Đoković rutinirao Srbina iz Amerike na startu Rolan Garosa, neka se spremi "provokator iz komšiluka" 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Bez većih problema, a u skladu sa očekivanjima, Novač Đoković na uspešan način startovao je na Rolan Garosu. U tri seta – 6:3, 6:2, 7:6 (7:1), savladao je Aleksandra Kovačevića.

Đoković se, barem su takvi uvodni utisci, dobro pripremio za izazove na drugom grend slemu u sezoni. Iako su se teniseri prvog dana učešća u Parizu žalili na kvalitet šljake, utisak je da Novak nije imao problema sa udarcima i odskakanjem loptice.

Naspram sebe imao je Aleksandra Kovačevića, Srbina iz Amerike, čiji su roditelji stigli do Njujorka baveći se profesionalno stoni tenisom.

Dvadeset petogodišnji Kovačević, kojeg Amerikanci uglavnom oslovljavaju sa Kova, trenutno je 114. na ATP listi. I sam je, dolaskom u Pariz, poručio da mu je bila čast što ga je svojevremeno, na US openu, Đoković izabrao da sparinguju i zajedno treniraju.

Njemu je beton, ipak, omiljena podloga, a šljaka jedna od težih na kojoj se snalazi.

Videlo se to, naročito, u prva dva seta, koja je Đoković dobio rutinski, vešto koristeći nešto slabiji prvi servis rivala, ali i činjenicu da poseduje graciozan ali ne i toliko precizan jednoručni bekhend.

Više neizvesnosti dogodilo se u trećem delu meča. Već na startu, Kovačević je imao tri brejk lopte (0:40), ali je Đoković oslonjen na prvi servis i kvalitetan forhend uspeo da odbije prvi konkretniji napad rivala kome je otac Beograđanin, a majka poreklom iz Travnika.

Činilo se, posle vođstva od 2-0, da će meč poprimiti standardne obrise Novakovih nastupa na startu grend slemova, međutim, Kovačević je zaigrao neuporedivo bolje, pogotovo u šestom gemu. Naterao je Novaka na duže razmene udaraca, više ga je šetao po osnovnoj liniji, sa koje je manje grešio.

Momak sa Menhetna, tačnije naodmak Central parka, iskoristio je prvu brejk priliku i to na način da je naterao rivala da pogreši iz forhenda.

Nije se Novak mnogo uzbudio zbog izgubljenog gema na svoj servis, mada jeste nešto češće gestikulirao i komunicirao sa osobljem iz svog boksa. Staloženo, odlično je riternirao na naredni servis gem protivnika, malo ga je više usmeravao u bekhend stranu, dovoljno da momentalno napravi ri-brejk.

Došao je u poziciju da na 5-3 u gemovima u dva navrata igra i za meč, međutim, nakon što je Kovačević sačuvao svoj servis, Đoković je napravio prvi veći kiks na meču.

Loše je servirao, udarci su mu bili predvidljivi, loptice nešto kraće što su bile okolnosti u kojima je Kovačević video šansu da dođe do novog brejka.

Na 5-5 u gemovima stvari su se malo zakomplikovale. Osokoljen, Aleksandar je već u narednom delovao mnogo sigurnije i bez većih problema, po prvi put na meču, imao je osećaj vođstva u jednom delu duela (5-6).

Treći set je otišao u taj-brejk. Uprkos tome što je Kovačević imao pozitivan skor u sedmom gemu meča od starta sezone, videlo se odmah na startu da neće imati šanse protiv dvostrukog šampiona na Rolan Garosu.

Đoković je odmah poveo sa 3-0, Kovačević je potom osvojio jedan poen i to usled sjajnog udarca iz jednoručnog bekhenda, međutim, sve do kraja gema Novak je igrao na znatnom višem nivou i manirski se plasirao u drugo kolo.

Za dva dana, Srbina očekuje duel sa starim poznanikom Martonom Fučovičem. Biće to njihov šesti međusobni duel, ovoga puta nešto emotivniji, s obzirom na to da je Mađar bio veoma kritičan prema Novaku, smatrajući da ne bi smeo da nastupi na Australijan openu jer se nije vakcinisao protiv korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari