Ciljna ravnina za opstanak 1Foto: STARSPORT

Preostala tri sata fudbalskog prvenstva Srbije donose žestoku bitku za opstanak u Superligi, jer ni posle 35 odigranih kola nemamo sigurna dva putnika u niži rang takmičenja i ime kluba čiji će igrači u baražu sa prvoligašima gledati da ostane u domaćoj eliti…

… dok je u gornjem domu manje više sve jasno, s obzirom da je Crvena zvezda odbranila titulu, niški Radnički obezbedio zvanje viceprvaka, a Čukarički i Partizan gotovo izvesno izborili učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U najlošijoj situaciji su Dinamo iz Vranja i Zemun, s (po) 17 bodova, pretposlednji i najgore rangirani u konkurenciji 16 ekipa. Pri čemu i jedne i druge fudbalere čeka težak posao ove subote, jer će Beograđani u Gornjoj Varoši ugostiti vodeći sastav na plej-aut tabeli – Radnik, a Vranjanci biti domaćini drugoplasiranom Spartaku. Ni u Bačkoj ne mogu mirno da spavaju, jer imaju svega bod više od najugroženijeg tandema, a idu na noge kvalitetnijem Voždovcu. Čak ni Rad (21 bod) nije u zoni komfora, pa će sigurno „kidisati“ na Mačvu u njenom dvorištu. Dakle, igranka je velika, kombinacija mnogo, čaršijskih glasina o dogovorima još više, a vremena za odbranu članstva u SLS sve manje, pa valja očekivati puno bure ovog vikenda.

Među prvih osam je gotovo sve rešeno. Crvena zvezda je već proslavila 29. titulu i prišila treću zvezdicu na dresove, očigledno sigurna u pozitivnu odluku petočlane Pravne komisije Fudbalskog saveza Srbije povodom njenog zahteva da joj se prizna osvajanje šampionskog pehara iz 1946. godine, pa je njen (možda odlazeći) trener Vladan Milojević javno najavio da će do kraja domaće lige šansu dobijati momci iz drugog plana. Nišlije će drugo leto za redom napasti Ligu Evrope, a predsednik Radničkog Ivica Tončev na sve strane priča kako planira još jači tim za tu misiju i borbu za titulu u sezoni 2019/2020, što ne znači da mu je nebitno šta će Nenad Lalatović i njegovi izabranici napraviti na terenu Napretka, pretposlednjeg dana sedmice na izmaku. Takmičarski poriv još je jači u slučaju Čukaričkog i Partizana, razdvojenim samo jednim bodom u korist tima sa Banovog brda.

I ekipa Sime Krunića i puleni Save Miloševića vezali su dva trijumfa, a potencijalni het-trik bi ih zadržao na solidnom rastojanju u odnosu na lučansku Mladost, zbog dva poraza zaostale u jurnjavi za evropsku vizu. Zato valja očekivati vatru u direktnom okršaju Čukaričkog i Mladosti, pa i poslednjem duelu Vojvodine i Partizana, iako „lale“ već neko vreme ne liče na ozbiljan klub. Ako ni zbog čega drugog onda zbog standardnog, nacionalizmom obojenog, verbalnog rata navijača crveno-belih i crno-belih, pogotovo kada je poprište utakmica novosadski „Karađorđe“.

Novčana kazna za „žuticu“

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije novčano je kaznila Partizan, Rad i Zemun zbog toga što su njihovi igrači na jednom duelu Superlige zaradili četiri ili više žutih kartona. Radu je određena najveća kazna u iznosu od 90.000 dinara, Zemun je dužan da plati 65.000 dinara, dok će Partizanova kasa biti lakša za 55.000 dinara zbog toga što su prvotimci crno-belih na meču protiv Mladosti iz Lučana dobili čak šest opomena pred isključenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari