Liverpul deklasirao Barselonu u polufinalu Lige šampiona – 4:0 1Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

Fudbalsko čudo ipak se dogodilo večeras na „Enfildu“, Liverpul je u revanš meču polufinala deklasirao Barselonu 4:0 (prvi meč 0:3) i plasirao se u finale Lige šampiona.

Umesto najboljih igrača Roberta Firmina i Mohameda Salaha, koji su zbog povreda propustili meč, u redovima „crvenih“ zasijali su rezervisti koji su bili dvostruki sterlci – Divok Origi i Đorđo Vajnaldum.

Imala je Barselona svoje šanse, naročito Mesi, ali joj je isto kao Liverpulu pre nedelju dana na „Nou Kampu“ nedostajala sreća. Može konstatovati i da Katalonci praktično ništa nisu naučili iz prošlogodišnjeg debakla u polufinalu Lige šampiona, kada su Romu u prvom meču pobedili 4:1, pa izgubili u gostima 0:3.

Navijači Liverpula čekali su na ovakvo fudbalsko čudo punih 15 godina, još od finala protiv Milana u Istanbulu, kada su od 0:3 na poluvremenu do kraja stigli na 3:3 i trijumfovali posle penala.

Hladan tuš za Barselonu usledio je već u sedmom minutu utakmice. Golman Katalonaca Ter Štegen odlično je odbranio šut Hendersona, ali je na odbijenu loptu naleteo Origi i pogotkom izazvao erpuciju oduševljenja na „Enfildu“ – 1:0.

Liverpul deklasirao Barselonu u polufinalu Lige šampiona – 4:0 2
Foto: FoNet/AP

Umesto da nošeni euforijom navijača „crveni“ nastave opsadu gola gostiju, Barselona je preuzela inicijativu i vešto skrivala loptu od veznih igrača Liverpula.

Mesi je u dva navrata imao solidne prilike, ali je golman domaćih Alison oba puta odlično intervenisao. Brazilski čuvar mreže spasao je „crvene“ izjednačenja i u poslednjem minutu prvog poluvremena kada je Alba propustio zicer.

Ključni momenat meča dogodio se na samom startu drugog poluvremena kada je trener Liverpula Jirgen Klop bio prinuđen da napravi izmenu zbog povrede Robertsona. U igru je uveo Vajnalduma koji je u roku od dva minuta postigao dva gola (od 54. do 56. minuta), prvi nogom na centaršut Arnolda, a drugi glavom posle sjajnog nabacivanja Šaćirija – 3:0. Bio je to šok od koga Barselona nije uspela da se otrezni, a tačku na meč stavio je Origi u 79. minutu golom posle kornera koji je majstorski izveo Arnold – 4:0.

Pokušala je španska ekipa do kraja da napadne i postigne makar taj jedan gol koji bi ih odveo u finale, ali pad Mesija i ekipe u psihološkom smislu ipak je bio preveliki, pa ih je atmosfera „Enfilda“ lako „progutala“ do završetka meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari