Debi u Beogradu, derbi u Podgorici 1Foto Marin Susic

Pobedom u Zagrebu na startu ABA lige, košarkaši Partizana poslali su najlepšu moguću pozivnicu svojim pristalicama da ih u subotu podrže na ovosezonskom debiju u regionalnom takmičenju u Beogradu.

Crno-beli će večeras ugostiti Olimpiju (21.00), takođe ekipu u nastajanju koja je tokom leta, ali i u prvom kolu ABA lige, pokazala reference dovoljne za epitet potencijalnog iznenađenja u ovoj sezoni. Partizan je iznenadio Cedevitu „brejknuvši“ je posle pet godina, dok je u prestonici Slovenije viđena faktički rutinska pobeda „zmajeva“ nad Mornarem. Dan kasnije, košarkaši Crvene zvezde vratiće se na mesto na kojem su im prošle sezone srušeni snovi o višegodišnjem kontinuitetu u Evroligi.

Partizan je između uvodna dva kola ABA lige imao startno gostovanje Trentu u Evrokupu na kojem je ponovio gotovo identične greške u istoj fazi utakmice kao i u Zagrebu. Strmoglavi pad u drugom poluvremenu meča sa Cedevitom zaustavljen je pred sam kraj utakmice, međutim u Italiji je negativan epilog bio neizbežan i protkan nedisciplinom najiskusnijih igrača, pre svih Đorđa Gagića. Partizan je u prva dva zvanična meča imao 15 i 19 asistencija, što je prema projekciji trenera Čanka od najmanje 20 uspešnih dodavanja ispod proseka i u dovoljnoj meri ilustruje očekivani stepen neuigranosti za sam početak takmičarske godine. Za tim u nastajanju normalni su i uvodni proseci za tri (oko 30 odsto) kao i traženje pojedinaca, pogotovo pridošlica. Osim Zagorca na poziciji četvorke i Marinkovića, koji naročito pleni u tranziciji, prijatno je iznenadio Aleksej Nikolić, brzinom uklapanja i zrelošću na terenu. Olimpija je takođe promenila lični opis, atletski je potentnija, samim tim i sposobna da duže igra u visokom ritmu, tako da bi mogla da iscrpi crno-bele na debiju pred domaćom publikom.

– Utakmica je prilika da na pravi način materijalizujemo pobedu iz Zagreba. Svesni smo da neće biti lako jer je Olimpija uvek pružala dobre partije u Pioniru. Očekujemo veliku podršku navijača, punu halu i nadam se da ta energija sa tribina neće biti kontraproduktivna za neke igrače koji nisu igrali u takvoj atmosferi. Olimpija ima izuzetno dobar sastav. Jako su dobri na spoljnim pozicijama. Šuterski su moćna ekipa koja je potpomognuta iskusnim Begićem pod košem. U prvom kolu protiv Mornara su odigrali fantastično, što samo govori u prilog tome da nas čeka teška utakmica – poručio je trener Nenad Čanak.

Kao pobednik Superkupa i sa dva uvodna trijumfa u sezoni, košarkaši Crvene zvezde imaće u Podgorici prvi susret za stvaranje realnije perspektive urađenog tokom priprema. Budućnost bi trebalo da duel sa Zvezdom shvati i kao generalku pred evroligaški debi u toku naredne nedelje. Za potrebe najelitnijeg takmičenja hala „Morača“ je doživela preko milionsko umivanje i renoviranje i za očekivati je da će navijači glasne žice podešavati upravo protiv Zvezde.

Davidovac kao opcija

Dejan Davidovac je u ranoj fazi letnjih priprema povredio Ahilovu tetivu, zbog čega je propustio Superkup u Laktašima, kao i uvodne dve utakmice u sezoni. Poslednje dve nedelje priključio se saigračima Crvene zvezde na treninzima i uglavnom je nesmetano radio u igri pet na pet. S obzirom na njegov značaj, uticaj na igru i polivalentnost, trener Milan Tomić trebalo bi da ga povede u Podgoricu, samim tim i iskoristi u određenim sekvencama i akcijama na terenu.

Raspored 2. kola

subota

Zadar – Cedevita               17.00

Mega – FMP       19.00

Partizan – Olimpija           21.00

nedelja

Budućnost – Crvena zvezda         19.00

Krka – Mornar    21.00

ponedeljak

Cibona – Igokea 18.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari