Nešto je sporije startovao od očekivanog. Zbog loših rezultata Juventusa od početka sezone i sam se nalazio pod kritikama, međutim, partijom protiv Intera, Filip Kostić je podsetio javnost na fudbalske kvalitete zbog kojih je letos stigao iz frankfurtskog Ajntrahta. Dvema asistencijama direktno je kumovao velikom trijumfu Juventusa (2:0).

Veliki kadrovski problemi morili su Juventus uoči najvećeg derbija na Apeninima. Ujedno, eliminacija iz Lige šampiona povećala je pritisak na Masimilijana Alegrija kojeg italijanski mediji smenjuju, praktično od starta takmičarske godine.

Iako je postojala nada, na dan utakmice postalo je jasno da Dušan Vlahović neće biti ni u protokolu za meč sa Interom. Kjeza i Di marija nisu bili fizički spremni da budu starteri što je značilo da će Alegri ponovo meč početi sa tinejdžerima Miretijem i Fađolijem.

Povratak Bremera dozvolio je prekaljenom sturčnjaku da promeni formaciju i odlući se da duel započne sa trojicom u poslednjoj liniji, od kojih je samo Brazilac bio klasičan štoper. Danilo i Aleks Sandro su po vokaciji bekovi.

Filip Kostić je zauzeo svoje mesto duž leve aut linije. Naspram sebe je imao brzonogog Damfrisa kao direktnog čuvara i uprkos tome što je Holanđanin odigrao korektno, Srbin je pružio briljantnu, verovanto najbolju partiju od selidbe na Apenine.

Aleks Sandro je koristio prednost da kao prirodan bek neretko iznosi loptu, ubacuje se u manevar i time daje mogućnost Kostiću da po levoj strani ima više prostora.

Zajedno su, defanzivno, pokrivali Damfrisa, neretko i Barelu, ali je suštinski Srbin bio taj koji je ofanzivno kontrolisao čitavu stranu.

Način na koji su, pritiom, igrali Rabio i Mireti veoma je odgovarao Srbinu, s obzirom na to da su bili vrlo agresivni, prodorni i da su neretko pasom u prostor izbacivali rođenog Kragujevčanina.

Uprkos tome, a negde je i razumljivo, što će italijanska štampa danas pisati o Nikolu Fađoliju, 21-godšnjem, izuzetno talentovanom fudbaleru, koji je golom za konačnih 2:0 vezao dva pogotka u poslednje dve utakmice (prelep pogodak dao je u Lećeu), epitete najboljeg među najboljima u crno-belom dresu zaslužio je Filip Kostić.

Ne samo što je imao dve asistencije kojima je direktno kumovao egzekucijama Rabioa i Fađolija, već je bio najveća i konstantna opasnost za odbranu Intera.

Impresivno je koliko se puta 30-godišnji reprezentativac Srbije ponovio po levoj strani; koliko je duela dobio i na koji način je stvarao višak po boku.

Da kojim slučajem gol Danila nakon kornera nije opravdano poništen zbog nehotičnog ali jasnog igranja rukom Brazilca, Kostić bi mogao da se pohvali trima asistencijama (što bi mu bio lični rekord na jednom meču).

Na sve to, imao je i briljantan pokušaj, tačnije divan šut iz kolena u drugom poluvremenu, ali je upućen hitac završio na stativi gola koji je čuvao Onana.

Gazeta ga je ocenom 7,5 proglasila igračem utakmice. Statistički, imao je 29 uspešnih dodavanja na 52 dodira sa loptom.

Takođe, dva uspešna prodora, jedan dribling, šest osvojenih lopti, od kojih dve uklizavanjem, tri precizne duge lopte, dva dobijena duela…

Zbirno, Kostić je već upisao sedam asistencija od dolaska u Juve, a jednom je bio i strelac.

Ako se u obzir uzme da je Stara dama ukupno ostvarila 19 asistencija, jasno je koliki je uticaj na igru srpskog reprezentativca.

U Italiji se danas prepričava njegov prodor kod provog gola kada je na polovini Juventusa okrenuo Barelu, a zatim je sa loptom u nogama bio brži od njega i sa ivice u šesnasterca divnim pasom pronašao Rabioa koji je pravovremeno otvorio stopalo i matirao nemoćnog Onanu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari