Đoković: Početak godine iz snova 1

Kraj prošle godine pripao je Endiju Mareju, a početak nove Novaku Đokoviću.

Do skora neprikosnoveni vladar muškog singla izgubio je u novembru finale Mastersa u Londonu od Endija Mareja, što mu je bila poslednja prilika da se ekspresno vrati na vrh ATP liste i, uprkos velikom padu forme i motivacije posle osvojenog Rolan Garosa, završi sezonu kao najbolji teniser sveta, ali se već prve januarske subote revanširao prvom reketu, pobedivši ga u finalu turnira u Dohi, kao najavu žestoke borbe za izgubljeni tron.

U višesatnom uzbudljivom teniskom okršaju, s dosta maestralnih poteza, ali i nervoznih reakcija oba aktera završnog meča u prestonici Katara najbolji srpski sportista svih vremena prekinuo je niz britanskog kolege i prijatelja od 28 vezanih trijumfa, ali i s istih božićnih 2:1 (6:3, 5:7, 6:4) nastavio sopstvenu dominaciju protiv Mareja, jer mu je ovo bilo 25. slavlje u 36. dvoboju s istim protivnikom. I ono što je najvažnije, osvojio 67. titulu u 96. finalu u karijeri.

– Ovo je definitivno jedan od boljih načina da počnete godinu. Spasao sam pet meč lopti u polufinalu, a ovde sam propustio tri meč lopte u drugom setu. On je preokrenuo i nadao sam se da nije došlo vreme za naplatu. Bio je blizu, vodio je 3:2 i imao je 0:30, nekoliko dugih razmena… Sve do poslednjeg udarca sa Endijem nikada ne znate. Za nas dvojicu nije čudno što smo tri sata igrali tri seta. Borba je bila prilično fizička, obojici će nam biti potrebno malo vremena da se oporavimo i da se spremimo za Melburn – priznao je novi (stari) šampion Dohe, čiji su porazi u drugoj polovini 2016. bili predmet najneverovatnijih spekulacija i često neutemeljenih kritika, pa i povod za prerano otpisivanje iz top tenisa od strane pojedinih analitičara i rivalskih navijača.

Posle nekoliko meseci bezlične igre, samopreispitivanja, raskida saradnje sa trenerom Borisom Bekerom i uživanja u privatnom životu više nego ikada, od kako je 2003. uplovio u vode profesionalnog tenisa, dvadesetdevetogodišnji Beograđanin je podsetio na svoja najbolja izdanja iz 2015. i prve polovine 2016. Vlasnik 12 grend slem trofeja, Dejvis kup titule i bronzane medalje sa Olimpijskih igara, prvi teniser sa zaradom od preko 100 miliona dolara od sporta, s čak 222 nedelje provedenih na prvom mestu ATP liste, odbranio je 250 poena, pokupio vredan ček i, najviše sebi, pokazao da je moguć povratak na stazu uspeha.

 – Mnogo mi znači ova pobeda, jer se tokom poslednja tri meseca 2016. nisam osećao samouvereno na terenu, nisam igrao toliko konstantno. Početi godinu pobedom protiv prvog na svetu i najvećeg rivala je početak iz snova. Nadam se da ću izvući najbolje iz ove pobede – ne krije zadovoljstvo Novak, nakon slavlja protiv Mareja, inače trećeg tenisera s 25 i više poraza od Đokovića.

Članovi ovog „kluba“ su još Španac Rafael Nadal (26-23) i Čeh Tomaš Berdih, koji je isti broj puta kao Marej pognute glave napuštao teren, ali ima i znatno manje pobeda (25-2). Sledeća „meta“ je veliki Rodžer Federer, s kojim Nole ima izjednačen odnos snaga (23-22).

Tipsarević osvojio Bangkok

Božićni vikend bio je berićetan i za Janka Tipsarevića, koji je na turniru u Bangkoku stigao do svoje jubilarne desete čelendžer titule. I to trećom pobedom u isto toliko duela sa Slovencem Blažom Kavčićem – 2:0 (6:3, 7:6), posle nešto više od dva sara igre i jednog prekida zbog kiše. Prethodni trofej srpski teniser osvojio je na čelendžeru u kineskom Cindau, u avgustu 2016. godine, a u karijeri ima i četiri titule na ATP turnirima – u Moskvi, Kuala Lumpuru, Čenaju i Štutgartu.

Na redu je Melburn’]

Posle kraće takmičarske pauze i neophodnog „resetovanja“ Đoković sezonu nastavlja prvim grend slemom u 2017. godini, koji počinje 16. januara u Melburnu. Pre 12 meseci Nole je šesti put podigao šampionski trofej na tlu Australije, posle pobede u tri seta (6:1, 7:5, 7:6) nad Marejem, što ga je učinilo najuspešnijim u muškom singlu na ovom prestižnom turniru, nakon Roja Emersona.

Jankovićeva odmah ispala’]

Srpska teniserka Jelena Janković ekspresno je završila učešće na turniru u australijskom Hobartu. Nju je iz trke za titulu i najveću novčanu premiju iz nagradnog fonda od 250.000 dolara, prilično lako, za sat i 42 minuta izbacila Rumunka Monika Nikulesku – 2:0 (6:2, 6:3). 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari