Dejvis kup mečevi po starom 1Foto: FoNet

Dejvis kup mečevi i dalje će se igrati u tri dobijena seta odlučeno je nakon glasanja članica Međunarodne teniske federacije (ITF) na godišnjoj skupštini.

Prethodno je upućen predlog da se mečevi nacionalnih timova skrate na dva dobijena seta, ali pošto ta ideja nije dobila podršku dvotrećinske većine, već ju je podržalo „samo“ 63.54 odsto članova skupštine, ona nije usvojena. Predsednik ITF Dejvid Hegerti rekao je da je razočaran rezultatima glasanja.

– Poštujemo odluku Skupštine, ali smo razočarani što zemlje članice nisu odobrile kompletan paket reformi Dejvis i Fed kupa koji je predložio Odbor direktora ITF – rekao je Hegerti.

Ipak, neke manje promene poput mogućnosti da Dejvis i Fed kup finalisti mogu biti domaćini prvog kola takmičenja od naredne sezone su usvojene. Takođe, Odbor ITF je dobio dozvolu da uvede probne promene od 2018, za šta mu neće biti potrebna saglasnost članica skupštine.

– Ovo je velika odluka koja omogućava ITF-u širinu i fleksibilnost u uvođenju probnih promena u Dejvis i Fed kupu bez čekanja odobrenja skupštine. U svetu koji se ubrzano menja, potrebno je da možemo brzo da donosimo odluke – dodao je Hegerti.

ITF je ranije predložio da se finala Dejvis kupa igraju na neutralnom terenu ali ova promena nije sada bila stavljena na glasanje. Najbolji teniseri sveta ističu već duže vreme da je potrebno smanjiti dužinu mečeva nacionalnih timova na dva dobijena seta, ali i da finala ne bi trebalo da se igraju na neutralnom terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari