Dejvis kup: Srbija izgubila četvrtfinalni duel 1Foto: Fonet

Pretpostavljam da smo favoriti na papiru pošto imamo Endija u timu – rekao je Dejmi Marej pre finalnog duela protiv Belgije Dejvis kupa prošle godine kada su Britanci uzeli titulu prvi put posle 1936. godine.

Ove godine u borbi za četvrtfinale protiv Srbije na beogradskom Tašu, u timu Britanije nije igrao drugi reket sveta, ali su gosti i pored toga bili u prednosti, bar ako se gleda ATP lista. Ulogu diskretnog favorita opravdali su nakon što je juče Kajl Edmund obezbedio i treći trijumf za svoj tim pobedivši Dušana Lajovića (3:6, 4:6, 6:7).

Edmund, „nada britanskog tenisa“, kako ga naziva Endi Marej, i „budući igrač među top 10“, po rečima selektora Britanaca Leona Smita prvog dana pobedio je bez mnogo muke Janka Tipsarevića, a juče je bio bolji od Dušana Lajovića. U meču koji je trajao skoro tri sata, Britanac je u sva tri seta prvi dolazio do brejk prilike, Lajović je uspevao da se odbrani, da bi potom u narednim gemovima Edmund uspevao da nadoknadi propušteno i oduzme servis rivalu. Do prvog brejka Lajović je stigao u poslednjoj prilici koju je za to imao – u trećem setu izjednačio je na 5:5, nakon čega je ponesen publikom, i padom i greškama protivnika uspeo i da potvrdi. Edmund je ipak uveo meč u taj brejk u kome je obezbedio svom timu polufinale Dejvis kupa.

-Dobro sam uradio kada sam izjednačio na 4:4 u taj brejku i od 5:4 ostao mi je samo još jedan poean. Čak i u tom poslednjem poenu trebalo je ostati čvrst i srećom on je promašio iz bekenda. Bilo je teško doći u Srbiju i pobediti. Sada idemo kući i mislim da igramo protiv Argentine – biće lepo imati podršku domaće publike. Iako smo bili u stranoj zemlji imali smo veliku podršku – rekao je Edmund.

Iako su selektori obe reprezentacije pre početka turnira isticali da su bez Endija Mareja i Novaka Đokovića na terenu snage prilično ujednačene, činjenica je da je srpski tim bio i te kako oslabljen i to ne samo zato što najbolji teniser sveta i Viktor Troicki nisu igrali već i zbog brojnih zdravstvenih pehova koji su pratili tim.

– Samo želim da nekako dobijemo ovako polovni, na štakama i infuzijama, samo da prođemo – rekao je Janko Tipsarević nakon poraza od Edmunda, što dovoljno pokazuje kakve je probleme imala domaća reprezentacija.

Tek oporavljeni Janko, posle dve godine neigranja zbog povrede, (i sa temperaturom pre meča sa Edmundom), nije mogao ništa više od onoga što je uradio u petak. Dušan Lajović za razliku od Tipsarevića uspevao je da vrati Edmundove forhend udarce, ali je Britanac bio uporan i precizan. Duci je u određenim trenucima bio ravnopravan rival – što je najbolje pokazao maratonski deveti gem drugog seta, u kome je smanjio prednost na 4:5, i imao priliku da donese izjednačenje u setovima, kao i sam kraj meča.

Srbija je prethodno izgubila i u dublu koji se igrao u subotu – Marej/Ingolt bili su bolji od Zimonjića i Krajinovića. DŽejmi Marej, doskora prvorangirani teniser u dublu koji je ove godine uzeo Australijan open sa Brunom Soaresom, doneo je britanskom paru ulogu favorita koju su oni i opravdali.

Posle poraza na Tašu ostaje utisak bolje nije mogla, bar ne i u ovom trenutku. Što se tiče Britanaca, njih sada u polufinalu u septembru čeka Argentina koja je pobedila Italiju.

Francuzi u polufinalu

Francuska je obezbedila mesto u polufinalu Dejvis kupa, pošto je povela protiv Češke sa 3:1 u gostima. Ključnu ulogu u pobedi Francuza odigrao je DŽo Vilferd Conga koji je u pet setova, preokretom dobio Jiržija Veselog. Drugu pobedu za goste doneo je dubl par Mahut/Herbert, a njihov protivnik u polufinalu biće Amerika ili Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari