Dan D za Seriju A 1Foto: EPA-EFE/ ALESSANDRO DI MARCO

Došao je dan da se odredi sudbina fudbalskog prvenstva Italije u sezoni 2019/2020, jer će ovog četvrtka, posle sednice Vlade Italije, čelnicima tamošnjeg Saveza biti saopšteno da li je i pod kakvim uslovima odobren nastavak Serije A ili će ipak morati da bude stavljena tačka na još jednu od „liga petice“.

Suočena s mnogostrukim teškim posledicama pandemije korona virusa, Francuska je već spustila zavesu na svoju Ligu 1, u nemačkoj Bundesligi se ponovo igra za bodove, španska Primera i engleska Premijer liga bi trebalo da se opet pokrenu sledećeg meseca, dok su Italijani već mesecima na klackalici kada je u pitanju ishod tekućeg šampionata.

Još od prekida 9. marta, u trenutku eksplozije zaraze pomenutim virusom, vodi se polemika o opravdanosti i izvodljivosti organizacije preostalih utakmica, modusima eventualnog privođenja prvenstva kraju (bilo na terenu ili za zelenim stolom), a jučerašnje vesti iz Rima išle su u prilog glasnim zagovornicima dizanja „rampe“ za povratak ekipa na stadione.

Klubovi su se vratili grupnim treninzima 19. maja, a ako se saznanja medija sa Apenina ispostave kao tačna onda će se lopta zakotrljati 13. u 14. juna, u četiri odložena susreta, da bi vikend posle toga počelo odigravanje čitavih kola.

U slučaju da se ministar sporta Vinčenco Spadafora i vladin naučni tim usaglase u vezi zdravstvenog protokola pre, za vreme i posle utakmica.

A, njih je ostalo još prilično, obzirom da je „pređeno“ 26 od 36 kola.

Za to vreme najdalje su otišli Juventus (sa 63 boda) i Lacio (62), Inter (54) i Atalanta (48) se nadaju plasmanu u Ligu šampiona, Roma (45) i Napoli (39) su na pozicijama koje vode u Ligu Evrope ili bitku za istu….

Na drugoj strani, Breša (16), SPAL (18), Leće (25), Đenova (25) i Sampdorija (26) strahuju za opstanak u najvišem rangu fudbalskog takmičenja države s više od 33.000 umrlih od COVID-19.

Ekrani puni Premijer lige?

U iščekivanju konačnog dobijanja dozvole za nastavak prvenstva Engleske, čemu se nadaju svi klubovi Premijer lige – zavisni od velikih zarada od prodatih prava TV prenosa mečeva – ostrvski mediji iz dana u dan spekulišu o datumima i tempu preostalih utakmica u najbogatijem nacionalnom prvenstvu na svetu. Navodno, program bi počinjao u 13 časova po srednjoevropskom vremenu, posle čega bi sledili dueli u 15, 17, 19 i 21 časova. Neke od 92 utakmica igrane bi možda preko nedelje i to u terminima Lige šampiona – od 19 sati i 21.00. U međuvremenu su članovi PRL jednoglasno izglasali treninge s kontaktima među igračima, iako svako novo testiranje otkrije po nekog fudbalera ili člana kluba zaraženog korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari