Srpski pogled ka drugoj "salatari": Đoković predvodi Dejvis kup reprezentaciju protiv Britanaca 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Finalni turnir Dejvis kupa 2023. godine održava se u Malagi u periodu od 21. do 26. novembra, a među učesnicima je i reprezentacija Srbije.

Reprezentacija Srbije u sastavu Dušan Lajović, Miomir Kecmanović, Laslo Đere i Hamad Međedović predvođena najboljim teniserom sveta, Novakom Đokovićem, jedan je od favorita za osvajanje druge „salatare“ u istoriji.

Pre tačno 13 godina, Viktor Troicki je doneo pobednički poen Srbiji protiv Francuske i odveo Srbiju na vrh sveta. Sada, kao selektor reprezentacije Srbije, Troicki priprema naše tenisere da ponove uspeh iz 2010. kada je jedna sjajna generacija srpskih tenisera stigla do “salatare” u Beogradskој areni.

Reprezentacija Srbije igraće u četvrtfinalu Dejvis kupa protiv Velike Britanije (četvrtak, 16.00), koja će biti oslabljena u tom duelu. Naime, selektor ove selekcije Leon Smit neće moći da računa na Endija Marija koji će zbog povrede ramena morati da propusti susret sa našim teniserima.

Ipak, to ne znači da Ostrvljani neće imati jak sastav u Malagi.

Predvodi ih Kameron Nori, a pored njega u sastavu su još i Džejk Drejper, Lijam Broudi, Nil Skupski i Džo Salisberi.

Salisberi je sedmi igrač u dublu na svetu, a upravo je na Završnom mastersu u Torinu odbranio titulu u dubl konkurenciji u paru sa Radživom Ramom.

Nil Skupski je deveti dubl igrač na svetu i Britanci se nadaju da će jedan siguran poen protiv Srbije osvojiti u dublu, te da bi im onda jedno iznenađenje u singlu moglo doneti plasman u narednu fazu takmičenja.

Nori je 18. teniser u singl konkurenciji, a dobar deo svoje karijere je proveo i u TOP 10.

Srpski pogled ka drugoj "salatari": Đoković predvodi Dejvis kup reprezentaciju protiv Britanaca 2
Foto: FoNet Aleksandar Kokovć

Veoma je neugodan igrač, omiljen udarac mu je forhend, a krasi ga i sjajan servis.

Udara loptice veoma jako i ravno, voli da diktira ritam poena sa osnovne linije i igra na mreži mu nije jača strana.

U singl konkurenciji selektoru Leonu Smitu na raspolaganju su još i 60. reket sveta Džejk Drejper, te 103. teniser sveta Lijam Brodi.

Upravo bi Brodi mogao da bude bude iznenađenje za selekciju Srbije, jer uprkos nešto slabijem plasmanu na ATP listi ume katkad da odigra jako dobro.

Pre svega to čini u svojoj domovini i na turnirima na travi, uključujući i Vimbldon, ali ume da ga inspiriše i nastup u dresu sa nacionalnim grbom.

Najbolji teniser Srbije i sveta svih vremena, Novak Đoković, odradio je prvi trening u Malagi.

On praktično nije ni imao pauzu posle osvajanja Završnog mastersa u Torinu.

Duel između Srbije i Velike Britanije na programu je u četvrtak, 23. novembra od 16 časova, a pobednik će se u polufinalu sastati sa boljim iz duela Italija – Holandija.

Prvi polufinalista je već poznat budući da je selekcija Finske iznenadila favorizovanu Kanadu i sa pobedom 2:1 otišla u polufinale, a tamo će igrati protiv boljeg iz susreta Češka – Australija (22.11.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari