Delio svlačionicu sa Jokićem a ne vidi ga kao MVP: Ništa nije osvojio, nema ni finale, da li je iznad Šeka i Dankana? 1foto EPA-EFE/WILL OLIVER SHUTTERSTOCK OUT

Broji se sitno da proglašenja najkorisnijeg igrača ligaškog dela NBA lige. Utisak je da su Nikola Jokić i Džeol Embid gotovo poravnati u toj trci; poslednjih dana u američkim medijima se stvara klima da Srbin ne zaslužuje da treći put uzastopno dobije MVP nagradu.

Ligaški deo je završen, Denver je zauzeo najbolju poziciju na Zapadu i ukoliko bude uspešan, imao bi prednost domaćeg terena sve do velikog finala.

Nikola Jokić je pred sam kraj malo usporio, opterećivala ga je i povreda lista, što su njegovi kritičari videli kao argument da upotrebe protiv njega prilikom ocene ko bi trebalo da bude proglašen za najkorisnijeg igrača ligaškog dela sezone.

Nesumnjivo je da mnogima smeta mogućnost da Srbin po treći put uzastopno dobije prestižnu nagradu, iako bi, prema statističkim parametrima, to trebalo da bude više neko jasno.

Ne samo da je ligaški deo završio maltene na tripl-dabl proseku – 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija, već je postao i prvi igrač u NBA istoriji sa prosekom od 20 ili više poena po utakmici i 70 odsto „istinskog šuta“ (True shooting – parametar koji računa trojke, dvojke i slobodna bacanja).

Prvi je u poenima sa niskog posta, ima najviše tripl-dablova, najbolji +/- u ligi, međutim, svi ti fakti kao da pojedincima ništa ne znače, kao ni činjenica da su Denver Nagetsi ove sezone, prvi put u istoriji kluba, početak plej-ofa dočekali kao lideri na Zapadu.

Među njima je i Demarkus Kazns, ne tako davno, jedan od boljih centara u NBA ligi i neko ko je u 2022. godini bio saigrač Nikole Jokića.

Poznat je nekadašnji student Kentakija po burno temperamentu i neukrotljivoj energiji.

– Nije mi u redu da Jokić bude triput zaredom MVP jer bi onda bio u miksu za najboljeg igrača koji je ikada dotakao košarkašku loptu. Možemo svi da se saglasimo da on to nije – rekao je Kazins gostujući u podkastu kod Kevina Garneta.

Tridesetogodišnji košarkaš, koji je najbolje partije pružao u dresu Sakramenta, ne misli da Srbin ne zaslužuje MVP nagradu, ali mu smeta mogući kontekst ulaska u društvo najboljih svih vremena.

– Ne kažem da ne može da bude, niti da ne zaslužuje da se nađe u tim razgovorima u budućnosti. Ali, u ovom trenutku smatram da to nije u redu. Ništa nije osvojio, nije igrao čak ni finale. I dalje ima još mnogo toga za šta treba da igra.

– Kada već pričamo o spekulacijama ko je najbolji svih vremena, Jokić bi sa tri MVP nagrade bio iznad Šakila O’Nila, Hakima Olajdžuvona, Tima Dankana i Vilta Čembrlejna. A to je jako teška tema za diskusiju. Jokić čak nije ni najbolji centar koji je igrao NBA ligu, a ne najbolji svih vremena. Jednostavno, ne mogu to da izgovorim, ni da formulišem tako ako bi i uzeo treću MVP nagradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari