Da popravimo zabrljano 1Savo Milošević Foto: STARSPORT

„Tradicionalno“ pošteđeni obaveza u domaćem prvenstvu u intermecu između dveju evropskih kvalifikacionih utakmica, Partizanov trener Savo Milošević i fudbaleri crno-beli imali su ravno nedelju dana da pripreme dobitnu taktiku, „ispeglaju“ igru iz svoje pobede od prošlog četvrtka (2:1) i „nameste glave“ za večerašnji revanš plej-ofa za Ligu Evrope sa Moldeom.

– Zaista je bilo vremena da odradimo sve i pripremimo kako smo planirali. Zahvalnost Zajednici što je imala razumevanja za Zvezdu i nas, videli smo i u sinoćnjem meču komšija koliko je bitno da može da se odigra sveže i trkački. Bez toga nema dobrog rezultata. Dobra je stvar što su se oporavili igrači koji su imali problema. Kompletni smo, imamo veliku ambiciju i želju  da popravimo ono što smo zabrljali u prvom poluvremenu u Beogradu. Biće jako teško, ali nije ni normalno da bude lako na ovom nivou  takmičenja – bile su poslednje reči Miloševića pred put u Norvešku.

Klub iz Humske nije poslednjih godina imao mnogo samokritičnih stratega kao što je doskorašnji potpredsednik nacionalnog Saveza, koji je prvih 45 minuta beogradskog dela borbe sa ovosezonskim „dželatom“ Čukaričkog opisao kao „najgore“ od kako vodi stručni štab pobednika poslednjeg Kupa Srbije. Sledećom izjavom je samo dopunio lični stav o tada viđenoj bezvoljnosti, sporosti, moru loših pasova…

– Šta bi trebalo popraviti? Au, dosta stvari. Na aerodromu smo, pa nemam dovoljno vremena…

Međutim, nekadašnji golgeter ima „recept“ za povratak u grupnu fazu UEFA takmičenja, posle jedne godine bez jesenjih nastupa u Evropi.

– Kada su u pitanju trka, disciplina, agresija i taktička disciplina, uvek kao parametar imam utakmicu u Nišu protiv Radničkog u polufinalu prošlog Kupa i finale sa Zvezdom. Tome ćemo i sada težiti – objasnio je šef struke crno-belih, a onda čestitao večitom rivalu na drugom uzastopnom prolazu u Ligu šampiona, što predstavlja „veliku stvar za srpski fudbal“ i „motivaciju“ njemu i Partizanu.

Partizan ima rezultat u svojim rukama, pa i više dobrih tehničara i šutera na raspolaganju, mada im je dugo trebalo da iskoriste slabosti Moldea u fazi odbrane, ali nema često priliku da igra na veštačkoj podlozi. Kao ni sa ekipama koje su gospodari svoje kuće, kao što je ova, jer (posle 19 kola)  drugoplasirani tim prvenstva ove nordijske zemlje tačno godinu dana nije doživeo poraz pred njegovim navijačima. Računajući sva takmičenja.

– Domaćin će se osećati mnogo bolje. Igra na veštačkoj travi se malo razlikuje, a oni su sigurno navikli na to. S te strane, Molde ima malu prednost, ali zato ne očekujemo vrelu atmosferu kao na revanšu sa Malatijasporom u Turskoj. Ipak, sve to ništa to ne mora da znači. Zavisi od toga kako ćemo ući u meč i odigrati 90 minuta. Ovo utakmica nosi veliki ulog i moramo da budemo koncentrisani celim njenim tokom….

Oči „grobara“ posebno su uprte u Bibrasa Natha i Takumu Asana, mada vezista iz Izraela i japanski igrač sredine terena još nisu uklopili svoje znanje i iskustvo u Partizanov fudbal. „Samo“ zato što je prvi prošlog četvrtka za jedno poluvreme pokazao da ume da smišlja i vodi akcije, odnosno snabdeva loptama najisturenije kolege, a drugi u kolu pre toga demonstrirao zavidnu brzinu i opasan šut.

– Situacija s njima dvojicom je odlična. Natho se dobro oseća i polako adaptira na tim, pa ću u revanšu verovatno moći malo više da računam na njega – tvrdi Milošević.

I zaista, Partizanu će na severu Evrope biti potrebni nadahnuće, koncentracija i umeće dva najatraktivnija i najskuplja pojačanja ovog leta, ali i centralnog veznog ofanzivca Sejdube Sume, proverenog izvođača prekida Zorana Tošića, kapitena među stativama Vladimira Stojkovića, „pun gas“ oporavljenog štopera Ostojića, pravovremeno kretanje i bolja realizacija napadača Umara Sadika… Samo složni i s dobro razrađenim zadacima na terenu mogu da se nadaju plasmanu u LE i premijama UEFA, od kojih dobrim delom zavisi finansijska budućnost kluba.

Bez poraza od Skandinavaca

* 1983/1984, 1. kolo Kupa šampiona

Partizan – Viking (Norveška) 5:1, 0:0

* 2002/2003, 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona

Partizan – Hamarbi (Švedska) 4:0, 1:1

* 2003/2004, 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona

Partizan – Đurgarden (Švedska) 1:1, 2:2

* 2012/2013, plej-of za Ligu Evrope

Partizan – Tromso (Norveška) 1:0, 2:3

*2014/2015, 2. kolo kvalifikacija za Liga šampiona

Partizan – Tornšavn (Farska Ostrva) 3:0, 3:1

* 2018/2019, 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope

Partizan – Nordsjeland (Danska) 3:2, 2:1.

Sudi „penaldžija“ Buke

Glavni sudija ovog meča je Francuz Rudi Buke, čija je prošlosezonska lična statistika karakteristična po čestom sviranju penala (12 na 26 utakmica u L1 i Evropi) i pokazivanju kartona igračima (samo u LE  37 žutih). Ove je vodio duel Ferencvaroša i Dinama (0:4) u kvalifikacijama za Ligu šampiona, uz dva susreta u Ligi 1: Monako – Lion (0:3) i Tuluz – Dižon (1:0), dosudivši jedan jedanaesterac i dva isključenja u tih 270 minuta.

Pavlović od petka u Laciju

Ponovljeni pregledi srca i nalaz lekara specijaliste otklonili su poslednju prepreku transferu Strahinje Pavlovića u Lacio, pa će 18-godišnji štoper, prema sopstvenom priznanju, sutra opet u Rim da parafira petogodišnji ugovor s nebesko-plavima, za 5,5 miliona evra obeštećenja Partizanu. Raniji dogovor klubova predviđa da momak, sa samo šest meseci seniorskog staža u Humskoj, ostane u Beogradu na pozajmici do kraja sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari