Ciriški "Blik": Jang bojs želi osvetu zbog provokacije sa tenkom ispred Marakane 2019. godine (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Navijači Crvene zvezde se rado sećaju utakmice crveno-belih s Jang bojsom na Marakani 27. avgusta 2019. i počasnog kruga igrača po atletskoj stazi kao izraz radosti za plasman u Ligu šampiona.

U revanšu plej-ofa, posle 2:2 u Bernu, Zvezdi je pred 50.000 gledalaca bilo dovoljno 1:1 da se ponovo, drugi put uzastopce, izbori za mesto u vodećem takmičenju evropskog klupskog fudbala.

U susret novom okršaju, ali u Ligi šampiona, u sredu u 21 čas, portal ciriškog dnevnog lista „Blik“ se prisetio detalja koji je pre četiri godine izazvao pažnju i izvan naših granica, budeći oprečne reakcije. U predvečerje meča ispred severne tribine Zvezdinog stadiona bio je postavljen rashodovani tenk T-55 u maskirnim bojama.

Neki igrači Jang bojsa vratiće se u ambijent krcate Marakane. Među njima je i Sajdi Janko, švajcarski desni bek poreklom iz Gambije, koji je u Beogradu odigrao svih 90 minuta.

Ciriški "Blik": Jang bojs želi osvetu zbog provokacije sa tenkom ispred Marakane 2019. godine (FOTO) 2
Foto: Screenshot blick.ch

„Dobro se sećam 2019. Isterali su tenk ispred stadiona. Posle utakmice smo bili zarobljeni u autobusu. Nisu nam dali sat vremena da krenemo, a mi smo svi želeli da što pre napustimo to mesto. Sada želimo da se osvetimo za sve i da se vratimo kući s tri boda“, izjavio je Janko za „Blik“ koji primećuje da je Jang bojs prvo pobeđen na terenu, a onda je i ponižen negostoljubivošću „dok je policija nemo i dokono posmatrala“.

Štoper Fabijan Luštenberger, 35-godišnji veteran, koji je pre četiri godine nosio kapitensku traku u oba duela, možda razboritim iskustvom razmišlja drukčije od svog saigrača.

„Želja za osvetom je iščilila. Prošle su već četiri godine od tada. Jesmo onda čekali dugo da odemo sa stadiona, ali ionako smo prenoćili u Beogradu. Sasvim mi je svejedno da li ćemo i sada biti zaglavljeni u autobusu ako ostvarimo pobedu značajnu u trci za treće mesto u grupi“.

Ciriški "Blik": Jang bojs želi osvetu zbog provokacije sa tenkom ispred Marakane 2019. godine (FOTO) 3
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Blik“ osim „tenkovske provokacije“ ističe još neke neželjene scene kroz sećanje Hanspetera Kinbergera iz Jang bojsove pratnje.

„U novinarskoj loži su neprestano gađali reportere švajcarskog radija. Mi smo do mesta na klupi morali da dođemo preko igrališta. To su stvari koje ne smemo da banalizujemo“.

Ciriški portal u tekstu provlači i ratnu prošlost Zvezdinih navijača i odnos Srba i Hrvata i Srba i Albanaca. Podseća se i da je na prijateljskoj utakmici s Fiorentinom na Marakani minulog leta na severnoj tribini razvijena koreografija na kojoj dominira tenk, s napisom „Kad se vojska na Kosovo vrati“ u njenom dnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari