Đoković čeka Kirjosa 1Foto: EPA/ JOSE MENDEZ

U Indijan Velsu danas počinje jedan od prestižnijih Mastersa u ATP kalendaru, a jučerašnji žreb izukrštao je učesnike turnira s ulogom od 1.000 poena, za onoga ko podigne pehar 17. marta.

I odmah dao do znanja prvom nosiocu Novaku Đokoviću da će morati brzo da ubaci u treću brzinu, s obzirom da ga posle meča sa nekim od kvalifikanata u drugom kolu (nema obaveza u prvom) očekuje njemu jedan od najneomiljenijih rivala Nik Kirjos.

Prvi reket sveta nema nikakav problem lične prirode sa Australijancem, mada ovaj ume često da ga pecne mimo terena, ali nema ni pozitivnu statistiku sa trenutno 33. teniserom sveta. Svega dva puta su im se ukrstili putevi na terenu i oba puta je Novakov rival otišao dalje. Početkom 2017. godine, momak iz Kanbere slavio je u četvrtfinalu Akapulka – 2:0 (7:6, 7:5), a nedugo zatim i u osmini finala Indijan Velsa – 2:0 (6:4, 7:6), odakle je Đoković odnosio šampionski ček 2008, 2011, 2014, 2015. i 2016. godine. No, da bi došao u priliku da mu se revanšira i demantuje Kirjosovu sumanutu tvrdnju da je Endi Marej bolji teniser od njega, osvajač 14 grend slem titula mora prvo da uradi ono što mu nije pošlo za rukom u prošlom izdanju IV, kada ga je već u drugom kolu zaustavio Japanac Taro Daniel.

Ukoliko prođe kvalifikanta i smanji vođstvo Australijanca, u osmini finala bi prvi na ATP listi mogao da ima uslovno rečeno lakšeg protivnika, jer se u tom delu žreba nalaze Francuz Gael Monfis, Italijan Marko Čekinato, Španac Albert Ramos Vinoljas i druge kolege daleko ispod njegovog rejtinga i kvaliteta. Dalje bi potencijalnog rivala dobio među nekolicinom viđenijih pripadnika „novog talasa“, kao što su Hrvat Borna Ćorić, Austrijanac Dominik Tim, Grk Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev iz Nemačke…

U drugoj polovini žreba završila su dvojica tenisera sa naših prostora. Laslo Đere, dobitnik specijalne pozivnice i 30. „kosturaš“, u prvom kolu je takođe slobodan, a potom čeka uspešnijeg iz duela Ilja Ivaška (Belorusija, 96. na ATP listi) – Gvido Andreoci (Argentina, 88). Dušan Lajović prvo ide na Japanca Tara Danijela, a u slučaju da potvrdi sjajnu formu iz poslednjih nedelja pravo na 10. nosioca Marina Čilića. Pretendenti na finale iz tog dela su Rafael Nadal, Rodžer Federer, Sten Vavrinka, Kevin Anderson, Kei Nišikori, Karen Hačanov…

Kecmanović i Krajinović traže priključak

Srbija bi mogla da ima čak petoricu predstavnika u glavnom žrebu, ukoliko Miomir Kecmanović i Filip Krajinović prebrode poslednje kolo kvalifikacija. Prvi treba da pobedi Amerikanca Markosa Hirona (217), dok drugog čeka teži posao u meču sa Litvancem Rikardasom Berankisom (95).

Krunićeva na Anisimovu

Srbija će ove sezone u Indijan Velsu imati samo jednu predstavnicu u glavnom žrebu – našu najbolje rangiranu teniserku Aleksandru Krunić (57). NJena prva protivnica u Kaliforniji biće 17-godišnja talentovana Amerikanka Amanda Anisimova (67), dobitnica specijalne pozivnice organizatora. Ovo će im biti prvi susret, a Krunićeva će iz trećeg pokušaja probati da ode u drugi krug.

Bude li bolje sreće ovog puta čeka je 10. nosilac Eliz Mertens iz Belgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari