Čovićeve večeri karijere 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda u šampionskom maniru grabi ka tituli ABA lige i povratku u Evroligu naredne sezone.

Posle pobede u nedelju, tačnije demontiranja Budućnosti (107:69), crveno-beli vode sa 2:0, i u seriji na tri trijumfa već u sredu u Podgorici biće u prilici da na terenu velikog rivala proslave osvajanje četvrtog pehara u regionalnom takmičenju.

Nedovoljno oporavljenom DŽou Reglandu, pridružio se i Stratos Perperoglu, nakon povrede lista desne noge u drugom susretu; samim tim značaj i uticaj na igru crveno-belih Filipa Čovića trebalo bi u Crnoj Gori da bude još veći, iako tokom čitavog plej-ofa omaleni plejmejker pruža verovatno i najzrelije partije od prošlosezonskog povratka na Mali Kalemegdan.

Kada na leđima osim broja „3“ nosite lik i delo oca Nebojše Čovića, zbog čega ste konstantno u fokusu brojnih polemika, pritom po konstituciji, visini (180 cm) i građi ne odajete utisak igrača rođenog da uspe u seniorskoj košarci, a kamoli bude predvodnik Crvene zvezde onda za ono što činite tokom plej-ofa ABA lige, a pogotovo u finalnom serijalu sa ekipom Budućnosti zaslužujete gromki aplauz.

Filipa Čovića je prošle sezone u Crvenu zvezdu vratio Dušan Alimpijević. Loš prošlosezonski rezultat, usko je bio povezivan sa nedovoljno dobrom atmosferom u ekipi, kojoj je donekle kumovao i odnos Filip Čović – Dušan Alimpijević koji nije bio isključivo na „vi“.

Dolaskom Milana Tomića činilo se da Čovića očekuju teški dani dokazivanja, međutim đak grčke trenerske škole u srpskom plejmejkeru video je rezervnog organizatora igre koji neće biti samo puki protagonista.

Odnosom prema igri, zalaganjem, zaraznom energijom i očiglednom disciplinom, Čović je postao jedan od ključnih igrača i plejmejker koji pokreće saigrače i čini ih daleko boljim nego što su možda bili tokom sezone (Cirbes i Odžo pre svih).

Možda se najbolja slika Čovićevih izdanja može podvesti pod statistički podatak da je a manje od deset minuta na parketu na preksinoćnjoj utakmici, imao sedam poena i čak šest asistencija, bez ijedne izgubljene lopte. Sve što radi na parketu, mahom čini u punoj brzini i tako dobija na vremenu prilikom razigravanja, pogotovo centarske linije.

Ima odličan pas iz desnog driblinga, sigurnu i brzu loptu, čak i kada rizikuje (u finalu samo tri izgubljene lopte) to čini sa punim ubeđenjem što se vidi i iz podatka da je u plej-ofu sakupio 35 asistencija na pet utakmica. Vremenom je prestao da „carini loptu“; sa njim u igri protok je dosta brži, a njegova racionalnost ogleda se i u tome što je u petom meču, iako mu je rezultat to omogućavao, pokušao samo pet puta iz igre.

Perperoglu ne putuje u Podgoricu

Plej-of ABA lige za Stratosa Perperoglua je, izgleda, završen u momentu kada se maksimalno zahuktao i zaigrao kao u svojim najboljim danima. Grčki veteran u nedelju je sa 17 poena (šut 7/8) predvodio Crvenu zvezdu do ubedljive pobede ali je prilikom doskoka na kraju treće četvrtine povredio list desne noge. Po načinu na koji je izašao sa terena, moglo se pretpostaviti da je u pitanju ozbiljna povreda mišića, a sam Perperoglu je objavom na Instagramu nagovestio da će ekipa u narednom periodu morati bez njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari