Denver koštali porazi od slabijih 1Foto: FoNet/AP

Nije trebalo da se nađemo u ovoj situaciji – tako je košarkaš Denvera Geri Haris prokomentarisao poraz od Minesote nakon produžetaka koji je ostavio Nagetse ponovo bez plej-ofa.

Jedna pobeda delila je tim Majka Melouna od doigravanja u kome su poslednji put nastupili 2013. godine, zbog čega porazi od mnogo slabijih ekipa poput Memfisa, Sakramenta ili Finiksa tokom prethodnih nedelja i meseci sada posebno dobijaju na težini. Kao što dobijaju i utakmice izgubljene u poslednjim minutima susreta uprkos prethodnom značajnom vođstvu, kojih je bilo više nego što je smelo.

Na kraju Nagetsi sezonu završavaju sa skorom od 46-36, gde se u poraze ubrajaju mečevi protiv timova na dnu tabele dok se među trijumfima nalaze dobijene utakmice protiv Golden Stejta, Jute, San Antonija, Portlanda, Oklahome, Minesote, dakle svih timova osim Hjustona koji će igrati u plej-ofu.

Prošle nedelje Denver je uspeo da bude bolji od Minesote da bi preksinoć posustao u završnici. Nagetsi su prvo uspeli u poslednja tri minuta susreta da serijom od 8-0 naprave preokret i stignu do izjednačenja da bi potom u poslednjim sekundama Nikola Jokić imao i šut za pobedu. Međutim Tadž Gibson odigrao je ključnu odbranu uspevajući da Srbinu oduzme loptu, pa se otišlo u produžetke. Dodatnih pet minuta tim Majka Melouna odigrao je loše – u poslednjih minut i po nisu uspeli da poentiraju, ređali su se promašaji Nikole Jokića, ponovo je Gibson bio odličan u odbrani, Mareja, Bartona – dok na drugoj strani rivali pogađaju sa linije za slobodna bacanja za konačan rezultat 112:106 koji je Timbervulse odveo u plej-of nakon čak 14 godina.

– U produžecima nismo uspevali da pogodimo, da odigramo dobro u ključnim trenucima. Moramo biti mnogo bolji u momentima kada se lomi meč. Ovaj poraz bi trebalo da nas zaboli, da nam zasmeta. Nadam se da ćemo iskoristiti ovo iskustvo naredne godine… – kazao je trener Denvera Majk Meloun.

Da je Jokić protiv Minesote pogodio neki od ključnih šuteva bio bi to savršeni kraj sezone za srpskog košarkaša koji je najviše doprineo da Denver, koji je pre 15-ak dana bio skoro otpisan iz trke iz plej-of, stigne na korak do doigravanja.

– Težak poraz… tužni smo. Imali smo šansu da pobedimo na četiri sekunde do kraja, čak smo i kontrolisali utakmicu u jednom trenutku… Nismo želeli njima da dopustimo da imaju priliku, spustio sam loptu na pod, ali je Tadž odigrao odlično u odbrani. Imali smo vođstvo, samo jednostavno nismo postigli tada poene. Ja sam promašio polaganje, kao i Vil kasnije… – analizirao je utakmicu Jokić koji je predvodio Nagetse sa 35 poena (14/25 iz igre, 4/7 trojke) i deset skokova.

Pored Jokića, u timu Denvera preksinoć su dvocifreni bili Vil Barton koji je završio sa 24 poena, osam skokova, pet asistencija, i DŽamal Marej (20p, po 6sk i as). Na drugoj strani Minesotu su vodio duo DŽimi Batler (31p, 5sk, 5as) – Karl-Entoni Tauns (26p, 14sk). Nemanja Bjelica proveo je na parketu 11 minuta i za to vreme promašio sva četiri šuta, i zabeležio dva skoka i tri ukradene lopte.

– Ponosan sam na svoje igrače. Mislim da je rad koji su uložili i napredak koji su postigli tokom godine nešto što treba poštovati. U izvesnom smislu mi je i drago što smo bili u prilici da moramo da dobijemo ovu utakmicu jer želite da zaslužite stvari kao što je plej-of. I kada pogledamo gde smo sada u odnosu na pretprošlu godinu, vidi se veliki napredak – kazao je trener Minesote Tom Tibodo.

Plej-of počinje 14. aprila, a Minesota će igrati protiv provoplasiranog Hjustona, koji je ove sezone oborio rekord franšize po broju pobeda.

Vestbruk ponovo u istoriji

Rasel Vestbruk i ovu sezonu završiće sa prosečnim tripl-dabl učinkom, pošto je u utakmici između Oklahome i Memfisa sakupio dovoljan broj skokova. Protiv Grizlisa Vestbruk je upisao 20 uhvaćenih lopti, 19 asistencija i šest poena pa drugu godinu zaredom pre plej-ofa ima dvocifrene brojeve u tri kategorije (25.4p 10.1sk, 10.3as). „Veoma sam zahvalan na prilici da igram. Kao što sam kazao mnogo puta do sada ništa ne uzimam zdravo za gotovo i ako Bog ima plan za mene, niko ne može da me zaustavi. Nastavljam da Ga pratim u veri i da radim ovo što sam radio do sada“, rekao je Vestbruk.

Kraj za Bogdanovića i Marjanovića

Pored Nikole Jokića, sezonu su završili i Boban Marjanović i Bogdan Bogdanović. Marjanović je u pobedi LA Klipersa nad Lejkersima (115:100) učestvovao sa 12 poena i deset skokova, dok je Bogdanović u trijumfu Sakramenta protiv Hjustona (96:83) doprineo sa 12 poena, pet skokova i asistencija.

Parovi plej-ofa

Zapad

Hjuston (1) – Minesota (8)

Oklahoma (4) -Juta (5)

Golden Stejt (2) – San Antonio (7)

Portland (3) – NJu Orleans (6)

Istok

Toronto (1) – Vašington (8)

Klivlend (4) – Indijana (5)

Boston (2) – Milvoki (7)

Filadelfija (3) – Majami (6)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari