Đoković hita ka trećoj tituli 1Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Ako cifre ne lažu, Novak Đoković je prvi favorit za osvajanje US opena.

Kladionice su prethodnih dana izbacile kvote po kojima je Đoković glavni kandidat za svoj treći pehar Otvorenog prvenstva SAD, a tek iza njega slede Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Voljom žreba Đoković neće moći da se sa braniocem titule, Rafaelom Nadalom, sastane pre finala. Prvi rival Novaka u utorak biće mađarski teniser Marton Fučovič koji zauzima 40. mesto na ATP listi. Već u drugom kolu Novak bi mogao da ide na Viktora Troickog, a u trećem možda i na još jednog zemljaka Laslu Đerea, ukoliko ovaj uspe da napravi iznenađenje protiv Rišara Gaskea. Potencijalni protivnici u osmini finala su mu prošlogodišnji polufinalista Španac Pablo Karenjo Busta i Francuz Luka Puj. Najteži posao najverovatnije će imati u četvrtfinalu gde bi mogao na Rodžera Federera. U prethodnih osam godina Švajcarac je samo dva puta (polufinale Rolan Garosa 2011. i polufinale Vimbldona 2012.) pobedio Đokovića na grend slemovima, pa je verovatno to dodatni razlog zašto kladionice smatraju da će se Srbin prošetati do finala. U polufinalu Nole bi mogao na Marina Čilića ili Sašu Zvereva.

Rodžer Federer je uoči početka US opena svesno uloge favorita prepustio Đokoviću i Nadalu.

– Žreb je takav kakav je. Imaću o čemu da razmišljam već od prvog kola. Nisam favorit za titulu. Po mom mišljenju, to su Rafa i Novak. Značilo bi mi ceo svet da posle 10 godina ponovo trijumfujem na US openu. Ovo je najteži grend slem turnir jer za razliku od Vimbldona i Rolan Garosa ne postoje specijalisti za tvrdu podlogu – rekao je Federer.

Jedini Srbin koji će već danas na teren je Dušan Lajović, koji će igrati protiv Damira DŽumhura (početak oko 20 časova). Osim Đokovića u utorak će na teren još i Viktor Troicki (protiv Tenisa Sangrena), Laslo Đere (protiv Leonarda Majera) i Filip Krajinović (protiv Metjua Ebdena). Đoković verovatno neće na teren pre 20 časova, dok su mečevi Troickog, Đerea i Krajinovića zakazani na početku dnevnog programa u 17 časova. Na teren će u utorak i jedina srpska ženska predstavnica na US openu Aleksandra Krunić, koja će igrati protiv Timee Bačinski iz Švajcarske (početak u 17 časova).

Nije sve u prestižu, ima nešto i u parama

US open je petu godinu zaredom teniski turnir sa najvećim nagradnim fondom. Samo od 2013. godine organizatori US opena su za 57 odsto povećali nagradni fond, a ove sezone je veći za pet odsto u odnosu na prošlu. Nagradni fond ove godine iznosi 53 miliona dolara i biće to jedini turnir ove sezone koji igračima daje preko 50 miliona američkih novčanica.

Čilić, Del Potro i Dimitrov favoriti iz senke

Kao favorite iz senke za osvajanje US opena kladionice su prepoznale Marina Čilića, Huana Martina del Potra i Grigora Dimitrova. Bugarin na žrebu nije imao sreće pa će već u prvom kolu igrati protiv Stena Vavrinke, koji ga je izbacio na Vimbldonu. Endi Marej je prošlog meseca igrao u Vašingtonu, a potom se odmarao za US open, ali ga još uvek niko ne doživljava kao favorita i očekuje se da na ovom turniru samo polako gradi formu posle teške operacije kuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari