Depaj i Damfris prejaki za Austriju 1Foto: Beta/AP

Javnost u Holandiji bila je skeptična pred početak Evropskog prvenstva; selektor De Bur kritikovan zbog čestih promena formacija i odustajanja od tradicionalnih 4-3-3, međutim nakon sinoćne dominacije protiv Austrije (2:0) i perfektnog učinka u prva dva kola, “lale” će imati dovoljno vremena da se pripreme za osminu finala.

Istrajao je selektor De Bur u nameri da formacijski utakmicu počne sa trojicom štopera i Damfrisom, odnosno Van Anholtom kao krajnje ofanzivnim bekovima.

Austriji je mnogo nedostajao suspendovani napadač Arnautović, u meri da u prvom poluvremenu nisu stvorili nijednu konkretniju šansu.

Kapiten Alaba, iako može da pokriva više pozicija, zaigrao je kao štoper u paru sa Dragovićem i čini se da je u prvih 45 minuta bio najslabija karika. Ne samo što je skrivio penal koji je realizovao Depaj, nego je bio krivac za još dve odlične šanse Holanđana. Iako tehnički i atletski superiorniji, Holanđanima je falilo brzine i eksplozivnosti u samom špicu napada. Visoki i robusni Veghorst zamenjen je u uvodnom delu drugog poluvremena. Sa Malenom kao najisturenijim, “lale” su dobile na dubini i lakoći u fazi tranzicije. Damfris je delovao impresivno po desnoj strani; u 67. minutu viđena je lepa akcija; Depaj je pasom u prostor proigrao hitronogog Malena, koji je nesebično pronašao desnog beka PSV za njegov već drugi gol na prvenstvu Starog kontinenta.

Uprkos igračima kalibra Sabicera, Šlagera, Lajmera, sve samim standardnim veznjacima u Bundesligi, te isturenijima Baumgartnerom i Gregoričem, Austrija je sve vreme delovala indolentno, sporo i bez ikakve kreacije.

Golman Stekelenburg dosađivao se svih 90 minuta, svestan da Austrijanci ne mogu da naprave nikakvu prednost u manevru a još manju po krilima. Nakon vođstva od 2:0, Holanđani su usporili ritam utakmice, kontrolišući sve vreme razboj situacije na terenu. Kapiten Vajnaldum i De Jong bili su tehnički i fizički predominantni na sredini terena na način da su bez većih problema iznosili loptu na protivničku polovinu i najčešće bili kreatori svih smislenijih napada Holandije u Amsterdamu.

Austrija je suštinski razočarala, ali će imati šansu da se iskupi u idućoj fazi, pogotovo ako u poslednjem kolu remizira sa Ukrajinom ( u tom slučaju obe reprezentacije prošle bi u osminu finala).

Preokret Belgije protiv Danske

Nakon iznenađujućeg poraza od Finske na startu Evropskog prvenstva (0:1) koji je bio u drugom planu zbog jedva preživljenog srčanog zastoja Kristijana Eriksena, doživljenog pred kraj prvog poluvremena, reprezentacija Danske sinoć je pružila kvalitetniju partiju, ali nedovoljnu da savlada Belgiju (1:2).

Poulsen je već u drugom minutu doveo u vođstvo Dance na oduševljene navijača u Kopenhagenu, međutim u nastavku utakmice ključnim se ispostavio ulazak sjajnog De Brujnea.

Utakmica je prekinuta u 10. minutu tako što su svi prisutni aplauzima pružili podršku Eriksenu, koji se oporavlja od preživljenog srčanog zastoja. Danska je u nastavku imala problema sa protivničkom igrom u tranziciji. De Brujne je bio taj koji je igru Belgijanaca učino daleko smislenijom; igrao se 55. minut kada je Lukaku uspeo da prvo “otrese” čuvara, zatim da bude za korak brži od Kjera i da odličnim proigravanjem De Brujnea omogući kreativcu Mančester sitija da loptom u petarac sa golom “spoji” mlađeg Azara.

De Brujne je u 70. minutu divnim udarcem levom nogom matirao Šmajhela za prekoret vredan perfektnog učinka Belgije posle uvodna dva kola grupne faze. Danska je do kraja imala dve odlične prilike da dođe do prvog boda na šampionatu ali Bretvajt i Jensen nisu uspeli da matiraju Kurtou. Uprkos vezanim porazima, Danci će u poslednjem kolu imati šansu da se plasiraju u narednu fazu pod uslovom da savladaju Rusiju, dok će Belgijanci duel sa Fincima odigrati bez povišene doze stresa.

Grupa C
drugo kolo
Ukrajina – S. Makedonija 2:1
Holandija – Austrija 2:0

1. Holandija 6
2. Austrija 3
3. Ukrajina 3
4. S. Makedonija 0

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari