Čilić relativizuje ono što je svima jasno: Ne znam da li je Novak GOAT 1Foto: EPA-EFE/ ROB PREZIOSO

Osvajanjem mastersa u Parizu, Novak Đoković potvrdio je izuzetnu godinu u kojoj je osvojio tri od maksimalan četiri grend slema.

Teško je teniskoj eliti da prihvati činjenicu da je Novak Đoković najbolji teniser u istoriji ovog sporta.

Sa svakim njegovim osvojenim peharom, kao po nekoj izlizanoj matrici, obavezno se javi neko ko će pokušati da njegova dostignuća relativizuje.

Iako i u 37. godini života deluje tako moćno i teniski dominantno, postoje i oni koji ne mogu sa sigurnošću reći da je teniski GOAT.

Đoković je samo u tekućoj kalendarskoj godini osvojio tri grend slema, od moguća četiri (poraz od Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona) a sa podignutim masters peharom u Parizu došao je do matematičke računice koja pokazuje da će mu na završnom mastersu u Torinu, koji počinje u ponedeljak, biti potrebna smao jedna pobeda kako bi kalendarsku godinu završio kao prvi na ATP listi.

Ipak, ni takvo tenisko savršenstvo za pojedince nije dovoljno da prekinu sa svakom diskusijom, čvrsto Srbinu stisnu ruku i priznaju sebi, pre svega, da žive u eri najboljeg tenisera u istoriji ovog, u suštini, snobovskog i preskupog sporta.

Marin Čičić spada u grupu neubedljivih teniskih diplomata, koji na jednostavno pitanje: Ko je najbolji u konkurenciji Đokovića, Nadala i Federera, daju uopštene odgovore.

– Nezahvalno je porediti. Ja sam delio sa njima teren poslednjih 15,16 goidna. Federer je prvi došao i otvorio taj. Njiih trojica su u poslednjih 10, 12 godina bili ogromni rivali, ali je opet sa te strane gledano Rodžer malo stariji od Novaka i Rafaela – naveo je Čilić gostujući na hrvatskoj televiziji.

On je propustio kompletnu sezonu zbog operacije kolena, a plan mu je da se vrati na teren na Australijan openu. Iako je Đoković najtrofejniji i uprkos tome što ima bolji međusobni skor sa Nadalom i Federeromm Čilić smatra da to nije dovoljno kako bi ga nazvao GOAT.

– Novak je ušao u fantastične godine od 2011. i definitivno je najbolji u poslednjih 12 godina. Međutim, teško je teći ko je od njih trojice najveći. Svako od njih je dao ogroman doprinos popularnosti ovog sporta. Mnogo dece je počelo da igra tenis zbog njih, to je neverovatno. Drago mi je što sam bio i što još uvek jesam deo najbolje ere u istoriji tenisa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari