Đoković, Nadal i to je sve 1Foto: Beta/AP Photo/John Minchillo

Dok traje odbrojavanje do starta zadnjeg ovosezonskog grend slema „padaju“ prognoze toka i raspleta Otvorenog prvenstva SAD, a medijima su po pravilu najzanimljiviji sagovornici iz redova bivših tenisera. Poput nekada trofejnog Pita Samprasa.

– Kada pogledam trenutnu generaciju – Rodžer Federer, Rafael Nadal, Endi Marej, Novak Đoković – rekao bih da mi je Nole najsličniji. On je poput mene, vrlo srećna osoba. Mnogo uživamo na terenu. Verovatno zbog toga što obojica dolazimo iz zemalja u kojima ranije nije bilo teniskih idola. Takođe, obojica smo morali veoma naporno da radimo, verovatno mnogo teže od ostalih, kako bismo došli do vrha – naveo je Đokovićev idol iz dečijih dana, koji sa 286 nedelja provedenih na vrhu još drži drugo mesto na večnoj liste igrača na prvom mestu ATP liste, iza Federera (310).

Sampras je Srbina uporedio sa njegovim večitim rivalom iz Španije.

– Za Rafu nema kompromisa. On daje sve samo da bi pobedio. Novak sa druge strane ima dobar karakter i mentalno je neverovatno jak – smatra osvajač 14 GS.

Greg Rusedski nije bio Samprasov kalibar dok je držao reket, ali razmišljanja Britanca su uvek zanimljiva.

– Ako gledamo ko bi mogao da osvoji US open, onda su to Novak Đoković ili Rafael Nadal. Ne govorim o plasmanu u polufinale ili četvrtfinale. Možda u tu grupu može da se doda i Danil Medvedev. Federer nije bio u finalu od 2015. Pre toga je izgubio u četvrtfinalu od Huana Martina del Potra. Poslednji put kada je pobedio bilo je 2008. Nije imao baš najbolji niz u NJujorku u protekloj deceniji – ne tipuje na Švajcarca ovaj veteran.

– Nikada nije pobedio Rafu i Novaka jednog za drugim. Da li može da ima dobar turnir na US openu? Da. Ali da li će osvojiti titulu? Mislim da neće – zaključio je Rusedski o šansama 38-godišnjeg Švajcarca na turniru u NJujorku (26. avgust – 8. septembar).

Novak igra u Tokiju

Prvi put u karijeri najbolji teniser sveta Novak Đoković zaigraće na turniru u Tokiju (30. septembar – 6. oktobar), ranga onog u Pekingu, gde je naš as šest puta osvojio titulu i 500 bodova. Đoković je, kažu, poželeo da se upozna sa gradom domaćinom Olimpijskih igara i teniskim uslovima u njemu, jer ima najviše ambicije na tom takmičenju sledećeg leta. On prošle sezone nije igrao u tom periodu, već je napravio pauzu od US opena do mastersa u Šangaju, ali je ove godine rešio da doda još jedan turnir, jer će do kraja aktuelnog ATP tura voditi veliku borbu sa Rafom Nadalom za prvo mesto na ATP listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari