Crnogorski matine u Baru 1Foto: I. Veselinov

Pet kola pre kraja regularnog dela ABA lige počinje rasplet još nekoliko preostalih dilema.

Vodeći dvojac je i teoretski obezbedio učešće u plej-ofu, to bi se sa ogromnom verovatnoćom moglo reći i za Cedevitu, dok je Mornar za sada najveći „nosilac prava“ za četvrtu poziciju, a Partizan, pa i FMP čekaju neku svoju eventualnu šansu da se plasiraju u završnicu.

Partizan je u prijateljskoj utakmici prekjuče pobedio Proleter iz Zrenjanina, trojkom novajlije Kvamea Vona sa deset metara u poslednjoj sekundi, a trener Nenad Čanak posle meča je bio veoma ljut na igrače.

„Ideja je bila da oni s manjom minutažom dobiju prostor, da dobijemo što više raspoloženih igrača za nastavak sezone i da nove igrače što pre involviramo u tim. Ništa od toga nismo uradili, osim toga što je Si odigrao korektnu epizodu, ostalo je bilo katastrofalno. Ovo je bilo ispod svakog nivoa. Govorim o igračima koji nemaju minutažu– o Tanaskoviću, Pecarskom, Gavriloviću“, rekao je Čanak i dodao da je ta utakmica veoma loša uvertira za predstojeći „večiti derbi“.

U nedelju u „vreme ručka“ igra se crnogorski derbi, i Mornaru, i Budućnosti pobede su preko potrebne. Barani, kao najprijatnije iznenađenje ove sezone, jure bodove koji su im neophodni za očuvanje četvrte pozicije, dok gosti žele da sačuvaju prvo mesto koje u plej-ofu znači i prednost domaćeg terena. U Beogradu, pak, Partizan će čekati kiks Mornara, a Zvezda Budućnosti, jer bi tako pobeda u derbiju imala dodatnu težinu.

FMP gostuje prilično nezainteresovanoj, ali i nepredvidljivoj Ciboni, poraz bi značio i definitivni oproštaj od plej-of snova. Mega zato ima vrlo ozbiljan imperativ pobede nad MZT-om čime bi i definitivno prebrinula sve brige oko opstanka u sezoni koja je rezultatski najlošija od kad nastupaju u regionalnoj ligi. U prošlom kolu su bili na šut do pobede nad Cedevitom u Zagrebu što pokazuje da je forma u usponu i da „fenjeraš“ iz Skoplja ne može u Sremskoj Mitrovici da traži slamku spasa. Šansu da obezbedi opstanak ima i Olimpija koja dočekuje uzdrmanu Cedevitu, pobeda bi uz poraz Skopljanaca od Mege značila i ulazak jedinog kluba iz Slovenije u mirniju luku.

Raspored i tabela

18. kolo

subota

Olimpija – Cedevita          17.00

nedelja

Mornar – Budućnost       13.00

Cibona – FMP     19.00

ponedeljak

Igokea – Zadar   18.00    

Crvena zvezda – Partizan               21.00

utorak

Mega – MZT        20.00

 

                1. Budućnost      15 – 2

2. Crvena zvezda              14 – 3    

3. Cedevita         13 – 4    

4. Mornar            10 – 7

5. Partizan           9 – 8

6. FMP  8 – 9

7. Zadar                8 – 9

8. Igokea              6 – 11    

9. Cibona             6 – 11    

10. Mega             5 – 12    

11. Olimpija        5 – 12    

12. MZT                3 – 14

Završni turnir juniora u Laktašima

Završni turnir ABA lige za juniore počinje u subotu. Za pehar će se u Laktašima boriti četiri ekipe: Crvena zvezda, Mega Bemaks, Budućnost i Igokea. Polufinala se igraju u subotu, 27. januara, a prvo će na parket izaći juniori Crvene zvezde i Budućnosti od 12.30, dok će od 15 sati snage odmeriti Igokea i Mega Bemaks. Finale je na programu u nedelju od 17 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari