Đoković: Na dobrom sam putu 1Foto: Sergio Barrenechea/EPA

Da je u polufinalnom meču između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića u Madridu, španski teniser u velikoj prednosti u odnosu na drugog igrača sveta po prvi put posle dužeg vreme bilo je jasno i pre početka susreta.

Dok je prvi set to i suviše bolno potvrdio navijačima prvog reketa sveta koji su u jednom trenutku strahovali da bi Đoković mogao da izgubi prvu deonicu bez dobijenog gema, u drugom setu videli su se fleševi doskora prvog igrača sveta.

Za srpskog tenisera koji je u Madridu „okrenuo novi list“, otpustivši ceo stručni štab sa kojima je postigao najveće uspehe u karijeri, nastup u španskoj prestonici bio je ohrabrujući, a ovonedeljni turnir u Rimu treba da pruži smernice kako dalje.

– Drago mi je što sam došao do polufinala Madrida. To je najbolji rezultat ove sezone i pokazatelj da sam na pravom putu. Verovatno mi je potrebno još vremena i strpljenja u ovom procesu povratka. Takođe, potreban je kontinuitet u pobedama. Šta će se dešavati ove ili sledeće nedelje poslužiće mi kao “semafor” onoga što želim i gde mogu da budem za šest meseci – kazao je Đoković, koji se u polufinalu našao za zahvaljujući predaji Kei Nišikorija, dok je prethodno uz dosta muke nadigrao Nikolasa Almagra, a potom mnogo sigurnije savladao Felisijana Lopesa.

Semafor o kome govori drugi reket sveta signalizira da treba povratiti ravnotežu između samopouzdanja, motivacije za igru i kontinuiteta u radu, a ove nedelje Đoković će u Rimu imati priliku da se bar malo približi svom cilju.

U prvom meču srpskog igrača očekuje pobednik susreta između Đanluke Magera i kvalifikanta, dok ga u narednom može sačekati Nik Kirjos, koji ga je nadigrao u poslednja dva susreta. Prema žrebu mogući četvrtifinalni protivnici biće Kei Nišikori, za koga još nije izvesno da li će igrati u prestonici Italije, Grigor Dimitrov, Huan Martin Del Potro, David Ferer ili Felisijano Lopez, dok bi polufinale moglo donese reprizu iz Madrida protiv Nadala, koji je favorit za osvajanje turnira. Novak Đoković uveren je da će se vratiti tamo gde je bio, a na tom putu kako kaže prvi korak je bilo otpuštanje štaba odnosno „okretanje novog lista“.

– Osećam se bolje nego pre dva meseca, kako emotivno, tako i na terenu, a to je dobar znak. Izazovi, snovi i aspiracije ostaju iste, ništa se nije promenila. Ne idem na turnire, posebno ne na grend slemove samo sa namerom da učestvujem. Želim da stižem do završnica i borim se za trofeje. Želim da budem šampion i osvajam titule – istakao je najbolji srpski igrač.

Sa Marejem i Đokovićem koji se bore da vrate svoju igru, bez Federera koji je odlučio da propusti turnire na šljaci i bez mlađih tenisera koji mogu da nađu pobednički kontinuitet iz turnira u turnir, Rafaelu Nadalu biće dosta olakšan put ka završnici u Rimu. Ako Španac ponovo podigne trofej biće mu to sedma titula u Italiji.

Na mastersu u Rimu pored Novaka Đokovića igra i Viktor Troicki, koji će u prvom meču igrati protiv domaćeg tenisera Stefana Napolitana.

"Mogu da osvojim Rolan Garos"

Novak Đoković kaže da je Rafael Nadal favorit za osvajanje Rolan Garosa, ali i dodaje da ni njega ne treba otpisivati. “Rekao bih da Nadal jeste favorit na Rolan Garosu. Ima veoma dobre rezultate ove sezone, ne samo na šljaci, već i na brzoj podlozi. Bez obzira da li je u dobroj ili lošoj formi, Rafa je favorit na svakom turniru na kojem igra. Posebno na šljaci na kojoj se oseća najprijatnije. Uvek je favorit na Rolan Garosu, ali ja osećam da mogu da ga osvojim”, kazao je Đoković, koji u međusobnom skoru sa Špancem i dalje vodi sa 26 pobeda spram 24 poraza.

„Zašto bih se nervirao?“‘]


Uprkos lošoj prvoj polovini sezone Novak Đoković kaže da nema razloga za nerviranje jer pored svega što je postigao u tenisu ima pored sebe i porodicu. „Ostvario sam mnogo toga u karijeri i omogućio sebi da se posvetim svom životu. Imam porodicu koja će uskoro biti bogatija za još jednog člana. Zašto bih se nervirao? Zašto bih i dalje nešto jurio? Naravno da želim da pobeđujem, ali ono što želim da kažem jeste da ljudi ne razumeju da u ovim trenucima u sebi treba da pronađem novi motiv i snagu. Rezultati će doći kao posledica dobrog rada”, zaključio je Đoković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari