Đoković ispao u drugom kolu Monte Karla 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Srpski teniser Novak Đoković izgubio je od Španca Alehandra Davidoviča-Fokine rezultatom 6:3 .6:7, 6:1 u svom prvom meču na Mastersu u Monte Karlu. Đoković, koji je na ovaj turnir došao kao prvi teniser sveta, prikazao je lošu igru. Videlo se da je daleko od dobre forme, jer je ovo bio njegov tek četvrti meč u ovoj sezoni.

Posle dve prošlogodišnje pobede ovo je bio prvi poraz Đokovića u međusobnim duelima sa Špancem. Ipak, može se reći da nije imao sreće u žrebu, jer je u svom prvom meču posle pauze od 48 dana za protivnika dobio igrača kome je šljaka omiljena podloga i koji je prošle godine stigao do četvrtfinala ovog turnira. Koliko je meč bio važan srpskom teniseru govori i činjenica da je na tribinama bila i njegova porodica, ali, čini se to nije bilo dovoljno da ga dodatno motiviše u važnim momentima.

Đoković je počeo nervozno i sa puno grešaka. Iako je osvojio svoj prvi servis gem bilo je očigledno da je van ritma. Vodio je sa 40:15, dozvolio je protivniku da preokrene, ali se izvukao zahvaljujući dobrim servisima.

Španac je lako izjednačio, jer nije izgubio ni jedan poen na svoj servis, a potom je i oduzeo servis protivniku. Potom je potvrdio brejk, opet bez puno problema. Iako je na početku bilo dovoljno da vraća lopticu preko mreže i čeka na grešku rivala, Davidovič-Fokina je ubrzo stekao samopouzdanje da vodi poene i napada.

To je donelo rezultat već u narednom gemu, kada je Španac ponovo napravio brejk i poveo sa 4:1, obilato koristeći veliki broj grešaka koje je Novak pravio. Đoković je došao do predaha u narednom servis gemu Španca i vratio jedan brejk, a zatim ovu malu dozu samopouzdanja iskoristio da, ponovo teškom mukom, osvoji svoj i priđe na 4:3. Ipak, Davidovič-Fokina je najpre povećao na 5:3, a potom po treći put napravio brejk za vođstvo od 1:0 u setovima.

Na početku drugog seta Đoković je imao brejk loptu, ali je skoro bez borbe dozvolio Špancu da preokrene i povede. Naredni gem, kao da je bio preslikan. Prvi teniser sveta je imao prednost ali je Davidovič-Fokina preokrenuo i poveo sa 2:0.

Već tada je bilo jasno da Đoković teško uspeva da pronađe dodatne rezerve energije. Srpski teniser je u trećem gemu, koji je trajao čak 29 minuta, pokazao da ne želi da se preda, ali ga je na kraju osvojio Španac i poveo sa 3:0.

Ipak, Đoković je potom uspeo da se vrati u meč, povede sa 5:4 i da servira za izjednačenje, ali je Španac izjednačio, a potom i poveo sa 6:5. Poslednjim atomima volje srpski teniser je uspeo da uvede set u taj-brejk, u kojem je stigao do izjednačenja.

Čini se da je za prvog tenisera sveta u ovom trenutku to bio maksimum. U odlučujućem setu Davidovič-Fokina je poveo sa 2:0, a kad je kod rezultata 3:1 propustio da vrati brejk, Đoković je psihološki pao i nije imao snage za preokret.

Jedina dobra stvar iz Novakovog pojavljivanja u Monte Karlu je to da se srpski igrač konačno vratio na turnire i da je dobio priliku da vidi koliko mu nedostaje do povratka u vrhunsku formu. Pitanje je samo koliko ima vremena za to do početka Rolan Garosa, čije osvajanje je njegov glavni cilj u ovom delu sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari