Dejan Savić presekao: Bez Jakšića i Lazića na Evropskom prvenstvu 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Nadali su se u vaterpolo reprezentaciji Srbije da će na kraju u najjačem sastavu otputovati na Evropsko prvenstvo, međutim, nakon poslednjeg lekarskog izveštaja selektor Dejan Savić odlučio je da ne povede povređene Nikolu Jakšića i Đorđa Lazića. Na sreću, zdravstvena situacija Dušana Mandića i Đorđa Vučinića znatno je povoljnija, s tim u vezi, obojica su na spisku putnika za Split u kome će se organizovati prvenstvo Starog kontinenta od 27. avgusta do 10. septembra.

Nažalost, i pored napora doktora, činjenice da su sve vreme, tokom priprema trenirali odvojeno, Nikola Jakšić i Đorđe Lazić nisu uspeli da se oporave od povreda. Jakšića već duže vreme muči mišić na ruci, a Lazića bol u leđima.

Selektor Savić moraće da pronađe način kako da nadoknadi odsustva veoma važnih igrača: Jakšić je jedan od defanzivnih stubova naše reprezentacije na mestu beka, dok je Lazić, sa Nemanjom Vicom činio tandem sidraša.

Povoljna okolnost je ta da su, uprkos rovitom stanju, Dušan Mandić i Đorđe Vučinić dobili dozvolu lekara da krenu put Splita zajedno sa ostalim saigračima.

Srbija će u Hrvatskoj imati samo trojicu olimpijaca okićenih zlatnom medaljom u Tokiju (Mandić, Ranđelović, S. Rašović), dok će među debitantima biti, ne računajući Svetsku ligu: Vučinić, Velkić, Pljevančić, Branković i Martinović, a debi na Evropskim prvenstvima imaće još Rističević, S.Rašović, Drašović, Radulović, Stojanović i Dobožanov.

Srbija će u Splitu nastupiti u sastavu: Dimtrije Rističević (Panatinaikos, 50 utakmica), Dušan Mandić (Novi Beograd, 221 utakmica/354 gola), Radomir Drašović (Novi Beograd, 75/53), Sava Ranđelović (kapiten, Vašaš 196/80), Đorđe Vučinić (Novi Beograd, 18/28), Nemanja Vico (Radnički, 71/45), Strahinja Rašović (Novi Beograd, 113/190), Petar Velkić (Ortiđa, 18/13), Luka Pljevančić (Radnički 18/4), Marko Radulović (Radnički, 26/33), Ognjen Stojanović (Šabac, 44/49), Viktor Rašović (Novi Beograd 121/79), Lazar Dobožanov (Radnički 38), Stefan Branković (Radnički, 10/3), Vasilije Martinović (Novi Beograd 14/13).

Delfini prvu utakmicu igraju 29. avgusta u 12 časova sa Izraelom, dva dana kasnije sa Mađarskom (19.00) a u trećem kolu, ponovo u podne, rival će im biti Slovenija.

Ukoliko Srbija bude prva u grupi biće direktno u četvrtfinalu gde bi protivnici najverovatnije mogli da joj budu Italija ili Crna Gora koji su u prednosti u odnosu na Nemačku i Holandiju. Ukoliko bi bili druga, Srbija bi u osmini finala mogla za rivala da ima Francusku a posle, ukoliko pobedi, ponovo Italiju ili Crnu Goru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari