Dalić: Bog je uz mene 1Foto: EPA-EFE/ Robert Perry

Ako se na muci poznaju junaci, onda Hrvatska ima vrlo hrabru reprezentaciju, jer se nesvojstveno balkanskom mentalitetu „sastavila“ i „skupila“ posle preslabih igara protiv Engleske i Češke i tako priterana uz zid, sa samo jednim osvojenim bodom za180 minuta, razgoropadila u biti ili ne biti okršaju sa Škotskom.

Kada su mnogi, čak i u njihovoj domovini, pomislili da su ostali prah i pepeo od viceprvaka sveta, genijalni Luka Modrić i fantastični Ivan Perišić odveli su „kockaste“ u drugu fazu prvenstva Evrope. I dali oduška selektoru Zlatku Daliću.

– Ovih deset dana je bilo ludilo, to ne mogu da shvatim. Ne znam koji sam cilj ostvario: 10, 11, 12… Dragi Bog je uz mene i gura me kad je najteže – uzvratio je udarac hrvatskim medijima i javnosti šef stručnog štaba za sve prozivke u vezi njegove taktike, kadrovskih izbora, atmosfere u ekipi…

Pre tri godine kovan u zvezde zbog finala Mundijala u Rusiji, hrvatski stručnjak je poslednjih dana trpeo velike kritike za svoj rad, a posle 3:1 u Glazgovu dočekao svojih pet minuta. Odloživši svoju smenu ili dobrovoljni odlazak, o čemu se takođe intezivno pričalo i pisalo.

– Ne mogu da razumem ludilo u poslednjih deset dana. Neću da ulazim u to, čuvaću dostojanstvo, ponos i uvek ću biti fer. Baš zbog toga bili smo srećni. Luka je znao što se događalo i što se protiv mene radilo i pisalo. Zato je bio srećan, kao i svi igrači. Dobro, ostat ćemo i dalje gospoda. Hvala svima na podršci, na kritikama. Idemo dalje – poručio je sa EURO, gde su ga zadržali majstorski gol i asistencija zvanično najboljeg fudbalera sveta 2018. godine, iz veznog reda velikog Reala, odnosno dat i namešten pogodak ofanzivca novog italijanskog prvaka Intera.

– Fantastičan gol Luke, gori od želje i motiva. Nikome nije jasno kako ostaje na ovom nivou. Svi mislimo da će pasti i oslabiti u godinama u kojima je, ali je sve bolji. Vuče celu ekipu, ne posustaje. Što god da kažem o Luki i njegovoj igri, biće premalo. Ponosan sam kakvog igrača i kapitena imam – slavi Dalić najmlađeg (sa 22 godine i 273 dana te 2008) i najstarijeg strelca (35, 286) selekcije naših komšija u istoriji EURO.

Skromni miljenik hrvatske nacije odbija da preuzme sve zasluge za to što je njegov tim u „minut do 12“ prošao grupu i to kao drugoplasirani, ispred Češke koja ima isti broj bodova, ali slabiju gol razliku. I za to što su „vatreni“ otišli u duel s nekim iz trougla Španija – Švedska – Slovačka, čija je sudbina sinoć rešavana.

– Srećni smo što smo odigrali veliku utakmicu i prošli u drugi krug, čime je ostvaren primarni cilj. Nismo bili zadovoljni nakon poraza od Engleske, ali znali smo da možemo bolje i to smo pokazali. Kada ovako igramo, onda smo opasni za svakoga. Gol znači mnogo, ali više znači igra ekipe od početka do kraja. Najvažnije da je ekipa pobedila, sada treba da se odmorimo i odradimo dalje ono što nas čeka – rekao je Modrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari