Debitanti sanjaju četvrtfinale 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Atalanta i Lajpcig su jedina dva kluba koja ove sezone debituju u Ligi šampiona, ali su kroz rezultate u fazi po grupama pokazali da nemaju nameru da se zadovolje samo pukim učešćem.

Italijanski klub večeras čak slovi za favorita protiv Valensije u osmini finala, dok se Lajpcigu na gostovanju Totenhemu ne daju velike šanse.

Klub iz Bergama je proteklog vikenda u derbiju Serije A nadigrao Romu (2:1) i sada joj na četvrtom mestu, koje i naredne sezone vodi u Ligu šampiona, beži čak šest bodova. Defanzivac Atalante Hoze Luis Palomino tvrdi da uspeh italijanskog kluba leži u tome što ne odustaju od ofanzivne (3-5-2) formacije.

– Trener Đan Pjero Gasperini uvek insistira da igramo ono što najbolje znamo, a to je napadački. Napali smo ove sezone svaku ekipu u Ligi šampiona. Protiv nekih smo bili uspešni, protiv drugih nismo, ali to smo mi, samo tako znamo da igramo. Isto ćemo igrati i protiv Valensije, kao da je bilo koji drugi tim iz Serije A. U Ligi šampiona smo već postigli veliki uspeh prolaskom u osminu finala, tako da nemamo pritisak – rekao je Palomino.

Valensija još od 2007. godine nije videla četvrtfinale takmičenja za pehar sa „velikim ušima“, a sudeći po kvotama kladionica ni sada nisu favoriti uprkos jačoj tradiciji igranja u Evropi od Atalante.

„Slepi miševi“ su pre nedelju i po dana ispali od Grande u Kupu kralja, a u La Ligi, na kojoj drže tek sedmu poziciju, izgubili su od Hetafea. Proteklog vikenda su u derbiju sa Atletikom Madridom (2:2) dva puta maltene panično jurili prednost protivnika.

– Naši navijači dugo čekaju na uspeh u Ligi šampiona. Atalanta je jak i ozbiljan klub, ali ipak ne spadaju među najjače u Evropi. Mnogo toga će zavisiti od rezultata u Italiji. Ako tamo odigramo dobro, možemo u revanšu da obradujemo naše navijače – konstatovao je vezista Valensije Žofri Kongdobia.

Činjenica da Žoze Murinjo kao trener šest godina nije pobedio u nokaut fazi Lige šampiona verovatno spada u rubriku verovali ili ne. Portugalac jeste u međuvremenu sa Mančester junajtedom osvojio Ligu Evrope, ali u najjačem klupskom takmičenju kao da ga tera maler, zbog čega možda i sam već gradi alibi za eventualni neuspeh protiv Lajpciga.

– Naš cilj je da sačuvamo četvrto mesto u Premijer ligi koje vodi u Ligu šampiona. Preuzeo sam klub tek na pola sezone u jako teškom stanju. Ovi momci jesu prošle godine igrali finale, ali sada je još uvek rano da se o tome priča – istakao je Murinjo.

Lajpcig u ovaj duel ulazi posle niza odličnih rezultata. Pre nedelju dana je prvi put u klupskoj istoriji uspeo da u Minhenu uzme bod Bajernu (0:0), a na tabeli Bundeslige za prvoplasiranim Bavarcima zaostaje samo jedan bod. Danski napadač u redovima nemačke ekipe Jusuf Polsen smatra da je jedino bitno da se njegovi saigrači ne uplaše u Londonu.

– Ovo će biti veliki meč i moguće je da kod nekih igrača bude prisutan strah. Najvažnije je da se ne uplašimo i odigramo kao što igramo protiv Bajerna ili Borusije Dortmund. Ako u domaćem prvenstvu možemo da budemo dobri protiv ekipa koji su favoriti za osvajanje Lige šampiona, zašto ne bi isto odigrali i protiv Totenhema – zaključio je Polsen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari