Cicipas prvi finalista Rolan Garosa 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Stefanos Cicipas postao je prvi finalista ovosezonskog Rolan Garosa, jer je sa 3: 2 (6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3)  savladao Aleksandra Zvereva, posle 3 sata i 40 minuta igre na terenu „Filip Šatrije“.

Bio je to njihov osmi međusobni duel i šesta pobeda grčkog tenisera. 

Potrudili su se peti i šesti nosilac na turniru da njihov polufinalni duel ipak bude okarakterisan kao uzbudljiv, neizvestan i kvalitetan, iako na startu nije obećavao da će ostaviti takav utisak.

Krenulo je tako što je Zverev igrao „stegnuto“ na početku meča, dozvolivši Cicipasu da se razmahne i tako naplati nedovoljno dobru koncentrisanost nemačkog tenisera. Poveo je Stefanos brzo sa 3.0, a onda čuvajući svoj servis došao do 1:0 (6:3) u setovima za nešto manje od 40 minuta.

U drugom setu, kada je bilo logično da se Zverev „probudi“, videli smo sličnu uvertiru, samo što su akteri izmenili uloge. Poveo je Zverev sa 3:0 i kada su svi očekivali da će meč imati neizvesniji zaplet, desilo se da Cicipas napravi tri brejka, osvoji gemove na svoj servis i dođe do 6:3. Taj set trajao je takođe oko 40 minuta.

Tada je već moglo da se konstatuje kako Zverev na psihološkom planu jednostavno nije čovek na koga bi mogla da se uloži neka velika „kinta“. Potvrdio je ovu sumnju u petom setu kada je ponovo trebalo igrati sa pritiskom koji stvara obaveza dobijanja poena. Naravno, to nije značilo da je Zverev nezasluženo među deset najboljih igrača na svetu i da ne ume da odigra vrhunski. 

Tenis dostojan renomea petog i šestog igrača na ATP listi, viđen je u trećem i čevrtom setu koje je dobio nemački teniser ruskog porekla Saša Zverev, oba puta sa 6:4. Drugi je to igrač kada se nađe u situaciji da nema šta da izgubi. Mnogo opuštenije, sa više agresivnosti i rizika u igri uspeo je najpre da smanji na 2:1, za otprilike 50 minuta igre u trećem, a onda i da izjednači igrajući 40-tak minuta u četvrtom setu. 

A, onda je došao peti set i do izražaja je došla stabilnost Cicipasa u odnosu na mentalne barijere koje u duelima sa igračima iz TOP 10 ima Zverev. Ni ovaj put nije uspeo da pobedi tenisera iz te „ekipe“, a to je značilo da je u prvo gred-slem finale u karijeri poslao Cicipasa. Taj set Grk je dobio sa 6:3, za tridesetak minuta. 

Dvadesetdvogodišnji Cicipas plasirao se u prvo grend-slem finale u karijeri, posle četiri učešća u polufinalima. Dva puta je bio na korak do završnice u Melburnu (Australian Open) i dva puta u Parizu (Rolan Garos). Videlo se još prošle godine da je Cicipas „zreo“ za velika dela na Rolan Garosu, ali mu je tada žreb „namestio“ Novaka za protivnika u polufinalu. S obzirom da je tada izgubio sa 3.2, kao uteha za propuštenu priliku mogla bi da posluže ta dva dobijena seta u duelu sa najboljim na svetu. 

Grčki teniser je do polufinala izgubio samo jedan set, od Džona Iznera u trećem kolu, dok je bio ubedljiv protiv Žeremija Šardija, Pedra Martinesa, Pabla Karenjo-Buste i Danila Medvedeva. U finale ide pun samopuzdanja i sa „statistikom“ na šljaci koja bi mogla da zabrine rivala u borbi za titulu, ko god to bio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari