"Kum na kuma": Partizan pred jednim od najtežih iskušenja od starta ovogodišnje Evrolige 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaše Partizana sutra očekuje jedno od najtežih evroligaških iskušenja od starta sezone (20.30).

Poraz u Baskoniji pokazao je koliko još košarkaši Partizana moraju da rade kako bi sistem profunkcionisao na način da su željeni automatizmi u igri stečeni, u smislu da igrači pravovremeno prepoznaju situacije na terenu.

Nakon vezanih pobeda u večitom drebiju, crno-beli su pali na terenu na kojem su mogli da trijumfuju i time naprave odličan uvod za sutrašnji duel sa Fenerbahčeom.

KUM NA KUMA

Duel u Beogradskoj areni biće samo jedan u nizu za Željka Obradovića i Dimitrisa Itudisa. Otkad se grčki stručnjak osamostalio, posle decenijske saradnje u Panatinaikosu, vodeći CSKA, a sada i Fener kumovi su imali sijeset međusobnih duela.

Grčki stručnjak je prošle sezone preuzeo Fenerbahče, klub kojem je Željko Obradović omogućio osvajanje jedine Evrolige, istorijske 2017. godine.

Poštovanje i prijateljstvo među njima je veliko i iskreno, a ni letošnji „slučaj Jam Madar“ sigurno nije odnos začinio nekim ljutim začinima.

Svoje trenersko znanje Itudis je usavršio učeći od Obradovića u Panatinaikosu, koji mu je omogućio da kao prvi pomoćnik u stručnom štabu ima slobodu da samostalno rezonuje i deli instrukcije koje nisu uvek bile u dosluhu sa odlukama koje je donosio srpski stručnjak.

Itudis je dvema evroligaškim titulama sa CSKA kasnije potvrdio da spada u sam krem evropskih trenera, a nešto slično pokušaće da napravi sa Fenerbahčeom.

NAPAD NAJVEĆI ADUT FENERA

Godina sazrevanja i međusobnog upoznavanja omogućila je „kanarincima“ da takmičarsku 2023/24 startuju na daleko bolji način.

Fener je posle šest kola na sjajnom skoru 5-1, doduše većinu mečeva odigrao je kod kuće, dok u gostima ima polovičan učinak 1-1.

Nukleus ekipe je sačuvan a dovedeni su dokazani igrači poput Sertaka Šanlija i Jorgosa Papajanisa, odnosno pojedinci koji bi trebalo da se definitivno etabliraju u evroligaškom društvu (Jam Madar i Nejtan Šestina).

Najveće promene napravljene su u centarskoj liniji, u kojoj je polivalentnost Dešuana Pjera nešto što bi trebalo da imponuje treneru Itudisu.

Kanađanin je pravo „vezivno tkivo“ između spoljne linije i centara i neko ko je izuzetno težak za čuvanje.

Fenerbahče posle prvih šest kola gradi imidž izrazito napadački potentne ekipe.

Tim je sa najviše pokušaja za tri poena na utakmici, čak 31, i najviše datih trojki (11,2).

U tom kontekstu, najviše se ističe Skoti Vilbekin koji je gotovo na tri pogođene trojke po utakmici, a kvalitet više je podatak da ih uglavnom postiže iz izolacija.

Na 83 data poena, deli peto mesto zajedno sa Barselonom i Žalgirisom.

Itudis gotovo da koristi punu rotaciju, odnosno svih 12 igrača, što je zaista privilegija.

Utisak je da je ekipa fino ukomponovana i da nema izrazito slabih mesta ili pojedinaca.

Fener ima i dobar odnos asistiranih poena i izgubljenih lopti (17/9) što je određeni pokazatelj i da kontrološe ritam utakmice na adekvatan način. Rivalu u suštini dopušta 76 poena, a svega 32,8 odsto u šutu sa distance.

Shodno tome, bekovi, a naročito Nik Kalates i Jam Madar veoma su agresivni na prvoj liniji dodavanja i daju ton agreisvnosti i pritisku na loptu, što je defanzivni trejdmark obojice stručnjaka Obradovića i Itudisa.

Posle Barselone, čini se da je Fener najkvalitetniji tim sa kojim će se Partizan susresti od početka takmičarske godine.

Crno-beli su prošle sezone izgubili od „kanarinaca“ u Beogradskoj areni i to u meču na veliki broj poena (94:97) a sličan duel se može očekivati i sutra.

Tada je Marko Gudurić odigrao simultanku sa 25 poena i sedam asistencija.

Srpski reprezentativac veoma je cenjen od strane Dimitrisa Itudisa. Grčki stručnjak je prošlog leta insistirao na njegovom ostanku u klubu.

Od početka sezone, pogotovo u Evroligi, ima bitnu ulogu i veliku minutažu.

Na proseku je od 10,8 poena i 2,3 asistencije, a trebalo bi napomenuti da ga šut nikako ne služi, s obzirom na to da je na mizernih 26,1 odsto u šutu za tri.

PREPOROĐENI PAPAJANIS I HEJS-DEJVIS

Oštro su zamerili u Panatinaikosu Jorgosu Papajanisu na odluci da ne produži ugovor sa Atinjanima i priključi se Fenerbahčeu.

Ako se sagleda učinak grčkog centra na startu sezone, čini se da je doneo jednu od boljih odluka u karijeri.

Papajanis igra kao preporođen pod vođstvom Itudisa, koji je rešio da oplemeni njegove sposobnosti na oba kraja terena, pre svega mekan šut sa distance i odličan osećaj za blokade.

Na proseku je od 10.5 poena, 2,7 skokova i 1,2 „banane“ s tim da za tri poena šutira fantastičnih 75 odsto.

Ne forsira  u šutu sa distance, ali vešto koristi svako lošije branjenje „pik en popa“.

Na jedinici ima majstora „pik“ igre Nika Kalatesa koji savršeno oseća tajming, ima sjajan pregled igre i tačno zna u kom momentu da prosledi pas ka 2020 centimetara visokom centru.

Još uvek nije poznato da li će Bruno Kaboklo debitovati za Partizan kao ni kolike su šanse da zaigra Alen Smailagić koji je u Splitu dobio nezgodan udarac u grudni koš.

DEFANZIVNI IZAZOVI ZA PARTIZAN POD KOŠEM

Partizan će imati mnogo defanzivnih izazova pod košem, s obzirom da centarsku liniju popunjavaju Sertak Šanli i Džonatan Motli, visoki, snažni i korpulentni centri od kojih Šanli ima i fin šut sa distance, a Motli kvalitet na niskom postu.

Na sreću po Partizan, Šanli neće doputovati u Beograd zbog problema sa člankom, baš kao ni Pjer, odnosno Kalates i Gudurić koji osećaju bolove u kolenima.

Posledično, veći prostor dobiće Hejs-Dejvis Itudisov „univerzalni vojnik“ s obzirom na to da ga podjednako uspešno koristi na mestima niskog krila i trojke.

Amerikanac ima najveću minutažu u ekipi, odličan je skakač i neko ko defanzivno može da preuzima maltene sve igrače od jedinice do četvorke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari