Crveno-belo biti ili ne biti 1Foto: STARSPORT

Hamletova dilema: „Biti ili ne biti“ indikativno se odnosi na večerašnju majstoricu između košarkaša Crvene zvezde i Mornara (21.00).

Barani su trijumfom u drugom meču polufinala plej-ofa već dostigli očekivani ovosezonsku maksimum, međutim crveno-belima glava iznad vode, zamućene svakodnevnim problemima, može ostati jedino ukoliko osvoje ABA ligu i time obezbede šesto uzastopno učešće u Evroligi. Za tako nešto, večeras im je neophodna pobeda u vidu potpunog revanša za doživljenu blamažu u Crnoj Gori.

Način na koji su puleni Dušana Alimpijevića izgubili u Baru dovoljan je razlog potpune budnosti svih subjekata u klubu sa Malog Kalemegdana. Dobar otpor Realu u petak, jedan je vid samopouzdanja pred treći meč sa Mornarom, koji bi trebalo da bude jači za centra Uroša Lukovića (propustio prva dva susreta zbog povrede). Zvezdu očekuje sedmi susret u poslednjih 18 dana, ukupno peti sa Baranima ove sezone, ujedno i najvažniji u čitavoj takmičarskoj godini. Nesumnjivo, crveno-beli su kvalitetniji tim, ali večeras ne bi smeli da imaju nijedan prazan minut, a kamoli periode, nalik onima iz Bara, kada po pet minuta nisu mogli da odbrane ništa iz repertoara omalenih bekova Nidama i Vranješa.

– Bilo je mnogo velikih utakmica, važnih utakmica za Zvezdu, ali ovo je svakako najvažnija do sada. Zbog njenog značaja bilo je važno da odigramo protiv Reala na onakav način, sa onakvim pristupom. Nažalost, Real je bila utakmica koja je morala da nam posluži za podizanje borbene gotovosti na krajnji maksimum i čini mi se da smo to i uspeli, uz zaista dosta dobrih treninga ove nedelje. Kada god smo imali više vremena u Beogradu to se i odrazilo na utakmice – optimista je trener Alimpijević.

Zvezda je u Baru odigrala katastrofalnu odbranu na liniji dodavanja. Branko Lazić i Ognjen Dobrić, pre svih, dozvolili su da ih pomenuti Nidam i Vranješ prolaze kao na basketu, a pritom su pravili neracionalne faulove, ne uspevši da iskomuniciraju sa saigračima iz centarske linije na strani pomoći. Američki plej ubacio je 28 poena, bez pogođene trojke iz sedam pokušaja, što bi dodatno trebalo da zabrine čitav stručni štab Zvezde, pogotovo što Nemanja Dangubić nije u pogonu zbog povrede. Jasno je da selekcija faulova mora biti bolja, a igra pod košem mnogo pametnija i racionalnija. Dobrić je i protiv Reala pokazao da zaslužuje veće poverenje od trenera Alimpijevića i da je u mnogim košarkaškim elementima korisniji od Feldina, pogotovo kada ovaj šuterski nije raspoložen. Bjelici će večerašnji meč biti poslednja prilika da pokaže da je i dalje sposoban da unapredi igru crveno-belih sa četvorke, uprkos katastrofalnoj formi u kojoj se nalazi već tri meseca.

– Mislim da Mornar ima sjajnu sezonu u Evropi, daleko su stigli u FIBA Evropa kupu, a i kroz ABA ligu se pokazuje da su zaista tu gde jesu sasvim zasluženo. Ne mislim da će ih poslednji poraz u Holandiji poremetiti, jer su doživeli neminovni energetski pad i pražnjenje posle naše utakmice. To je činjenica koju svi znaju, kad igrate protiv Zvezde igrate bez opterećenja i pritiska, igrate za pobedu koja bi bila senzacija, a ako izgubite ništa vam neće zameriti. Svakako da je za nas najvažniji utisak koji smo poneli iz Bara u vezi sa energijom i pristupom na utakmici, jer ne postoje iznenađenja u našem petom međusobnom meču ove sezone – jasan je mladi stručnjak Crvene zvezde.

Čović: Da zajedno izdržimo udare

U želji da što više animira navijače uprava Crvene zvezde ponovo će, kao i za prvi meč sa Mornarom, omogućiti slobodan ulaz na sve četiri tribine (A, B, C i D), a vlasnici sezonskih karata za svoje sektore (kraj terena, parteri, lože) imaće rezervisana svoja mesta. Dan uoči utakmice, poruku navijačima poslao je i predsednik crveno-belih Nebojša Čović: „Ovo je izuzetno važan trenutak za klub, ali je mnogo važnije da ovaj trenutak prepoznaju naši navijači i svi oni kojima je crveno-bela boja pri srcu. Neka dešavanja tokom ovih šest meseci, govore i da smo bili u pravu. Tu mislim na dešavanja na terenu, ali i oko njega, gde se mnogo toga što smo uradili nipodaštava. Mi se ne sakrivamo iza nejasnih ciljeva i rečenica – jasno i glasno smo naveli da je prvi i osnovni cilj osvajanje ABA lige, jer bi time i klub nastavio da raste u smeru koji smo zacrtali. Zato smo i spremni da izdržimo sve udare koji možda slede, ali ćemo sve to lakše izneti zajedno sa našim navijačima. I zato pozivam sve da dođu u dvoranu „Aleksandar Nikolić“ u ponedeljak i pruže nam podršku koja će pomoći timu da se plasira u finale“, poručio je prvi čovek kluba.

Antić ne igra u majstorici

Crvena zvezda definitivno ulazi bez dvojice u najvažniji meč u dosadašnjem delu sezone. Izuzev Nemanje Dangubića, čije će se odsustvo podrazumevati bar do domaćeg prvenstva, trener crveno-belih Dušan Alimpijević neće moći da računa ni na Peru Antića. Makedonac je povredio skočni zglob na treningu posle povratka iz Bara i sa longetom je pratio i meč Zvezda – Real. „Pero Antić neće biti u sastavu za ovu utakmicu. Sve ostalo je nepromenjeno“, kratko je rekao trener crveno-belih.

Za Lukovića minimalne šanse

Iako je bilo najava od samog Uroša Lukovića da će gotovo sigurno zaigrati u majstorici polufinalne serije protiv Crvene zvezde, izgleda da to baš i nije slučaj. Naime, trener Mornara, Mihailo Pavićević je pred meč u Beogradu istakao da su šanse da zaigra Luković vrlo male. „Luković je van trenažnog procesa gotovo mesec dana. Godi njegova želja i volja da pomogne ekipi, ali moramo biti objektivni – šanse da zaigra su vrlo male“, rekao je Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari