Čović: Vučić je više pomogao Partizanu 1Foto: STARSPORT

Finansijska situacija u Crvenoj zvezdi dijametralno je suprotna u odnosu na postignute rezultate izabranika Dejana Radonjića u prethodnoj sezoni.

Igračima se duguju tri plate, a crnogorskom stručnjaku još koja više; pojačanja: Čarls DŽenkins (prema kome takođe postoje dugovanja iz njegovog prethodnog mandata u Zvezdi), Ognjen Kuzmić i Milko Bjelica dovedena su „na reč“, dok su novajlije na mestima pleja i centra još uvek u magli, jer uprava crveno-belih naprosto ne može da dobaci do njihovih finansijskih zahteva. Iz navedenog se da zaključiti da je Zvezda sve manje „državni projekat“ o čemu je govorio Nebojša Čović, predsednik kluba, napomenuvši da će ovogodišnji budžet biti nalik prethodnom od 6,2 miliona evra. On je u obrazloženju situacije u klubu napravio komparaciju sa okolnostima u Partizanu, koji je ovoga leta doveo daleko više igrača u poređenju sa večitim rivalom.

– Oni već godinama vrše propagandu u smislu da smo mi državni projekat. Prave dimenziju po kojoj laž postane istina, a drugi je pritisak na Vladu. Vučić je zvezdaš, ali je mnogo više pomogao Partizanu. Pristup je takav da izgleda kao pokušaj reketiranja Vlade. Zbog toga sam rekao da nas čekaju velika iskušenja. Ne mogu da verujem da niko ne traži da druga strana izađe u javnost sa svojim finansijama. Garantujem da smo prošle sezone dobili znatno manje para. Od Grada su kada su igrali Evroligu dobijali od 750.000 do 800.000 evra, a mi između 150 i 200.000. Ko u to ne veruje, može da proveri papire. Pristajem da smo sportski konkurenti, ali se nikad neću zalagati da Partizan nestane – naglasio je Čović.

Kada su takmičarski ciljevi u pitanju za sezonu koja predstoji predsednik Zvezde je nedvosmisleno apostrofirao tri stvari: titule u ABA ligi i domaćem prvenstvu, ali i osvajanje Kupa Radivoja Koraća.

– Ambicije kluba su vrlo jasne, odbraniti titulu u ABA i domaćoj ligi, ali i vratiti rezultat u Kupu. Što se tiče Evrolige, videćemo, momci će igrati maksimalno i u Beogradu i na strani. Prošle godine su nas mnogi pljuvali na početku, pa smo posle igrali plej-of Evrolige. Navijači imaju pravo da očekuju, a naše je da kažemo šta je realno, a šta nije. Zvezda je među 16 ekipa u Evropi, naš „ranking“ je peto mesto, a 2011. godine smo se gotovo ugasili, što je trebalo da obraduje crno-beli svet, ali nismo! Potrudićemo se da postignemo što bolji rezultat. Rekao sam da ulazimo u težak period. Zvezda je napravila fenomenalan uspeh, a uspesi se u Srbiji ne podnose, zato će tu biti puno iskušenja – svestan je predsednik Zvezde „bočnih udara“ i nastojanja konkurenata u regionu da „skinu“ crveno-bele sa pobedničkog postolja.

Pojačanja na krucijalnim pozicijama (plej i centar) još uvek nisu dovedena iz više razloga, a jedan je i oprez zbog velikih promašaja prošlog leta (Skorcijanidis, Mekel, Tompson).

– Mi bismo voleli da smo kao klubovi iz Španije, da se približimo njihovim budžetima. Dobar deo ekipe je formiran, okosnica tima je ostala ista, veliki deo igrača je produžio ugovore. To će biti završeno narednih dana, ali ne bismo govorili o tajminzima. Mi smo iskusniji za još jednu sezonu, imali smo promašaje prošlog leta, kao što su Sofo, Tompson i Gal, pa smo to uspeli u toku sezone da nadomestimo. Ne znam da li je to još nekome uspelo. Ne smemo da ponovimo greške, tu je faktor opreza, a drugi su finansije. Cene su skočile, na to su uticale promene u američkoj košarci. Koncept Evrolige je sasvim nešto novo i sa te strane treba dobro promisliti. Struka bira i ona definiše kandidate za pojačanja, a menadžment kaže da li su to realna ili nerealna. Ona priča oko državnog bankomata sve više pada u vodu – ponovio je Čović.

Zvezda pretila odustajanjem zbog Partizana

– U Savezu niko nije imao ništa protiv učešća FMP-a u Evrokupu, ali se potom dogodio propis o suspenziji, da bi se pokrilo to što se dogodilo u januaru 2016. i da bi Partizan ispao žrtva. Zbog čitave situacije, FMP ne može da spadne u kategoriju svih klubova koji su se prijavili za Evrokup, a naš Savez je jedini doneo takvu odluku. Niko u regionu nije… Postoje zapisnici sa sastanaka, gde sam rekao da će Zvezda odustati od takmičenja ako Partizan bude suspendovan zbog Evrokupa – istakao je predsednik Zvezde.

Pare sa Kosova u Partizanu‘]

– Nije moje da se mešam kada je FMP u pitanju, ali kao predsednik Zvezde sugerisaću im da igraju Evrokup po cenu bilo koje suspenzije i bilo koje kazne. Nije ništa o glavu, ali kakve veze ima FMP sa tim što Partizan ne igra Evrokup? Znam kakva je radost bila na treningu kad su saznali da će FMP odustati od Evrokupa od svog ideologa, ali to nije bila dobra, već utešna informacija… Pojavljivale su se i informacije o našim finansiranjima, te jedno, te drugo, te pokrali smo pare, a ogromne pare sa Kosova su otišle u Partizan. Možda ne u košarkaški klub, ali u neke druge klubove. Ima vremena pa ćemo pričati i o tome – tvrdi predsednik Zvezde.

Veza Zvezde i FMP‘]

– FMP i Zvezda sarađuju, a ta saradnja se ne krije. Zvezda nema svoje klubove, nema mrežu za gepekovanje sudija i nadamo se da se to neće nikad ponoviti. Nema ni rodbinske, kumovske veze sa sudijama i nema napredovanja tako što te prebijem, pa napredujem u Evroligi – naglasio je prvi čovek KK Crvena zvezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari