Dejvis kup reprezentacija Srbije povela protiv Uzbekistana - 2:0 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Teniski reprezentativci Srbije imali su maksimalan učinak prvog dana Dejvis kup kvalifikacija, pa im je posle pobeda protiv uzbekistanskih kolega u Taškentu, u oba meča od petka, potreban samo još jedan poen za ulazak u Svetsku grupu.

Odnosno, plasman u novoustanovljenu turnirsku završnicu takmičenja (sa 18 učesnika), krajem novembra u Madridu.

Prvi je doneo Dušan Lajović u duelu sa Sanjarom Fajzijevim – 2:0 (7:6 (7:4), 6:3). Istina, teže nego što se očekivalo, jer je 42. igraču na ATP listi trebalo vremena da uđe u svoj ritam, to jest pročita udarce i kretnju daleko lošije rangiranog protivnika (593). U početnom gemu prvog seta ispustio je čak tri brejk lopte, pa u sledećem morao da spasava poene na svoj servis, da bi bez slične šanse u nastavku morao u taj-brejk rasplet. U drugom delu duela Uzbekistanac je brzo oduzeo tuđ gem, za 2:1, ali to je bilo sve od njega, s obzirom da je Srbin tada dao „gas“ i serijom 4:0, za 90 minuta, ispisao svoj 10. trijumf u DK.

Filip Krajinović (72) imao je kudikamo ozbiljnijeg i kvalitetnijeg rivala, ali je u dva čina bio bolji od (105) Denisa Istomina – 2:0 (6:2, 6:3). Pri čemu je njegov deo posla odradio pola sata brže od Lajovića. Somborac je sve vreme držao stvari pod kontrolom, pa „egzekutor“ našeg i svetskog br. 1 Novaka Đokovića, na Australijan openu 2017, nije imao šanse da dođe sebi.

Dobra forma i neosporni kvalitet Somborca karta su na koju će selektor Nenad Zimonjić igrati i drugog dana (subota), kada će učesnik trećeg kola nedavnog Australijan opena odmeriti snage sa Fejzijevim. Pod uslovom da pre njega Lajović ne dobije Istomina, odnosno dubl Nikola Milojević – Viktor Troicki još ranije, u meču sa parom Istomin – Fejzijev, ne „čekira“ kartu za turnir u španskoj prestonici.

– Ovo je ono čemu smo se nadali, a to je da opravdamo ulogu favorita. Svakako nije bilo lako Dušanu da posle duge pauze izađe na meč gde apsolutno mora da pobedi. U drugom meču Filip je odigrao fenomenalno od prve do poslednje lopte, Istomin je vrlo iskusan i neugodan igrač, ali on je na terenu bio apsolutno nemoćan jer Filip je igrao suviše brzo za njega i držao meč pod kontrolom sve vreme. Nadam se da ćemo posle dubla doći Madrida – selektor Zimonjić siguran je u učešće na turniru u Španiji.

Već se zna da će se na njemu pojaviti Hrvatska, Francuska, SAD, Španija, Argentina i Velika Britanija, ostaje samo da se vidi kojih 12 pobednika kvalifikacija će im se pridružiti u borbi za „salataru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari