Đoković: Diskusije o najboljem teniseru ikada ostavljam drugima 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Novak Đoković je posle osvajanja Rolan Garosa sa trofejom došao pred novinare. Između ostalog je govorio o tome da li je on sada najbolji svih vremena kada je osvojio 23. Grend slem.

Novak je rekao da je ova titula za njega jedna od najvećih i da oseća veliko olakšanje. Ipak veoma brzo je dobio pitanje „kako je bili najbolji u istoriji“?

„Ne želim da kažem da sam ja najveći, jer bi to bio pokazatelj nepoštovanja prema velikim šampionima u raznim erama koji su igrali na različit način. Svaki šampion je ostavio zaveštanje u svojoj generaciji i napravio put za sve nas da igramo tenis širom sveta. Takve diskusije ostavljam drugima. Imam samopouzdanje, znam za šta sam sposoban i ovaj trofej je pokazatelj da mogu da igram kvatlietno. Grend slemovi su moj najveći prioritet, to sam rekao na početku sezone. Posebno u ovoj fazi moje karijere. Da mi je neko rekao da ću osvojiti dva grend slema, potpisao bih odmah. Moja forma na šljaci nije bila dobra pre turnira“, rekao je Novak Đoković.

Novak je rekao da još ne razmišlja o penziji i da se raduje narednom turniru, a to je Vimbldon. Takođe je poručio da već preko deset godina dobro vodi brigu o svom telu i da najbolje igra na turnirima koji su za njega najvažniji, piše Sport Klub.

„Svestan sam da iako ne volim da mislim o godinama, zvuči kao kliše, ali smatram da su godine samo broj. Realnost je da moje telo drugačije reaguje, moram da obraćam pažnju na neke druge stvari nego pre 5-10 godina, posebno kada je oporavak u pitanju. Nisam osećao toliko bola, koliko osećam danas“.

Posle 23. grend slem titule moralo je da dođe i pitanje o poređenju sa Rafom Nadalom i Rodžerom Federerom. Novak je kazao da je sebe uvek poredio sa njima, da je mnogo o njima razmišljao, analizirao i učio šta treba da uradi da bi ih dobio.

„Neverovatno mi je da sam sa jednom titulom ispred Rafe. U isto vreme svako piše svoju istoriju. Još uvek mislim da svako ima svoje putovanje koje treba da prihvate i da se drže toga. Nas trojica i Endi Marej, u poslednjih 20 godina, to je zlatna era muškog tenisa kako ljudi vole da je zovu. Ponosan sam što sam deo toga“.

Novak je rekao da je tokom ovog Grend slema nešto manje trenirao. Ne zbog povrede već zbog iscrpljenosti, pa je bila ideja da najvažnije bude da napuni baterije.

„Imao sam roditeljske dužnosti u subotu, šetao sam šumom, volim prirodu, gledao sam finale Lige šampiona, lepo sam se naspavao, uradio sam sve što je deo moje rutine da bih se spremio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari