Đoković: Došao sam po titulu 1EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Prvi reket sveta, današnjim mečom drugog kola, započinje svoju misiju na Mastersu u Madridu, gde ga nije bilo od 2019. godine. Na teren će i Miomir Kecmanović, najuspešniji srpski teniser ove sezone.

Nedelju dana posle izgubljenog finala „malog“ Srbija opena, a tri sedmice pre grend slema u Parizu, prvorangirani na ATP listi, Novak Đoković, danas izlazi na madridsku šljaku, željan što dužeg ostanka na četvrtom Mastersu u 2022. godini, jer ga samo kontinuirano igranje takmičarskih mečeva – čega mu je značajno manjkalo ove sezone – može na pravi način pripremiti za odbranu titule na Rolan Garosu.

Naravno, sve bi bilo još lepše ako bi do Otvorenog prvenstva Francuske uzeo prvi trofej posle fascinatne sezone 2021, jer ga lične i tuđe odluke u vezi korona virusa, bolest i slabija forma u odnosu na uobičajenu još drže na 20 GS titula i još 66 raznih teniskih tantijema u neverovatnoj karijeri.

– Moj karakter i sve što sam napravio u tenisu daju mi za pravo da svakom turniru pristupam sa najvišom ambicijom. Moj glavni cilj je Rolan Garos, gde želim da dostignem svoj vrhunac u ovom delu sezone, ali nisam došao u Madrid da bih samo učestvovao. Ovde sam da bih što duže ostao i više igrao, ali i da se borim za titulu. Naravno da će biti teško i da je konkurencija velika, mnogi hoće što i ja – rekao je Novak novinaru Sportkluba u španskoj prestonici.

Da bi ponovo držao šampionske govore, Srbin mora pre svega da bude u boljem fizičkom stanju nego što je to bio slučaj sa turnirom klase 1.000 (bodova) u Monte Karlu, gde je ekspresno ispao, pa i sa Srbijom openom, gde se mučio u dugim mečevima do finala, a onda „potonuo“ u trećem setu meča sa pobednikom Andrejom Rubljovim.

– Beograd je moje omiljeno mesto za igranje, uvek mu se radujem, ali sa druge strane, dosta sam se mučio. Mogao sam ispasti već na početku, od Đerea, ali sam nastavio da igram iscrpljujuće mečeve… I na Srbija openu i u Monte Karlu osećao sam posledice virusne infekcije preležane pre prvog od ta dva turnira, kao da sam bio istrošio svo svoje gorivo. Činjenica je i da manjak mečeva utiče na moju formu i igru, ali svaki dan mi je sve bolje. Idem uzlaznom putanjom, vidim i po treninzima – optimista je trostruki vladar Madrida, s poslednjom tamošnjom krunom iz 2019. godine, a kako nije učestvovao 2021. sada ne brani nikakve poene.

Ovog puta na startu će mu rival biti redovna „mušterija“, Gael Monfis (21. na ATP listi), protiv koga će poneti ulogu apsolutnog favorita, jer je Francuza „tukao“ u svih 17 duela. Miomir Kecmanović je od juče 32. na svetu što mu je plasman karijere, zaslužen fantastičnim učinkom ove sezone, ali teško da će mu biti lako sa Rusom Aleksanderom Bublikom (33), od koga je doživeo poraz u jedinom međusobnom susretu.

 

Jedna pobeda „dovoljna“

Novak se i dalje nalazi na prvom mestu ATP liste i sa 8.400 bodova počeo je 368. nedelju na tronu, ali bi mogao da se spusti na jedno niže ako odmah ispadne. U tom slučaju bi vrh opet zaposeo Danil Medvedev (8.080), iako je povređeni Rus već neko vreme van Tura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari