Saradnja koja je počela 1999. prešla je u kumstvo, potom i veliko rivalstvo između Obradovića i Itudisa 1foto:Euroleague.net

Za neka dva i po sata počeće meč 15. kola Evrolige između Fenerbahčea i Partizana, posebno simboličan za dvojicu prijatelja i vrhunskih trenerskih umova – Željka Obradovića i Dimitrisa Itudisa (18.45).

Opšte je poznato da su njih dvojica započeli sa saradnjom u Panatinaikosu koja je trajala punih 13 godina i da Itudis nije imao status „običnog“ prvog pomoćnika u stručnom štabu Željka Obradovića.

Osim trenerskog znanja i ogromnog entuzijazma, Itudis se izdvajao i po tome što je srpski jezik govorio tečno, a naučio ga je tokom perioda studiranja na Univerzitetu u Zagrebu.

Uoči večerašnjeg susreta, inače povratničkog za Željka Obradovića na terenu Fenerbahčea, nakon što je 2020. napustio klub posle sedam godina berićetne saradnje, zaokružene titulom evropskog prvaka 2017, Evroliga se prisetila početka saradnje dvojice kumova.

„Utakmica u Evroligi protiv ekipe koja je među najboljim timovima u ovom delu Evrolige. Imaju i oni određene probleme kada su u pitanju povređeni igrači, ali to apsolutno ne umanjuje ulogu favorita Fenerbahčea na ovom meču. Igramo na njihovom terenu i mislim da nas očekuje veoma teška utakmica“, poručio je Obradović uoči meča sa ekipom koja se trenutno nalazi u rezultatskoj krizi, s obzirom na to da je od poslednjih sedam, izgubila pet utakmica.

Sudbinska godina za početak saradnje dvojice sjajnih trenera koji su ukupno osvojili jedanaest titula u Evroligi (Obradović devet, a Itudis dve) ispostavila se 1999.

„Nikada neću zaboraviti te dane, pre svega oca koji je tada bio u bolnici. Doživeo je srčani udar bila je baš neizvesna situacija. Bio je na intenzivnoj nezi. Uz to imao sam pregovore sa tadašnjim klubom i odjednom me zove Željko“, u dahu je pričao Itudis koji je u to vreme radio u solunskim klubovima.

„Otišao sam na sastanak sa Obradovićem, razgovarali smo u hotelu Panorama, otvoreno sam mu rekao da sam uzbuđen i motivisan što ću imati priliku da radim sa njim. Ispričao sam mu situaciju sa mojim ocem, ustao i direktno sa sastanka otišao sam u bolnicu. Rekao sam tada ocu da sam se dogovorio sa Željkom i da ću ići u Panatinaikos. Dobro se sećam njegove reakcije, suze su mu pošle. Te noći je izašao iz intenzivne nege i izvukao se. Danas mogu sa ponosom da kažem da je bio svedok neverovatnih 13 godina Panatinaikosa“, ilustrativan je biou opisu događaja koji mu je promenio trenersku kairjeru ali i privatan život, aktuelni selektor reprezentacije Grčke.

Tokom trinaestogodišnje saradnje, osovjili su pet titula u Evroligi i još mnogo trofeja u okvirima grčke klupske košarke.

„Mnogo toga lepog smo uradili tokom tog perioda. Svaka saradnja počinje sumnjom. Nije bitno da li je veza sa ženom, devojkom ili poslovna veza. Gradili smo poverenje tokom godina.“

Prvi put od 15. novembra 2019. godine, jedan protiv drugog nameriće se veliki prijatelji. Tada je CSKA savaladao Fenerbahče 88:70.

„Volite da kažete da je to utakmica između Željka i mene, ali to je utakmica između Partizana i Fenerbahčea. Nisam ni znao za tu statistiku, da li imam jednu pobedu više ili tri manje. Ja želim da pobedi Fener, a Željko Partizan. Uradićemo sve da pomognemo našim klubovima u tome. Posle toga ćemo na večeru“, smireno je konstatovao Itudis, koji je od Obradovića mlađi deset godina.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari