Da pobedi košarka, a ne "u slavu" njoj 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Ostaje mogućnost da vidimo „dosad neviđeno“, indikativno je da društvene mreže gore od pretnji „osvetom“, „revanšom“, „svim sredstvima“ i bilo ko kome je košarka pri srcu, a ljubav prema klubu do granica zdrave pameti, ne može biti srećan što pred peti meč igra ide u peti plan

Da se samo košarka igrala i samo o njoj pisalo, večerašnja peta utakmica plej-ofa ABA lige u kojoj Crvene zvezda dočekuje Partizan. Skor u pobedama je 2:2, ove ekipe su dobile oba meča pred svojom publikom, crveno-beli su osvajanjem prvog mesta u ligaškom delu osvojili i privilegiju da i u ovoj petoj utakmici budu domaćini i tako imaju tu prednost u konačnoj borbi za trofej.

„Optimisti“ bi rekli da je barem u prvom i petom meču ipak košarka bila u prvom planu, „pesimisti“ da je sve ovo ispao veliki cirkus i sramota za ta dva kluba i njihove navijače (bez „navijača“). Realno, zla krv se neguje godinama, niko tu ni iz uprava klubova nije nevin, čak suprotno, i sve što se dešavalo do sada moglo se sa velikom verovatnoćom i predvideti.

Nažalost, baš u tom „nekošarkaškom“ smislu ostaje mogućnost da vidimo „dosad neviđeno“, indikativno je da društvene mreže gore od pretnji „osvetom“, „revanšom“, „svim sredstvima“ i bilo ko kome je košarka pri srcu, a ljubav prema klubu do granica zdrave pameti, ne može biti srećan što pred peti meč igra ide u peti plan.

Partizan je četvrtu utakmicu zbog kazne lige zbog divljanja „navijača“ odigrao pred otprilike pola kapaciteta dvorane, a i Crvena zvezda je zbog incidenata u drugom meču sankcionisana sa otprilike 25 odsto, uglavnom su to mesta neposredno uz parket uz prvih deset redova A tribine iznad klupa oba tima.

Ulaznica nije bilo u prodaji , kao i u četvrtom meču objavljeno je da će prisustvovati samo vlasnici sezonskih ulaznica, a navijači Crvene zvezde su tokom vikenda pohodili Pionir da uoči treninga daju podršku igračima, zbog toga je i policija obezbeđivala treninge Partizana, incidenata srećom nije bilo. Uz nadu da će sve biti rešeno u sportskoj borbi na parketu i da niko neće biti povređen, tek posle svega ovog- o košarci.

Do sada smo videli dva „tipa“ utakmica. Prva i četvrta su protekle u manjoj ili većoj dominaciji jednog od rivala, ni kontrola igre i rezultata nije imala skokove na jednu ili drugu stranu. U drugom i trećem meču više su odlučivali detalji, i košarkaški i oni koji na njih manje ili više utiču, ali su neki parametri iz igre u finišu verovatno na kraju presudili pobednika.

Između ovih rivala naravno nema nikakvih tajni. I košarkaškim polulaicima jasno je gde je kome prednost, a gde hendikep, i te odlučujuće utakmice najčešće odlučuje glava, a ne telo. Partizan je tek u četvrtom meču eksplicitno iskoristio svoju prednost u reketu, može se reći i određenu prednost „u trčanju“.

Potpuno je iskorišćena činjenica da je Zvezda najmanje popunjena na „petici“, da je Kuzmić koji nije blizu svoje nekadašnje forme jedini klasični centar u rosteru, te da Mitrović dosta toga sa te pozicije može da napravi u napadu, ali u odbrani protiv atletski dominantnih protivnika ne može puno da uradi.

Drugi benefit crno-belih mogla bi biti pomenuta igra na „otvorenom terenu“, iako se u ovoj seriji nekad videla i kao hendikep. Imaju crno-beli izuzetno brze spoljne igrače, ni ovi najviši u tome mnogo ne zaostaju, i agresivnost na lopti uz siguran defanzivni skok otvara mogućnost da se to pretvori u prednost kaou većem delu četvrte i ponekad u trećoj utakmici.

Crvena zvezda je roster za ovu sezonu bazirala na čvrstoj, pokretljivoj i prilagodljivoj odbrani, birala i igrače koji „timski“ tome odgovaraju, i u ABA ligi ali i Evroligi sa manjim uspehom, uglavnom žnjela plodove defanzivnog kvaliteta, izgaranja i discipline. Iz takve odbrane, koja ponekad zavisi i od kriterijuma suđenja, dosta toga se profitira iz pravog ili sekundarnog kontranapada. Uz dobru cirkulaciju lopte, i povratnih pasova za otvoreni šut, pre svega Kalinića i Mitrovića, ali i bekova posle prodora.

Druga, još veća prednost crveno-belih je suvo iskustvo, individualno i timsko. Davidovac, Dobrić, Lazić su tu zajedno godinama, Kuzmić je takođe dugo u sistemu, i Volters je povratnik u priču Dejana Radonjića, kao i Mitrović i Kalinić. Dugogodišnje igranje u Evroligi skoro svih ključnih igrača crveno-belih kapital je koji nema cenu u smislu „navike“ na teške utakmice i „prepoznavanja“ mnogih stvari i u odbrani, i u napadu.

Činjenica da su igrači Zvezde prosečno prilično stariji od rivala, prava je statistička smicalica iz najmanje dva razloga. Najpre, niko od njih nije ni najmanje „star“ da fizički ne može da odgovori ovom ritmu utakmica. I zatim, oni igrači Partizana koji se smatraju ključnim otprilike su na proseku crveno-belih.

Pukl večeras predvodi trojku

Na majstorici finalne serije ABA lige između Crvene zvezde i Partizana glavni arbitar biće Slovenac Saša Pukl, a sudiće još Hrvat Tomislav Hordov i Crnogorac Miloš Kolješnić. Pomalo diskreditujuće za ABA ligu je što je ovaj „spisak“ izbio u javnost nekoliko dana pre nego što je to „zvanično“. Sve utakmice do sada sudila je različita trojka, ali i pojedinačno različite sudije, a prvi arbitar koji će po drugi put biti na parketu finala je Saša Pukl. Iskusni evroligaški sudija predvodio je trojku u prvom finalnom meču, koji su činili još Uroš Obrknežević i Josip Radojković. U finalnoj seriji ukupno pravdu će deliti 14 arbitara.

U petak počinje plej-of KLS

Već u petak, 10. juna, startuje plej-of Košarkaške lige Srbije kada će Zvezda dočekati Megu, a Partizan FMP. Druge utakmice polufinala igraju se 12. juna, a eventualne treće 14. juna. Nakon polufinala, igraće se finalna serija u kojoj će pobednik biti tim koji prvi dođe do tri pobede, a u kom će prednost domaćeg terena na osnovu plasmana u ABA ligi imati pre svega Crvena zvezda, zatim Partizan, FMP pa Mega.

Inspekcija u oba kluba

U petak je i u KK Crvena zvezda i u KK Partizan došla u kontrolu inspekcija ministarstva finansija. Podsetimo, predsednik Srbije je pre nekoliko dana najavio da će u utorak biti objavljeno ko je od klubova dobio koliko novca od države i time razbiti alibi priče nekih od čelnika kako su diskriminisani.

Oglasila su se i dva predsednika košarkaških klubova. I jedan i drugi su potvrdili dugovanja za porez, kamate i reprograme, ali i izašli sa ciframa koliko ih je država ove sezone pomogla. Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda izjavio je da je to suma od 5.187.000 evra, a prvi čovek KK Partizan Ostoja Mijailović da je taj klub od države za isti period dobio 3,8 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari