Crvena zvezda posle večitog derbija izgubila i meč sa Virtusom: Loša serija još traje 1foto: Starsport

Košarkaši srpskog kluba ovonedeljnu mini turnerju po Italiji počeli porazom u 22. kolu Evrolige – 84:72 (30:14, 18:21, 22:16, 14:21), za dalje udaljavanje od Top osam.

Crveno-beli ni treći put za kratko vreme nisu uspeli da pronađu dobitničku formulu, pa su posle duela sa Žalgirisom i Partizanom ostali kratkih rukava i na terenu Virtusa iz Bolonje.

Bilo je to najslabije izdanje ekipe od dolaska Duška Ivanovića, pod čijom palicom je osvajač prošlosezonske triple krune dugo beležio vrhunske rezultate u najjačem klupskom takmičenju pod obručima.

Pobednik je rešen praktično već u prvoj četvrtini, kada su gosti pokazali sve svoje slabosti, a domaćin ih bez milosti iskoristio. Uz modifikovanu taktiku Serđa Skariola u odnosu na beogradski duel.

Školskom izvedbom timske košarke, Miloš Teodosić i društvo su postigli da budu bolji u svim segmentima od rivala, dok su Nemanja Nedović i družina u očiglednom padu forme i rezultatskoj krizi.

Krah bi bio i ubedljiviji da se Zvezda nije uzdigla u poslednjoj četvrtini, pre svega zategla odbranu i podigla nivo realizacije u vrlo problematičnom napadu. Naravno, nedovoljno da anulira sve loše do tada.

Još od domaćinovih 17:9 zaostatak šampiona ABA lige, Kupa Radivoja Koraća i Superlige Srbije nije se spuštao ispod dvocifrenih brojki. Zadnji voz propušten je posle povratka sda „velikog odmora“:

Dobrić otvorio je 3. deonicu trojkom, za 48:38, posle čega Italijani nisu pogodili trojku preko Vimsa, a ni Heket nije uspeo da ispravi saigrača posle ofanzivnog skoka Šengelije. Zvezda se odbranila, krenula u realizaciju na drugoj strani, ali je Dobrić prokockao dva napada izborom slabih rešenja.

Kako to obično biva u takvim siatuacijama, stigla je kazna u vidu Vimsove trojke, posle čega je Vildoza realizovao tri slobodna bacanja na faul Heketa, da bi Šengelija i Vims mini serijom 5:0 odlepio Virtus.

Jednu od dve trojke Lazića poništio je Vims, a kriza koja je Zvezdu uvela u ofanzivni kontraritam i da ostane bez poena iz igre puna četiri minuta samo je pogurala Virtus napred, ka zasluženom trijumfu.

I dalje je teoretski sve bilo otvoreno na ulasku u poslednji minut treće deonice, sve dok Belineli i Bako nisu kaznili Zvezdine greške u napadu, odnosno pre svega loš izbor situacija za realizaciju.

To je bio poslednji „pucanj u prazno“ sastava sa Malog Kelemegdana, koji nakon večerašnje runde ima isti skor kao i Virtus, pa sa tih 10 pobeda i 12 poraza ima sve manje šanse za proboj u Top osam.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi je bio Tornike Šengelija sa 15 poena, uz (po) četiri skoka i asistencije. Pratio ga je Vims sa 13, dok su Kordinije i Žaite dodali po 11 poena u Zvezdin koš.

U redovima protivnika standardno najbolji je bio Luka Vildoza sa 20 poena i tri asistencije, a dvocifren je bio još samo Dalibor Ilić, koji je u ekipi zamenio Ognjena Kuzmića (10 poena, sedam skokova).

Premalo za optimizam uoči sledeće utakmice na Apeninima, jer zgusnut raspored ne ostavlja puno prostora i vremena za fizičko i mentalno resetovanje pred duel sa Armanijem u Milanu, 2. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari