Čelsijeva abnormalna potrošnja 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Završen je januarski prelazni rok, a opšti je utisak da je protekao u znaku Čelsija, koji je samo u ovom mesecu potrošio preko 300 miliona evra za pojačanja.

Apsolutno prvi igrač u januarskom prelaznom roku je Čelsi. Plavci su postavili standard trošenja, koji i pored vidljive tendencije da raste rapidno potrošnja u zimskom prelaznom roku, teško da će skoro biti oboren.

Prostim govorom brojki Čelsi je potrošio neverovatnih 330.5 miliona evra. Apsolutnu dominaciju na tržištu Plavci su krunisali potpisom u minut do 12 i to rekordnim kada je Premijer liga u pitanju. Doveden je iz Benfike najbolji mladi fudbaler Svetskog prvenstva Enco Fernandes za 120 miliona evra, piše Sport Klub.

Ali i bez Fernandesa Čelsi je za sedam igrača potrošio više od 200 miliona evra. Najviše za Ukrajinca Mudrika, koji je plaćen inicijalno 70 miliona evra, a sa bonusima transfer može da iznosi i do 100 miliona. Pored njega novi stanovnici Stamford Bridža su Noni Madueke (PSV 35 miliona evra), Malo Gusto (Lion 30 miliona evra), Andrej Santos (Vasko da Gama 12.5 miliona evra), David Datro Fofana (Molde 12 miliona evra) i Žoao Feliks (11 miliona evra za pozajmicu iz Atletika).

Čelsi je potrošio sam kao skoro prvih pet pratilaca zajedno. Očekivano, svi su premijerligaši: Bornmut 86 miliona evra, Arsenal 60 miliona evra, Njukasl 49 miliona evra, Liverpul 42 miliona evra (sve za Kodija Gakpa iz PSV) i Lids Junajted (41 milion evra).

Svakako, uočljivo je mesto na ovoj listi Bornmuta. Trešnjice su u januaru potrošili blizu 90 miliona evra na Hameda Traorea (30 miliona evra), Ilju Zabarnija (27 miliona evra), Danga Uatare (22.5 miliona evra), Antoana Semenja (10.250 miliona evra) i Matijasa Vitinje (750.000 evra).

Ipak, neki transferi su odjeknuli kao bombe, ali ne toliko zbog finansijskog aspekta. Na primer poslednjeg dana prelaznog roka Bajern je dogovorio sa Mančester Sitijem pozajmicu jednog od najboljih bekova sveta Kansela. Ukoliko se odluči Bajern da ga otkupi, moraće da plati oko 60 miliona evra, a spekuliše se da je u pozadini ovog transfera sukob Portugalca sa Pepom Gvardiolom.

Poslednjeg dana prelaznog roka Čelsi je konačno uspeo da proda igrača. I to Žoržinja kojem je isticao ugovor na kraju sezone. Za njega je Arsenal platio 10 miliona evra uz potencijalna dva kroz bonuse. Takođe, Plavci su se rešili Hakima Zijeha. Doduše, samo na pozajmicu pošto će narednih šest meseci biti u Parizu u dresu Pari Sen Žermena.

Što se tiče reprezentativaca Srbije najaktivnije je bilo u Torinu. Bikovi su doveli Ivana Ilića iz Verone a u London, tačnije u Fulam kod Aleksandra Mitrovića otišao je Saša Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari