Crvena zvezda rasplamsala maštu navijača, Asvel nedostojan Evrolige (VIDEO) 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Crveno-beli se poigravali sa rivalom na startu Evrolige (94:73) dok je Asvel prikazanim potpuno razočarao.

Upriličili su navijači Crvene zvezde u Beogradskoj areni odličnu dobrodošlicu svojim miljenicima, pokazavši da bi odluka uprave da se ekipa vrati u najveću halu u Srbiji mogla da bude ispravna.

Više od 18.000 ljudi prisustvovalo je uvodnom ovosezonskom evroligaškom meču crveno-belih na kome su izabranici Duška Ivanovića demonstrirali šutersku silu posle koje je kvalitativna opservacija učinjenog ostala u magli zbog ispoljene nemoći i indolentnosti košarkaša Asvela.

Crnogorski stručnjak je odlučio da za evroligašku uvertiru u civilu ostavi Dejana Davidovca, Jaga dos Santosa i Džoela Bolomboja, dok se Nemanja Bjelica nije ni pojavio u hali (što dodanto pojačava sumnju da na realiciji igrač-trener postoje ozbiljni šumovi).

Ivanović je time demonstrirao da stečeni kredibilitet i košarkaški integritet neće biti nikakva garancija, odnosno da će šansu da igraju dobijati oni koji na treninzima budu ispunjavali zadate obaveze.

S obzirom na to da je Asvel u Beograd stigao u takmičarskoj formi, sa pet odigranih utakmica u šampionatu Francuske, očekivao se daleko neizvesniji meč. Naprotiv, posle samo par minuta, duel je otišao u pravcu jednosmerene ulice, dok su košarkaši Asvela bili puki statisti.

RAPSODIJA NEJPIRA I GEDRAITISA

Zvezda je sinoć ostvarila jednu od najubedljivijih pobeda na startu Evrolige, tek treću otkad je član najelitnijeg takmičenja, a drugu sa najvećom razlikom. Rekord je postavila kada je broj ubačenih poena u pitanju što samo pokazuje kakav je odnos snaga bio na početku ovosezonskog izdanja u Evroligi.

Način na koji su crveno-beli dolazili do realizacije na početku utakmice ukazivao je na to da će noć biti zvezdana. Šuterska perfekcija, ilustrovana kroz 50 odsto preciznosti sa distance, uz čak 17 ubačenih trojki, predstavljala je snagu košarkaša Crvene zvezde kojoj ne bi odoleli ni mnogo snažniji evroligaški timovi.

Da budu u fokusu, zaslužili su Šabaz Nejpir i Rokas Gedraitis. Ne samo što su bili najefikasniji pojedinci sa 21, odnosno 17 poena proizvedenih iz čak devet ubačenih trojki zbirno već su igrom i pristupom konstantno davali na ritmu same utakmice.

Nejpir je neko ko je domaćoj javnosti postao poznat po tome što ga je Lebron Džejms svojevremeno smatrao za jednog od najtalentovanijih mladih bekova u NBA ligi. Prethodno je sa Jukonom u dva navrata osvajao šampionski naslov u NCAA košarci, međutim dolaskom u Majami nikada potencijal nije uspeo da pretvori u NBA kvalitet.

Povrede su ga sputavale u tome, ali ni ukazane šanse nije na adekvatan i željeni način koristio. Falio mu je kontinuitet partija i jedna dobra sezona.

Prvi iskorak u evropskoj košarci imao je u ruskom Zenitu. Uprkos dobroj sezoni, oželeo je da se ponovo okuša u NBA i tek kada su mu vrata bila zatvorena odlučio je da prošle sezone završnicu provede u Milanu. Javna je tajna da ga je Zvezda i prethodne takmičarske godine žarko želela ali je Šabaz oklevao zbog porodičnih problema.

Protiv Asvela je pokazao kakav napadački arsenal poseduje, koliko lako barata loptom i kakve sve kombinacije pravca, ritma i driblinga poseduje. Nejpir je za tri šutirao impresivnih 5/8 a kada je u takvoj šuterskoj zoni veoma ga je teško iskontrolisati.

– Iz mog ugla, bilo je veoma zanimljivo biti deo svega ovoga. Od dolaska u Beograd, susreta sa navijačima… Nisam ranije imao priliku da igram za njih i trudio sam se da osetim emociju. Bilo je uživanje biti deo ove utakmice – podelio je utiske Nejpir sa javnošću posle meča.

Asvel je defanzivno bio toliko indolentan ne vršeći gotovo nikakav pritisak na loptu da je Nejpir na momente imao komociju, činilo se veću nego li na treningu. Nošen podrškom navijača, uspeo je da se izbori sa umorom koji ga je ophrvao kako je meč odmicao zbog toga što je poslednju fazu priprema propustio iz predostrožnosti.

– Mnogo toga došlo je od navijača, oni su bili uzbuđeni zbog prve utakmice, mi smo bili uzbuđeni zbog prve utakmice, navijači su nas pokrenuli i lopte su počele da ulaze. Nadam se da će to trajati cele sezone, jer tako se događaju dobre stvari.

Ako je košarkaški rukopis Nejpira navijačima Crvene zvezde bio nedovoljno poznat pre starta evroligaške sezone, nema sumnje da su bili upoznati sa košarkaškim kvalitetima Rokasa Gedraitisa. Litvanac je na Mali Kalemegdan stigao kao jedan od najboljih šutera sa distance u Evroligi, a raskošan arsenal je demonstrirao odmah na meču sa Asvelom.

Za tri je šutirao impresivnih 4/7 koristeći i najmanji prostor da odapne sa distance. Naravno, defanzivni propusti Asvela doprineli su njegovoj komociji u šutu ali je dugogodišnji košarkaš Baskonije posebno bio produktivan u onim segemntima u kojima bi njegovi kvaliteti mogli da budu dragoceni.

Pomalo čudne mehanike šuta, maltene šutirajući sa zemlje, pogađao je prilikom istrčavanja iz blokada, u punom trku se podižući na šut, što je kvalitet kojim ne raspolaže većina njegovih saigrača.

– Veoma sam srećan zbog dobrog starta sezone. Pre meča sam bio pomalo nervozan i napet, ali me je podrška navijača veoma brzo opustila. Fino me je krenuo šut tako da sam nastavio da pokušavam. Drago mi je i zbog saigrača koji su me dočekali na izuzetan način. Prva utakmica je uvek specifična i složena tako da je veoma bitno to da smo pobedili.

OVAKAV ASVEL NEDOSTOJAN EVROLIGE

Zvezda je u kvalitativnom smislu počistila goste iz Francuske ali je nedeljiv utisak da je Asvel u Beograd stigao potpuno nespreman fizički i motivaciono. Način na koji su Nando De Kolo i saigrači odigrali meč u Beogradskoj areni nedostojan je standarda Evrolige.

Pitanje je i šta su prioriteti kluba koji vodi čuveni Toni Parker. Samo dva dana pre meča, Asvel je igrao utakmicu u domaćem šampionatu. Do Beograda je putovao 15 sati, stigavši na meč samo par sati pre utakmice, što je zaista nedopustivo i ne dešava se ekipama koje igraju daleko niži rang takmičenja.

S tim u vezi i ne čudi što su na terenu delovali kao da su se okupili posle noćnog provoda, mamurni i nesvesni gde se nalaze. Izgubili su čak 16 loptu, praveći greške koje su na momente izgledale komično.

Odbranu su tako odigrali da je defanzivno Branku Laziću i saigračima verovatno zahtevnije na treninzima kada igraju 5 na 5. Ni traga od agresije, želje, entuzijazma, uigranih principa u oba pravca, apsolutno ničega nije bilo u igri francuskog velikana.

Uprkos tome što je sastav drastično promenjen tokom leta i time pokazana želja da rezultat bude bolji u odnosu na prošlu sezonu, trenutno ne deluje da su u Asvelu spremni za organizacioni, igrački, pa samim tim i rezultatski iskorak.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari