Da li će Vučić ponovo "morati" da utišava ton tokom mečeva Hrvatske na Mundijalu? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC /Rolex dela Pena Ilustracija: R. Topalović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi voleo da „orlovi“ u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru igraju protiv Hrvatske.

Međutim, pitanje je da li bi se tome radovali i novinari sportske redakcije RTS-a, pošto bi se onaj kome zapadne da prenosi taj meč mogao da strahuje kako će se predsedniku dopasti njegovo komentarisanje utakmice.

Podsetimo, Vučić je pre četiri godine tokom Mundijala javno osudio komentatora meča Rusija – Hrvatska, tvrdeći da je „morao da utiša ton na televizoru“ pošto se po njegovoj slobodnoj oceni novinar javnog servisa previše radovao šansama i igri Hrvatske.

– Ni ja nisam fasciniran mnogo čime. Nisam oduševljen Tompsonovim pesmama. I hiljadu puta da bude takva utakmica navijao bih za Rusiju. Pa neka se nerviraju oni koji žele da se dodvore nekima na Zapadu. Neka prenose kako hoće. Nije mi važan ton – rekao je Vučić.

Umesto da stane iza svojih ljudi i u odbranu profesije, RTS je tada na neko vreme sklonio s prenosa fudbalskih mečeva novinara Miloša Krivokapića, bez dileme jednog od najboljih sportskih komentatora koje javni servis ima.

https://www.youtube.com/watch?v=4pZWQW-kBfI

Niko na RTS-u nije hteo da prenosi mečeve Hrvatske

Danas je tada nezvanično saznao da su posle izjave predsednika mnogi novinari sportske redakcije, uprkos tome što je Mundijal bio u jeku, odlučili da zatraže do tad neiskorišćene slobodne dane, a bilo je i onih koji su naprasno otvorili bolovanje.

Epilog je bio da je tada urednica zabavnog i sportskog programa Olivera Kovačević morala da nametne radnu obavezu ko će prenositi polufinalnu i finalnu utakmicu koju je igrala Hrvatska. Onima koji su gledali finale ostalo je u sećanju da je komentarisanje između Francuske i Hrvatske, za koji je bio zadužen Aleksandar Stojanović, više ličilo na komemoraciju nego na praznik fudbala.

Hrvatska će danas na Mundijalu u Kataru igrati protiv Maroka, što će ne samo u očima predsednika, već i u očima javnosti biti test za javni servis – da li će novinar profesionalno odraditi svoj posao i podjednako hvaliti svaki lep potez ili gol nekadašnje jugoslovenske republike ili će otvoreno navijački stati na stranu Maroka.

Inače, verbalni rat lidera naprednjaka i novinara RTS-a praktično traje već deset godina, od dolaska SNS-a na vlast. Jedino problem tog rata je što u njemu druga strana, odnosno javni servis ne želi da učestvuje, te uglavnom ćutke prelazi preko svakog komentara, gledajući da kad god može izađe u susret predsedniku države, a kad ne može  – da ga barem ne iritira više nego što mora.

Zamerao novinarki javnog servisa zbog pitanja Orbanu

Poslednji primer Vučićevog obračuna sa javnim servisom videli smo u septembru kada je premijera Mađarske Viktora Orbana na konferenciji za medije u Beogradu novinarka RTS-a pitala da prokomentariše osudu Evropskog parlamenta zbog sistemskog potkopavanja evropskih vrednosti u toj zemlji.

Orban je na to pitanje odgovorio da je „stav Evropskog parlamenta vic koji čak nije ni smešan, nego dosadan“, a onda je Vučić, koji ništa nije bio pitan, imao šta da objasni novinarki RTS-:

– Ja ne verujem šta pitaju. Kao što vidite, dragi prijatelju, kod nas i javni servis, koji je makar formalno u državnoj sredini, a pripada tom kvazi liberalnom bloku kojem uvek morate da se pravdate za odluke EP i svega drugog. Ja im se odavno ne pravdam…

Imao je prethodnih godina Vučić javne primedbe i na pitanja koja mu novinari RTS-a postavljaju u intervjuima, sa time što ga „ne pozivaju dovoljno često da gostuje na javnom servisu“, sa izborom tema kojima se bavi kuća koju finansiraju svi građani Srbije…

Čak je predsednik države 2016. godine imao verbalni sukob i sa kamermanima RTS-a koji su se tiho dogovarali oko tehničkih stvari za vreme direktnog prenosa intervjua sa predsednikom, tvrdeći da ga dekoncetrišu pošto ga ne slušaju pažljivo kao novinar preko puta njega.

Kasnije se predsednik izvinio kamermanima javnog servisa, a oni su obećali da će ubuduće biti tiši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari