Crvena zvezda protiv "mlađeg brata" kreće po prvi trofej u sezoni, Žućkova levica za privremeni mir u kući 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pokušaće da vežu četvrti trofej u Kupu Radivoja Koraća, a prema projektovanom žrebu ne bi trebalo da imaju većih problema do potencijalnog finala.

Zbog nerelanih ciljeva postavljenih u Evroligi, odnosno sastava koji jednostavno nije formiran da bi mogao da ostvari zamišljeno od strane klupske vrhuške Crvena zvezda dočekala je završni turnir Kupa Radivoja Koraća u poprilično tenzičnom raspoloženju.

Porazom od Žalgirisa mogućnost plasmana u plej-in Evrolige svedena je na puku teoriju. Istovremeno, kadrovska situacija je takva da verovatno Miloš Teodosić i Branko Lazić u Nišu neće igrati, barem u uvodnom delu turnira.

Trener Janis Sferopulos i samim izborom prekobrojnih stranaca za Kup Radivoja Koraća priznao je negde i javno šta misli o pojačanjima koja je sam doveo u klub (Fredi Gilespi i Džavonte Smart), odnosno Majku Tobiju čije se partije uporno predstavljaju kvalitetnijim i lepšim nego što uistinu to i jesu.

Zvezda je u Niš doputovala kao zvanični osvajač Žućkove levice i neko ko je vezao poslednje tri titule u najmasovnijem klupskom takmičenju.

Od osamostaljenja 2006. godine, duži niz imao je Partizan koji je od 2007. vezao pet titula u Kupu Radivoja Koraća.

S obzirom na period u sezoni, eventualno osvajanje pehara predstavljalo bi za crveno-bele veliki zamajac za nastavak takmičarske godine.

Nikad lošiji FMP

Crveno-beli će u Kupu Radivoja Koraća startovati u sredi duelom sa FMP od 20 časova. Prethodno će turnir započeti četvrtfinalnom utakmicom između gradskih rivala Borca i Čačka 94.

Ne pamti se kada je klub iz Železnika imao turbulentniju i sezonu protkanu neverovatnim brojem promena igrača i trenera.

O lošoj selekciji igrača i promenama tokom sezone u redovima FMP moglo bi da se priča i polemiše na košarkaškim klinikama idućeg leta.

Od ekipe koju je prošle sezone bilo uživanje gledati nije ostalo gotovo ništa.

Bez ikakvog obrazloženja u javnosti, smenjen je tokom sezone Nenad Stefanović, kao darovit stručnjak koji je za ostvarene rezultate u takmičarskoj 2022/23 imao nemerljiv doprinos.

Njegov naslednik Stevan Mijović nije stigao ni da se detaljnije upozna sa igračkim kadrom a već je bio bivši, s obzirom na to da ga je nasledio Saša Nikitović, dugogodišnji šef struke Dinamika.

Kada je reč o igračkom kadru, nakon uvodna tri meseca sezone gotovo da u sastavu nije ostao nijeda košarkaš koji je na početku takmičarske godine bio projektovan kao nosilac igre.

Stranci su se menjali kao na nekoj fabričkoj traci: Džordan Voker, Ugo Beson, Ostin Luk, Luka Ašćerić (ima i francusko državljanstvo) više nisu u klubu.

Igrači su se menjali u meri koja prevazilazi granice zdravog rezona.

U toku sezone dres FMP obukli su, primera radi: Vojislav Stojanović, Ognjen Kuzmić, Lamonte Tarner, Matic Rebec, Demetre Roberts, Kajl Foster… što implicira da je promenjena gotovo jedna kompletna postava.

Posledično, teško je uopšte i zamisliti u kakvim su uslovima radili mladi Stefanović i Mijović, odnosno šta je zatekao iskusni Nikitović.

FMP je pauzu zbog obaveza u Kupu Radivoja Koraća dočekao sa svega šest pobeda iz 20 utakmica u ABA ligi, zauzimajući 12. poziciju na tabeli.

Ako se zna da poslednji ispada iz elitnog regionalnog ranga, a pretposlednji razigrava u baražu za opstanak, onda se negde i naslućuju razlozi ogromnih i turbulentnih promena u ekipi.

Ni kada su imali stabilniji i rezultatski bolji period, sezone u kojima su se borili za mesto na međunarodnoj sceni FMP nije bio kadar da iznenadi Crvenu zvezdu.

Serijal trijumfa nad „panterima“ za crveno-bele ima niz od nekih dvadesetak utakmica i teško je uopšte i zamisliti da bi izabranici Saše Nikitovića mogli da u većoj meri preznoje Branka Lazića i saigrače.

Mogućnost da u Niš povede četrnaest igrača Janis Sferopulos iskoristio je da u širi sastav uvrsti i talentovane juniore Andreja Lučića, Stefana Marjanovića i Andreja Kostića.

Marjanović je darovit centar koji je prošlog leta stigao iz Vojvodine sa statusom juniorskog reprezentativca Srbije.

Rođen je 2007. godine u Somboru i percipiran je kao neko ko bi i u senirskoj konkurenciji mogao da se izbori za solidnu karijeru.

Kostić je još kao kadet bio deo juniorske ekipe Crvene zvezde prošle sezone koja je u Kaunasu igrala na završnom turniru.

U odnosu na Lučića i Marjanovića rođen je godinu dana ranije. Takođe je i reprezentativac Srbije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari