Crvena zvezda izgubila od Albe posle produžetka 1Foto: Beta/KK CRVENA ZVEZDA mts/DS

Ni vođstvo u većem delu regularnog dela utakmice, prednost od maksimalnih 14 poena, niti šansa da Volden košem na 1,3 sekunde do isteka 40. minuta postigne pobedonosne poene nisu bili dovoljni košarkašima Crvene zvezde da napokon prekinu seriju poraza u Evroligi.

Alba je samo u četvrtoj deonici i dodatnih pet minuta demonstrirala izuzetan napadački potencijal, ali je i to bilo dovoljno da trijumfalno napusti Halu „Aleksandar Nikolić“ i crveno-bele sada već baci u rezultatski očaj, koji faktički traje od 18. novembra kada je srpski velikan poslednji put pobedio u evroligaškim okvirima (84:90). Zvezda je večeras izgubila čak šestu utakmicu na poslednjih sedam u najelitnijem takmičenju i sa četiri trijumfa u 14 kola deluje predaleko od ambicija da se ove sezone „pobije“ za mesto u četvrtfinalu.

Crveno-beli večeras, baš kao ni na prethodnom meču sa Olimpijakosom, kada su vodili i sa 16 razlike, nisu znali niti umeli da kapitalizuju maksimalan „kredit“ od 14 poena prednosti. Iako su zauzeli pobednički kurs od rezultata 14:13 pa faktički do poslednjih sekundi regularnog dela (Alba samo na kratko povela na 1:52 do isteka 40. minuta) osetan pad u igri, gubitak ritma i protoka lopte u napadu, kao i surovi kontakt sa šuterskom mašinerijom gostiju u poslednjoj deonici (pogodili pet trojki, ukupno 28 poena) bacili su domaćina na konopce takvom silinom da je u produžetku bio samo nemi posmatrač Loove i Sikmine ofanzivne nadmoći.

A delovalo je poprilično obećavajuće i sa mladim Uskokovićem na pleju, koji je prvi put u sezoni dobio značajniju minutažu. Crveno-beli su sasvim korektno odigrali i na protivničku zonu 3-2, odnosno 2-1-2 koju su igrali čitavih osam minuta u drugoj deonici. Dobrić je bio šuterski raspoložen (13p), vezanim trojkama samo je ubedio saigrače da se dobar protok lopte i te kako isplati. Zvezda je prvu osetniju prednost (33:22) upravo stekla tako što je lopta kružila do igrača u najpovoljnijoj poziciji za šut ili prodor.

Uskoković se fino snalazio u situacijama kada su visokim iskakanjima centara pokušavali da mu preseku pas. Domaćin je do poluvremena imao 12 timskih asistencija i kada je mladi organizator igre drugom trojkom na meču, a potom i prodorom (8p, 3as) povisio na 46:39 činilo se da ga ni rani izlazak iz bonusa i činjenica da Lojda nigde nije bilo do poslednje deonice, neće sprečiti da napokon trijumfuje. Čak je i Simanić defanzivnim sekvencama učestvovao u podizanju prednosti na obećavajućih 14 poena (55:41) međutim činjenica da Zvezda ni sinoć nije imala dubinu u napadu, kao ni igrača približnih sposobnosti nalik Sikmi da kreira sa četvorke (5as) i savršeno prati „bek-dor“ kretnje saigrača bez lopte , ispostavili su se vrlo važnim faktorima u krucijalnim fazama meča. Lojdovo buđenje vezanim trojkama delovalo je motivišuće za Loa (21p) i Sivu (19p), dvojicu plejmejkera koji su u paru „iscepali“ mrežicu u presudnih deset minuta. Izgledalo je impozantno kako je Alba delovala u napadu u tom periodu: ubacila je pet trojki (Siva 3, Lo 2) uz uspešnost od 62,5 odsto, ukupno 28 poena iz osam asistencija, realizujući većinu kontranapada sjajnim pasovima sa svoje polovine. Crveno-beli su izgubili ritam, napad im se ponovo sveo na besumučne pokušaje Lojda (21p) i O Brajanta (12p) bez ikakvog protoka lopte i lakih poena (samo dva iz kontre) nova drama bila je neizbežna. Čak i u njoj Zvezda je vodila 76:72; branila je poslednji napad gostiju, ali je nakon lošeg polaganja Loa, izvanredni Sikma iznudio bacanja i na 76:76 dao rivalu prostora da na 1,3 sekunde ima poslednji šut. Volden je pogodio ali je loptu kasno izbacio i saigrače uveo u produžetak u kome su Lo, Timan (13p) i Sikma (9p, 5as) prodorima, ofanzivnim skokovima i rutinskim šutevima dokusurili domaćina.

Teri „precrtan“

Dok privode kraju pregovore sa Lendrijem Nnokom, crveno-beli su po svemu sudeći „precrtali“ Emanuela Terija. Američki centar imao je malu minutažu protiv FMP, a sinoć se čak nije ni „skinuo“ za meč sa Albom. Prethodno, iz kluba nisu obavestili javnost da je eventualno povređen, tako da je raskid saradnje, po svemu sudeći, veoma blizu.

 

Obradović: Da se vratimo psihički i fizički

– U najvećem delu utakmice igrali smo dobro, ali smo onda pali i otišli u produžetak. Ovakve završnice umeju jako da pogode, ali čestitamo Albi jer su zaslužili pobedu. Moramo da gledamo napred, ova utakmica je završena. Svaki poraz uzima malo samopouzdanja. U nekim momentima smo bez ikakvog razloga donosili pogrešne odluke, u jednom trenutku smo dobri, u sledećem kroz odbranu nismo pronašli dodatno samopouzdanje. Moramo da vidimo gde smo grešili, da vratimo ekipu psihički i fizički. Odbrana od blokada na Albine šuteve s distance bila je jako loša, slabo smo čitali situacije i davali lake šuteve i poene njihovim najboljim igračima – istakao je trener Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari