Dan za naše "velike momke" 1Foto: STARSPORT

Zagrevanje je prošlo i za košarkaše Srbije „pravo“ Svetsko prvenstvo počinje od današnjeg meča sa Italijom (13.30).

Nakon tek nešto napornijih treninga protiv Angole i Filipina koji su poslužili za podizanje samopouzdanja i „pumpanje“ statistike, „orlovi“ od meča sa „azurima“ više ne bi trebalo da se suočavaju sa selekcijama amaterskih karakteristika u shvatanju košarke i samim „dostignućima“. Plan je jasan; da bi izbegli Amerikance do potencijalnog finala, puleni Aleksandra Đorđevića imaće dva primarna imperativa: pobede nad Italijom i u drugoj fazi prevashodno protiv Španije.

Romeo Saketi, dokazani italijanski stručnjak i selektor „azura“ od 2017, planski je odigrao dve prijateljske utakmice, u okviru priprema, protiv Srbije, vešto krijući najjače adute. Na vreme ga je „pročitao“ Aleksandar Đorđević, svestan da pruženo u Atini i Šenjangu nije ni kopija onoga što Italijani mogu da isporuče rivalima na Mundobasketu.

Još negde od Đakoma Galande, Denisa Markonata i Roberta Kjaćiga, koji su 2004. na Olimpijadi u Atini činili kvalitetna rešenja na centru prilikom osvajanja srebra (inače poslednja medalja Italijana na velikom takmičenju) „azuri“ praktično imaju, ne rupu, nego „krater“ pod košem koji bi danas pametno trebalo da „zatrpaju“ Jokić, Milutinov, Marjanović i Raduljica.

Bez obzira na to što u dvema pobedama tokom priprema nisu mogli da se uvere u sposobnosti Danila Galinarija, ali i formu Điđija Datomea, košarkaši Srbije ne bi trebalo da previše „mozgaju“ u napadu. Italijani defanzivno pod košem ne mogu da se mere sa centrima „orlova“ i u igri sa pet niskih igrača, jedino će udvajanjima sa strane pomoći pokušati da „hendikep“ u reketu eventualno pretvore u loše šutersko veče srpske spoljne linije.

– Odradili smo trening oporavka po planu, sa dosta šuta i nekih naših stvari. Spremamo se za Italiju, najvažniju utakmicu u ovom trenutku, najvažniju u našim karijerama. Sve je jasno. Značiće nam mnogo što smo već igrali dva puta protiv njih. Pobedili smo u oba navrata, ali nijednom ni mi, ni oni nismo bili kompletni. Siguran sam da nas čeka dobra utakmica – obazriv je selektor Đorđević, koji se tokom igračkih dana, ali i kao trener Benetona, Milana i danas Virtusa odlično upoznao sa košarkaškim navikama, ali i mentalnim sklopom italijanskih igrača.

Zajedno sa stručnim štabom, prevashodno rukovodeći se analitičkim sposobnostima trenera Darka Rajakovića i skauta Gorana Topića, Đorđević je apsolutno svestan snage Italijana i koliko mogu biti nezgodni ukoliko ih krene šut, odnosno Galinari i Datome pokušaju da uspostave dominaciju na niskom postu.

– Mislim da znamo gde treba da ih gađamo. Imamo našu igru, treba da uložimo određenu snagu. Znamo da su izvanredni šuteri, da su u dobroj formi, otvorili su prvenstvo sjajnom šuterskom serijom. Belineli, Datome, Galinari, Heket, Dela Vale… Svi oni mogu da dodaju kvalitet šutu. Đentile će nas napasti na nikom postu. Dosta su atletski snažni, ne i toliko visoki. Tražiće udvajanjima rešenja na našim centrima… Znamo šta nas čeka – jasan je selektor Srbije.

Pogađaju iz nemogućih pozicija

Nikola Milutinov trebalo bi danas da bude jedno od ključnih rešenja u pozicionoj igri Srbije. Centar Olimpijakosa vrlo respektuje Italijane, svestan da u sastavu imaju nekolicinu raskošnih šutera.

„Italijani imaju puno igrača koji mogu da daju koš, ofanzivno su talentovana ekipa. Moramo da odgovorimo na to našom odbranom, moramo da uđemo u utakmicu agresivno. Bekovi su im glavni igrači. Mnogo su talentovani, lopta je najviše u njihovim rukama i u prvom redu treba njih zaustaviti da bismo dobili utakmicu. I kad misliš da si ih odbranio, imaju kvalitet da pogode iz teških pozicija, tako da moramo da podignemo agresivnost na viši nivo“, poručio je Milutinov.

Jokić potpisao „15“ Denvera

Nekorektan prema medijima do krajnjih granica (nije dao nijednu izjavu od momenta kada se priključio saigračima) Nikola Jokić u Kini, takođe nekako bezvoljno, uglavnom izlazi u susret navijačima koji masovno nose obeležja sa njegovim likom i delom. Somborac, uz Bobana Marjanovića, u Fošanu za domaće navijače ima status asa velikog formata (opravdano), s tim u vezi, ljubazno i neposredno, Kinezi ga mahom opsedaju na svakom koraku, a jedan od njih imao je privilegiju da se sa njim i slika i dobije potpis na dresu Denvera sa brojem 15 i trenutno „najvrednijim“ prezimenom na poleđini Nagetsa.

Mitrović: Osećamo se pokradeno

Porazom od Novog Zelanda (93:83), nakon debakla od Grčke na startu Svetskog prvenstva, košarkaši Crne Gore nalaze se pred eliminacijom sa Mundobasketa. Da bi ostali u Kini „đetići“ u poslednjem kolu moraju da pobede Brazil sa najmanje 13 poena razlike i da se pritom nadaju obaveznom trijumfu Grčke nad Novim Zelandom. Zvezdan Mitrović, selektor Crne Gore, isključen je u 20. minutu zbog prigovora (druga tehnička).

„Ekipa se oseća kao da je neko pokrao, kao da im je neko oduzeo nešto, a ne kao da je izgubila utakmicu. Mi smo mala zemlja, prvi put igramo na Svetskom prvenstvu, ali tražimo da nas poštuju. Nismo favoriti, ali sam video na televizoru kako su nam sudili nekoliko tehničkih i nesportskih faulova. To je bilo potpuno ludo. Momci su izgledali veoma loše i tužni zbog svega. Nadam se da će neko snositi posledice zbog suđenja na ovoj utakmici“, rezigniran je bio selektor Mitrović.

Nemci otišli kući

Šokantan scenario viđen je u meču 2. kola između „pancera“ i Dominikanske Republike. Zemlja porekla Ala Horforda i Karla Entonija Taunsa, NBA vedeta, pobedila je Nemce koji su u Kinu došli sa trojicom igrača iz najkvalitetnije lige na svetu (70:68). Dominikanci su tako uspeli da se drugi put zaredom, iako su samo tri puta učestvovali na Mundobasketu, plasiraju u drugu fazu. U drugoj četvrtini su gubili devet razlike (18:27), pa uspostavili ravnotežu i tri minuta pre kraja poveli 69:63. Konačnih 70:68 postavio je Ronald Roberts slobodnim bacanjem 1:15 minuta pre kraja. U dramatičnom finišu obe ekipe nisu iskoristile po dva napada, da bi Danilo Bartel šutnuo trojku za pobedu Nemačke i promašio. Viktor Liz sa 17 i Eloj Vargas sa 16 bili su najefikasniji u pobedničkoj selekciji, dok je Gelvis Solano nanizao čak 11 asistencija. U postavi Nemačke Denis Šruder ubacio je 20 poena, šutirajući za tri 1/5, a iz igre 5/18.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari