Đoković: Došao sam da odbranim titulu 1EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Mečevima prvog kola juče je počelo Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu, drugi gren slem turnir u sezoni. Na 126. po redu Rolan Garosu titulu brani Novak Đoković, koji je prošle godine u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa, a srpski teniser je, naročito nakon pobede na mastersu u Rimu favorit da i ove godine osvoji trofej.

Najveći rival biće mu Rafael Nadal, koji je uprkos dugoj pauzi zbog povrede uvek među favoritima na turniru na kojem je do sada bio najbolji 13. puta.

Osim Đokovića i Nadala, među favorite za osvajanje trofeja ubrajaju se i mladi Španac Karlos Alkaraz i prošlogodišnji finalista Stefanos Cicipas. Zvanično drugi igrač sveta Danil Medvedev vraća se na teren posle duge pauze zbog povrede, ali se od njega ne očekuje da ostvari dobar rezultat na tuuniru na kojem je tek prošle godine prvi put u karijeri prošao prvo kolo.

Odbranu trofeja Novak Đoković započinje duelom protiv Japanca Jošite Nišioke, trenutno 94. igrača na ATP listi. Njih dvojica zatvaraju današnji program, što znači da duel neće početi pre 20.45 časova. Do sada su se sastajali dva puta i oba puta je trijumfovao srpski teniser – 2019. godine u Dejvis kupu (6:1, 6:2), a potom i na Australijen openu 2020. godine (6:3, 6:2, 6:2).

I trenutna forma ova dva igrača ide na ruku Đokoviću, koji je u Pariz stigao nakon pobede na mastersu u Rimu, dok je Japanac na poslednja tri turnira (Madrid, Rim i Lion) ispadao već u kvalifikacijama.

– Kada pričamo o Rolan Garosu i terenima na šljaci Rafael Nadal je uvek prvi favorit. Takođe, istina je i da je Alkaraz ove godine izvanredan. Postiže fenomenalne rezultate i napravio je veliki iskorak. Težim da osvojim sve grend slem titule kada sam u žrebu. Naravno, ima dosta kandidata za trofej – izjavio je Novak Đoković pred svoj nastup na Otvorenom prvenstvu Francuske.

On je dodao da sa velikim samopozdajem dočekuje takmičenje u Parizu.

– Siguran sam u sebe jer sam već pobeđivao na ovom turniru. Branilac sam titule i prođe me jeza kada se setim uspomena iz prošle godine. Ali ovo je nova godina, želim budem na vrhuncu u pravom trenutku, ovakvi turniri bude motivaciju i emocije u igračima. Ovi tereni su fizički najzahtevniji, mentalno i emocionalno. Uvek mi je bilo potrebno nekoliko turnira na šljaci da bih došao u pravu formu i mislim da sam na dobrom nivou nakon što sam osvojio krunu u Rimu- rekao je Đoković.

Ovogodišnji Rolan Garos će biti dobra prilika i za Miomira Kecmanovića da nastavi sa dobrim rezultatima u ovoj sezoni jer se nalazi u polovini žreba u kojoj je Danil Medvedev. Srpski teniser, koji je postavljen za 28. nosioca, u prvom kolu igra protiv Argentinca Tomasa Ečeverije (oko 14.30), 90. igrača na ATP listi, kome je šljaka omiljena podloga.

Ukoliko pobedi u prvoj rundi Kecmanoviću je otvoren put do četvrtfinala, gde bi protivnici mogli da mu budu Marin Čilić, Pablo Kareno-Busta ili Marton Fucovic, igrači koje bi mogao da pobedi i da ostvari najbolji rezultat na gren slem turnirima do sada.

Svoje mečeve prvog kola danas igraju i Filip Krajinović, čiji je protivnik 18. igrač sveta Amerikanac Rejli Opelka (oko 11.00), i Dušan Lajović, koji se u još jednom srpsko-argentinskom duelu sastaje sa Sebastijanom Baezom (38. na ATP listi), a početak je predviđen za 13.00 časova. Baez je pre sedam dana na turniru u Lionu lako pobedio Kecmanovićevog protivnika Ečeveriju sa 6:2, 6:1.

Sudeći po formi u kojoj se trenutno nalaze Krajinović i Lajović će napraviti veliko iznenađenje ukoliko eliminišu rivale. Svoj duel prve runde sutra igra Laslo Đere, koji se sastaje sa Litvancem Rikardasom Berankisom, trenutno 101. igračem sveta,

U konkurenciji teniserki Aleksandra Krunić sutra igra protiv Ruskinje Kamile Rakimove, trenutno 104. na WTA listi. Njih dve su do sada odigrale tri međusobna duela i sva tri puta je Rakimova bila bolja od srpske teniserke, a poslednji put u aprilu na turniru u Bogoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari