Crvena zvezda golovima Bena i Krstičića eliminisala Spartaks 1Foto: Starsport

Remi bez golova u Rigi bio je personifikacija sinoćnje igre fudbalera Crvene zvezde bez prava na kiks i nedozvoljenu improvizaciju.

Posle 0:0 na poluvremenu, Spartaks je možda i bio u psihološkoj prednosti, međutim krajnji epilog podsetio je navijače na stadionu „Rajko Mitić“ da puleni Vladana Milojevića umeju da se nose sa pritiskom, nalik prošlosezonskim rezultatima u Ligi Evrope. Blickrigom u četiri minuta; golovima Bena i Krstičića, Crvena zvezda je izbacila znatno slabiji Spartaks i zakazala dvomeč sa Suduvom u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, pošto je litvanski prvak posle uvodnog trijumfa (3:1), minimalnim porazom u Nikoziji (1:0), sinoć eliminisao favorizovani APOEL i već naredne nedelje gostovaće na nekadašnjoj Marakani.

Odlučio se trener Milojević da zaigra bez klasičnog centarfora; Stojiljković nije uspeo da se u potpunosti oporavi od povrede doživljene u Letoniji, dok je Pavkov predstavljao preveliki rizik. U formaciji sa praktično jednim defanzivno orijentisanim igračem u manevru (Jovičić), Ben je zauzeo poziciju najisturenijeg, dok su po desnom boku kombinovali Stojković i Milić. Sa poslednjom linijom skoro pa na centru terena; u novom tandemu Savić-Degenek (debitant), crveno-beli su napadali od starta. Više stihijski, bez adekvatnog završnog pasa i sa sijaset centaršuteva prilikom kojih je nedovoljno visoki i korpulentni Ben izgledao kao goranin u prašumi, Milić je najčešće bivao u šansama, od kojih nijedna nije bila apsolutno idealna. Spartaks je planski zapretio samo u 25. minutu, ali je Maleev šutirao visoko preko prečke. Očekivano, Radonjić je plesao po levoj strani, lako pravio višak, ali među najmanje petoricom rivalskih igrača u petercu nije mogao da sevira priliku za saigrače, kojih je često bilo premalo u samoj završnici. Ben je u 43. minutu lukavo ispod „živog zida“ pokušao da nadmudri Nerugalsa, baš kao i Radonjić u 64. kada je na povratnu loptu odlično odreagovao „levicom“ ali je pogodio stativu. Vremenom, pred dvadesetak hiljada navijača, fudbaleri Zvezde postajali su nervozniji, savršeno svesni da ih samo jedan kiks može odvesti u ambis. Pravovremenim izmenama, Milojević je želeo da dobije na dubini u napadu i dominaciji u skoku; bukvalno iz drugog kontakta s loptom, visoki Pavkov je u 78. minutu glavom pronašao Bena na drugoj stativi, koji je umešno izbegao ofsajd i sa metar-dva lagano ubacio loptu u mrežu. Pomeranjem na prirodnu poziciju desnog ofanzivnog Ben je toliko prodisao da je samo četir minuta kasnije inicirao akciju u čijem sledu je viđen karambol u kojem se fenomenalno snašao Krstičić petom matiravši Nerugalvsa za garantovan prolaz u narednu rundu kvalifikacija u Ligi šampiona.

Suduva, da li je iznenađenje?

– Očekivali smo ovakav meč; preslikan iz prvog susreta u Rigi. Spartaks je ponovo pokazao da je disciplinovana ekipa, odlično su nas iskautirali. Trebalo nam je strpljenja, baš kao i navijačima i hvala im na tome. Bila je teška utakmica, u pitanju je bio veliki ulog. Očekuje nas Suduva: a da li je uopšte iznenađenje to što su izbacili APOEL. Ponavljam; amaterskog fudbala više nema u Evropi. Nećemo imati puno vremena za pripremu; sigurno će biti teško – poručio je trener Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari