Dijalog gluvih još uvek traje 1Novak Đoković Foto: EPA-EFE/Emilio Naranjo

Prvo su organizatori Otvorenog prvenstva Australije u tenisu kontradiktornim izjavama ferderalnih i vlasti države Viktorije o nužnosti vakcinisanja, dugo zbunjivali i izluđivali moguće učesnike uvodnog grend slema u 2022. godini, a sada je najbolji teniser svih vremena Novak Đoković odlučio da ćuti o tome da li se ili nije cepio protiv korona virusa.

Puštajući  domaćina turnira „velike četvorke“, javnost, medije, kolege, svoje navijače, sponzore Ozi opena… da nagađaju hoće li se od 17. do 30. januara boriti za svoju jubilarnu 10. titulu u Melburnu, čime bi jedini u istoriji podigao 21. GS trofej.

Najnovija informacija na top temu „belog sporta“ stiže sa Petog kontinenta, od strane pres službe Australijske teniske asocijacije i glasi „Nema zvaničnih povlačenja u timu Srbije“, a odnosi se na nezvanično odustajanje prvog reketa sveta od ATP kupa u Sidneju (1-9. januar).

Bez dodatnih detalja, kao što je kada to Đoković stiže u Australiju, s obzirom da januar samo što nije počeo, a i u najnormalnijim uslovima potreban je period za adaptaciju na promenu vremenske zone i lokalnu klimu.

Igra gluvih telefona bila bi prekinuta kada bi se vlasnik skoro svih zamislivih teniskih rekorda javno oglasio i saopštio hoće li se pojaviti na svojoj omiljenoj profesionalnoj adresi ili će sačekati Rolan Garos, Vimbldon i US open za novi pokušaj preticanja večitih protivnika Rodžera Federera i Rafaela Nadala u nikada zabeleženoj trci u troje za zvanje najvećeg grend slem šampiona. Ali, on i dalje krije lični kalendar obaveza za prvo tromesečje sledeće godine. I boravi daleko od Australije.

– Ako se Novak pojavi na Australijen openu to će značiti da je vakcinisan ili je dobio medicinsko izuzeće. To je njegov izbor u vezi sa ličnim zdravstvenim stanjem. Nećemo da ga prisiljavamo niti tražiti da to otkriva – izgovorio je nedavno Kreg Tajli, direktor Australijen opena, na kom niko nikada nije toliko puta neporažen završio takmičenje kao 34-godišnjak iz Beograda, još ranije prijavljen za treće izdanje ATP kupa.

I čelnici ATP podgrejavaju misteriju u vezi sa predstojećim turnirima na tlu Australije, pa je tako jedan visoki funkcioner pre neki dan ponosno objavio da je vakcinisano čak 95 od 100 najbolje rangiranih na singl listi, istovremeno sačuvavši imena petorke koja još nije ili uopšte ne namerava da zavrne rukav i primi vakcinu.

Jedno je sigurno, Australijen open nije isti sa ili bez čoveka kom se Melburn poklonio 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 i 2021. godine.

Ostavka menadžera za bezbednost

Tom Mekdauel povukao se juče sa funkcije menadžera za bezbednost organizacije „Tennis Australia“, dovodeći tako organizatora ATP kupa i Australijen opena u novi problem pre početka dva velika događaja. I to u trenutku kada su teniseri, teniserke, njihovi treneri, selektori… počeli polako da pristižu u Australiju. A, narednih dana očekuje se da u tu zemlju uđe oko 3.300 ljudi iz sveta „belog sporta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari