Dejan Savić: Ne može mnogo gore od ovoga 1Foto: STARSPORT

I u redovnim okolnostima „mali“ sportovi egzistiraju u senci profitabilnijih i popularnijih, premalo energije i empatije ima za bavljenje problemima izvan tih velikih tokova novca. A, vaterpolo ih je i pre imao previše.

– Vaterpolo sezona je praktično završena. MOK je pomerio Igre za sledeće leto, a FINA i LEN otkazali sva takmičenja pod svojom „kapom“. Ove godine nećemo dobiti ostatak učesnika OI, pobednika Svetske lige, šampione u evropskim klupskim takmičenjima, regionalnim ligama… Neće biti ni internacionalnih takmičenja u mlađim kategorijama. Jedino što može da se nastavi jesu nacionalna prvenstva, pod uslovom da Savezi daju dozvole za to. A klubovi budu u stanju da se organizuju i isfinansiraju preostale obaveze – predočava nam sumorni presek situacije u ovoj igri između dva gola selektor Srbije Dejan Savić.

Strateg aktuelnog olimpijskog šampiona je jedan od onih šefova što praktikuju stalnu komunikaciju sa svojim starim i potencijalnim izabranicima, pa uvek ima uvid u njihovo psihofizičko stanje.

– Svi su dobro i bez poteškoća podnose ovaj predug život na „suvom“, ali su isto tako nestrpljivi da uzmu loptu i uđu u vodu. Željni su bazena, pravih treninga i igranja utakmica. S druge strane, ne znaju gde će to ubuduće uraditi, jer je dobar broj njih, ne svojom voljom, ostao bez klupskih angažmana. Zbog svega toga bih voleo da ih što pre okupim i što duže držim na okupu. Moja zamisao je da zajedno radimo između tri i šest nedelja. Miminum. Ako nam uslovi to dozvole i prođe moj novi plan i program priprema. Za sada je u sirovoj verziji.

Glavna kočnica u realizaciji zamisli jednog od najtrofejnijih stručnjaka u istoriji ovog sporta mogli bi da budu zatvoreni bazeni. Pre svega u Beogradu, odakle je gro reprezentativaca „prve i druge kategorije“.

Neki nemaju toplu vodu, drugi se renoviraju, treći možda ni u junu neće otvoriti svoja vrata. Iz Kragujevca stižu najave skorijeg puštanja u pogon tamošnjeg plivališta, ali pitanje je do kada će na jednom mestu (u ovom slučaju u hotelu) moći da bude više od 20 osoba.

– Sve pratimo, pa i status bazena po Srbiji. Verujem da će Savez pravovremeno reagovati i omogućiti nam da iskoristimo opšti „luft“. Ono što nam ide na ruku je to što ni sutra da ih okupimo najmanje 10 dana ne bismo puštali igrače u vodu. Bez obzira na njihovu fizičku aktivnost poslednja dva meseca potreban im je ozbiljan uvod u taj deo treninga. Čak ni najspremniji među njima ne bi izdržali 15 minuta uobičajenog bazenskog rada. Ili bi zaradili jake upale mišića, pa pauzirali, ili bi se povredili. O svemu mora da se vodi računa. Tu mislim i na mere socijalne distance. Dobili smo jasna uputstva od nadležnih. I mi i uprave bazena.

Odlaganje Olimpijskih igara naglavačke je okrenulo i sledeću vaterpolo sezonu.

– Moji saradnici i ja, ali i stručni štabovi svih već sigurnih učesnika Igara smo pred velikim izazovom. Biće to put u nepoznato, jer nikada ranije nismo imali sezonu bez velikog takmičenja i jakih turnira pre Olimpijskih igara, s obzirom da je Svetsko prvenstvo sa 2021. pomereno na 2022. godinu. Na primer, Srbija će prve, a možda i jedine takmičarske utakmice imati u januaru i februaru. I to samo ako prođe ideja da se Svetska liga 2019/2020. završi sledeće godine. Pri tom treba videti u kom konceptu, obimu i trajanju će biti organizovana klupska takmičenja. Mnogo je neizvesnosti, a svakoj situaciji se treba na adekvatan način prilagoditi.

Narodna mudrolija kaže da u svakom zlu ima ponečeg dobrog, ali čovek s najviše odigranih mečeva pod kapicom našeg državnog tima ne vidi ništa pozitivno u tome što su Igre prolongirane za 12 meseci.

– Jedinu, uslovno rečeno, dobru stvar u celoj gunguli oko odlaganja Igara mogu izvući samo van čisto sportskog konteksta priče. Tako što ću reći da je bolje što su odložene nego da su otkazane. Mogu misliti kako je Japancima. Njima je najteže.

Vaterpolo nikada nije bio mamipara, a kako je prvi talas ekonomske krize već proredio sponzorske pulove čak i nekih od bogatijih klubova u finansijski stabilnijim nacionalnim ligama, opravdan je strah za goli opstanak ovog sporta.

– Sigurno je da će pretrpeti određenu finansijsku štetu u naredne dve godine, ali teško da može biti gore nego što jeste. Jedino da se ugasi. Ne bih ipak da budem pesimista. Zapravo, mislim da je baš ovo trenutak kada bi ljudi koji vode i vole vaterpolo trebalo da se ujedine i dobrim planom pokrenu stvari sa mrtve tačke. Mnogo toga može i mora drugačije. Za opšte dobro  – jasan je Dejan Savić.

Nadam se dogovoru sa Savezom

Dejan Savić je na klupu Srbije došao 2013. godine i na njoj će sigurno ostati do septembra ove godine, kada mu ističe važeći ugovor sa Savezom. Iz krugova bliskih VSS može se čuti da pregovori o produženjui saradnje nisu još ni počeli, dok je glavni akter ove priče sudržan i škrt u komentaru svoje bliske profesionalne budućnosti.

– Ne znam šta će biti s mojim selektorskim poslom. Nadam se dogovoru sa Savezom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari