Del Potro bi prvu "salataru" 1Foto: ANTONIO BAT / EPA

Za Argentinu nije nepoznanica da se nađe u završnici Dejvis kupa. Od prvog nastupa 1921. godine, južnoamerički tim četiri puta je igrao finale ali nikada nije podigao trofej.

Tokom ovog vikenda pokušaće da prekinu niz zbog koga su dobili etiketu najvećih gubitnika u Zagrebu protiv Hrvatske koja je osvojila Dejvis kup 2005. godine.

U argentinskom timu, posle pet godina neigranja za reprezentaciju, nalazi se Huan Martin del Potro, teniser koji je ove godine dobio priznanje za najspektakularniji povratak na teren, i koji je pored finala na Olimpijskim igrama odigrao i četvrtfinale US opena ali i osvojio turnir u Stokholmu, popravljajući svoju poziciju na ATP listi sa 1004. na 38. mesto. Bez želje da stvara pritisak na svoj tim, u kome se još nalaze Federiko Delbonis (41. na ATP listi), Gvido Pelja (72) i Leonardo Majer (137), Del Potro je rekao da su Hrvati ovoga puta favoriti.

– Uložili su dosta napora da pobede Francusku u polufinalu. Igraju kod kuće i favoriti su. Niko od naših igrača nema bolju poziciju na ATP rang-listi od Hrvata. Način na koji su dva tima došla do finala se razlikuju. Svaka od naših pobeda je bila iznenađenje, oni su favoriti i to me smiruje – rekao je Del Potro, koji je poslednji put nastupao na Dejvis kupu 2011. godine.

Domaći tim predvodiće Marin Čilić, a pored njega nastupiće Ivo Karlović (20), Ivan Dodiga (116) i Franko Škugor (108) koji se našao na spisku umesto povređenog Borne Ćorića.

Najbolji hrvatski teniser Marin Čilić ove godine dospeo je do najvišeg mesta na ATP listi, i osvojio je turnir u Bazelu i Sinsinati, dok je na završnom turniru u Londonu zabeležio samo jednu pobedu protiv Keija Nišikorija. – Zadovoljan sam formom u poslednje vreme, zapravo poslednjih nekoliko meseci. Osvojio sam dva velika turnira, imao u poslednje vreme nekoliko pobeda protiv visoko rangiranih tenisera i to uz dosta dobru igru, pa mogu biti zadovoljan – rekao je Čilić.

Del Potro i Čilić, koji će igrati poslednjeg dana u nedelju, teniseri su koji su ove godine uspeli da pobede dvojicu najbolje rangiranih igrača sveta – Endija Mareja i Novaka Đokovića. Argentinac je savladao Novaka na Olimpijskim igrama dok je od Škota bio bolji u Glazgovu u Dejvis kupu. Na drugoj strani Marin Čilić je pobedio Mareja u Sinsinatiju, i Đokovića u Parizu, pa njihov međusobni duel u nedelju i zbog toga ima posebno značenje.

Najstariji na igrač terenu, ali i najstariji učesnik finala Dejvis kupa još od 1920. godine biće tridesetsedmogodišnji Ivo Karlović, dvadesetoplasirani igrač sveta. Karlović, koji je je bio deo pobedničkog hrvatskog tima iz 2005. godine, promenio je prvobitnu odluku da se više ne takmiči u reprezentaciji.

– S jedne strane osećam ponos što uspevam tako dugo igrati na vrhunskom nivou, a s druge strane hteo bih da sam malo mlađi. Situacija je nakon Bornine povrede postala takva da sam znao da će me selektor zvati. Imao sam već druge planove u to vreme, ali svestan sam važnosti ovog susreta za momke u reprezentaciji, Zagreb, hrvatski tenis i hrvatski sport – rekao je Kralović.

Svih 15.000 karata za meč rasprodato je već u prvih sat vremena.

Raspored

Petak
M. Čilić – F. Delbonis
I. Karlović – H.M Del Potro
Subota
I. Dodiga/F. Škugor – L. Majer/G. Pela 15:00
Nedjelja
M. Čilić – H. M. Del Potro 14:00
I. Karlović – F. Delbonis

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari