Derbiji u Baru i Ljubljani 1Foto: STARSPORT

Učesnici Evrokupa ove nedelje su se odmarali od utakmica, dok je jedino Crvena zvezda u četvrtak uveče imala prilično fizički i mentalno težak meč Evrolige sa Valensijom.

Jedina olakšavajuća okolnost za crveno-bele je što su igrali u Beogradu, te će ipak imati koliko-toliko vremena da se spreme za derbi ovog kola ABA lige protiv Cedevite Olimpije u LJubljani.

Ohrabrenje za ekipu koju sada predvodi Dragan Šakota je što su u seriji od tri pobede u oba takmičenja, što su i u Evroligi vezali dva trijumfa, a ovaj trojkom Brauna u poslednjoj sekundi protiv Valensije, još je značajniji u psihološkom smislu. Otežavajućih okolnosti je takođe nekoliko.

Domaći su za pripremu utakmice imali celu nedelju, u usponu su forme i u regionalnom i u evropskom takmičenju, a Zvezda, koja je bila svesna ritma utakmica, sada nema roster za takve napore jer su ga povrede prepolovile. Pored ranije odsutnih Perperoglua i Dereka Brauna, protiv Valensije se povredio i Filip Čović. Kao jedina alternativa na mestu plejmejkera, a videlo se i protiv Valensije da je u minutima kad je Lorenco Braun morao da se odmori, kako improvizovana rešenja na tom mestu rezultatski koštaju.

Iz kluba nisu saopštili koliko je ta povreda ozbiljna, ali bi činjenica da Braun ponovo mora da igra više od 30 minuta mogla da bude veliki teg o nogama crveno-belih.

Cedevita ima jednu od najiskusnijih ekipa u ABA, posebno igrače veterane u tom takmičenju. Igraju mnogo u tranziciji, šutiraju dosta za tri poena i dosta pogađaju. Crveno-beli su ove sezone, izgubili od dva „projektovana“ najveća rivala za titulu na Jadranu, Budućnosti i Partizana, pa bi eventualni treći poraz vrlo ugrozio startnu poziciju pred plej-of.

Već danas u Baru na programu je crnogorski derbi, gostuje Budućnost, najveći rival Mornara, i „u lokalu“ i u regionu.

Barani su već uspevali da „otmu“ i titulu u Crnoj Gori, ove sezone im bez obzira na roster pun zvučnih imena i ne ide baš najbolje, pa ova utakmica može biti prekretnica. Budućnost je, s druge strane, osokoljena pobedom nad Partizanom, ove sedmice je takođe odmarala od Evrope i probaće da ostane sa samo jednim porazom na vrhu tabele.

Partizan sa punom nedeljom treninga iza sebe i pojačan Redžijem Redingom dočekuje Krku, uz Primorsku najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka sezone. Trener crno-belih Andrea Trinkijeri je odavno najavljivao kako će ovaj period koji omogućava rad sa ekipom biti izuzetno važan i da bi trebao da se odmah reflektuje na izdanje na parketu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari