Đoković: Kako je počelo, dobro se završilo 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Christophe Ena)

Novak Đoković nije uspeo u nameri da savlada Rafaela Nadala i plasira se u polufinale Rolan Garosa – 3:1. Izgubio je, srpski as, ujedno i prvo mesto na ATP listi, ali je svestan na čemu sve treba da radi i uveren je da će i dalje ostati u trci za osvajanje najvažnijih trofeja.

Imao je srpski as veliku šansu da izjednači na 2:2 i izbori se za peti set, međutim, Španac je nadoknadio zaostatak od 0:3, potom i 2:5 u gemovima. Odbranio je i dve set lopte, samim tim izborio se za šansu da u Parizu poveća prednost u odnosu na Đokovića po broju osvojenih grend slemova na 22-20.

„Normalno je nakon ovakvog meča da si razočaran i ljut, ali moraš da prihvatiš. Nije ni prvi ni poslednji poraz. Imao sam ovako velikih i bolnih poraza u karijeri, znam šta mi je činiti i kako da se vratim još jači. To mi je uvek imperativ, jer se nakon ovakvih mečeva pruža prilika da se dodatno motivišeš. Kako je počelo, na neki način dobro se i završilo. On je vodio, bio je dominantan, ali uspeo sam da preokrenem situaciju u drugom setu. Bio sam blizu, mogli smo da uđemo u peti set, ali nije bilo suđeno. Znam da mogu bolje, očekivao sam u nekim trenucima više od sebe, ali zasluge idu njemu, on je odigrao agresivno i precizno kada god je trebalo da pronađe neki udarac. Uz podršku publike uspeo je da pronađe energiju i da dobije meč. Sve čestitke Nadalu, bio je bolji ovaj put“, sportski i gospodski je Đoković čestitao najvećem rivalu.

Zna i sam Novak da je meč mogao da ode u drugom pravcu, međutim realnost je takva da je u Parizu izgubio 29. međusobni duel od ukupno 59 koliko su ih odigrali.

„Moglo je da ode i u drugom smeru. Ipak, pokazao je da je veliki šampion, ostati na tom mentalnom nivou i završiti meč na taj način kako je on učinio… Čestitam mu još jednom i nema sumnje da je zasluženo pobedio.“

Đoković se složio sa mišljenjem većeg dela javnosti da termin odigravanja meča nije bio optimalan za tenisere, pogotovo one koji se slabije snalaze na sporijoj šljakastoj podlozi.

„Postoje razna mišljenja oko tog pitanja i iskren da budem, smatram da se počinje mnogo kasno. Opet, TV odlučuje, to je svet u kojem živimo, vlasnici prava na prenose kažu da li će se igrati po danu ili noću. Oni daju pare i oni odlučuju. Znao sam da ćemo igrati u tim sporim, večernjim uslovima, ali kako je bilo u finalu 2020. pa me je počistio sa terena. To je ta priča, da njemu nešto više odgovara, a meni manje.“

Rafa je pre meča dosta pričao o svom fizičkom stanju i verovatnoći da je ovogodišnji, možda i poslednji međusobni susret sa Đokovićem u Parizu.

„Nisam video nikakve probleme kod njega. Nisam iznenađen njegovom fizičkom spremom. Nije prvi put da se u nekoliko dana spremi za meč, a da je pre toga jedva hodao, jednostavno je 100 odsto spreman. Uradio je to mnogo puta tokom svoje karijere, tako da nisam uopšte iznenađen.“

Još jednom je publika u Parizu bila protiv Novaka Đokovića. Istakao je srpski teniser da je podrška s tribina pomogla Nadalu da se trgne posle perioda loše igre.

„Teško je izabrati jedan element koji je odlučio. Verovatno je to moj bekhend koji me nije služio, mnogo grešaka sam napravio. On je to koristio, servirao mi je uglavnom na bekhend, a iako sam vraćao, ti udarci su bili kratki pa je mogao da diktora tempo iz forhenda, iz sredine terena. Ušao sam u meč sredinom drugog seta, iako je on treći dobio lagano četvrti sam ja mogao da dobijem i da uđemo u peti. Tada bi sve bilo otvoreno. Šteta… Imao sam dve set lopte, svoj servis… Publika je preokrenula meč, ona je bila 99,9 odsto na njegovoj strani i to je to, nema šta. Oni su ga podigli u tim momentima kada je trebalo i šteta… Ovo je veliki meč, veliki je značaj, svestan sam toga i naravno da je uvek razočaranje veliko kada izgubiš od najvećeg rivala“, tužan je Đoković napustio konferencijsku salu posle meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari