Debitant hteo i više 1Foto: EPA-EFE/ PAOLO MAGNI

Ako u revanšu uspe da veliki minus u golovima pretvori u dobitnički plus (1:4), Valensija neće biti ni prva ni poslednja „vaskrsla“ fudbalska ekipa, jer istorija ovog sporta pamti i veće rezultatske preokrete, ali sve viđeno u njenom duelu sa Atalantom navodi na zaključak da će italijanski novajlija u eliminacionoj fazi Lige šampiona teško proćerdati kapital iz prvog meča osmine finala.

Ne zato što je španska ekipa bila u potpuno potčinjenom položaju, jer su „slepi miševi“ i te kako imali prilika da ublaže ili izbegnu poraz na stadionu Intera, već zbog neverovatno visokog procenta realizacije udaraca plavo-crnih u gol (4/5).

Rutine nesvojstvene ekipama iz manjih sredina, bez značajnijeg iskustva igranja na najvišem nivou kao što su mečevi elitnog UEFA takmičenja, ali i pojedinaca izuzetnog kvaliteta, poput dvostrukog strelca i nesuđenog Valensijinog bočnog defanzivca Hansa Hatebura, slovenačkog reprezentativca BiH korena Josipa Iličića (jednom savladao Domeneka) i veziste švajcarske selekcije Rema Frojlera (zapečatio sudbinu gostiju na „San Siru“).

– Znali smo kako da naudimo Valensiji, gde bi trebalo da je gađamo. Odlično smo bili pripremljeni. S obzirom na dešavanja na terenu, mogli smo i više golova da postignemo, ali je svakako to bila prelepa noć za nas – rekao je kapiten Alehandro Papu Gomez, nezadovoljan zbog primljenog pogotka, jer „nekada umemo da preteramo u želji, ponese nas igra i počnemo previše da rizikujemo“.

NJegov šef Đan Pjer Gasperini deli žal zbog kiksa na 4:0, skreće pažnju da je u poslednjem kvartalu utakmice bilo puno opasnih situacija po mrežu Golinija i poziva na oprez pred drugih 90 minuta na Pirinejima.

– Moraćemo da budemo još precizniji na „Mestalji“. Ako želimo ostanak u Ligi šampiona moramo da odigramo isto kao na San Siru i tako dokažemo da zaista pripadamo tu. Mi smo ekipa koja stvara mnogo šansi, mogla je da postigne i više golova večeras. Analiziraćemo šta nije bilo dobro, učićemo iz grešaka, da bismo bili bolji u revanšu. Oni će sigurno dići nivo svoje igre. Nedostajao im je vrlo važan igrač Rodrigo, a na terenu nije bilo ni dvojice odličnih štopera. Kod njih je vatrena atmosfera, jedan gol može da zapali stadion… Treba biti mnogo tačniji u pasu i ne dozvoliti im da vode igru – „nacrtao“ je iskusni stručnjak taktiku za ostatak dvomeča.

Na drugoj strani, Albert Selades smatra da „rezultat nije prava refleksija dešavanja na terenu“ i da je njegov tim „jači“ na svom terenu.

– Imamo težak rezultat, ali me raduje naša razigranost u Milanu. Imali smo dovoljno šansi za drugačiji ishod, neću preterati ako kažem da smo mogli dati još tri, četiri gola. Pošto nismo, sada se valja izvaditi iz problema – misli šef stručnog štaba „slepih miševa“.

Osmina finala LŠ

Atletiko – Liverpul 1:0

Borusija D. – PSŽ 2:1

Atalanta – Valensija 4:1

Totenhem – Lajpcig 0:1

25. februar

Čelsi – Bajern 21.00

Napoli – Barselona 21.00

26. februar

Lion – Juventus 21.00

Real – Mančester siti 21.00

Murinjo i Nagesman: Ništa nije gotovo

U okršaju Totenhema i Lajpciga je još otvorenije pitanje četvrtfinaliste, jer 0:1 za nemački tim u Londonu može a ne mora biti prevaga u revanšu u Lajpcigu.

– Izgubili smo 0:1, a ne 0:10. Ne bismo bila prva ekipa koja je tako poražena kod kuće u prvom meču i prošla dalje… Teško je ući u borbu sa pištoljem bez metka, ali uspeli smo. Ono što mi daje samopouzdanje za revanš su duh i mentalitet moje ekipe. Fantastična grupa momaka – izjavio je Žoze Murinjo, mada su bez povređenog Hari Kejna i Hjonga Ming Sona njegovi „pevci“ bili laka meta za goste, a on sam ima neslavan niz od čak sedam utakmica nokaut faze LŠ bez pobede.

Julijan Nagesman imao je svega 16 godina kada je Murinjo 2004. prvi put postao prvak Evrope, sa Portom, a u sredu veče je potpuno nadmudrio svog trofejnog kolegu.

– Uvek je važno ne primiti gol, a mi protiv svih pokušavamo da napadnemo vrlo rano i osvojimo loptu visoko na njihovoj polovini terena. Obećavam da ćemo i pred našom publikom na isti način probati da pobedimo. A, ako se ukaže potreba za tim, kao u drugom poluvremenu ove utakmice, pojačati udare iz kontranapada – ambiciozan je mladi trener.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari